Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  06.03.2008 03:56:33

DOWER-D: Erste, KB, TO2 a ISM - jak to se rýmuje?

Věnujeme se tento týden přehnané závislosti českých, potažmo evropských akciových trhů na amerických akciových trzích. Škoda, že se tomuto tématu více nevěnují "renomovaní" a "nezávislí" analytici. Dnes se podívejme na problém závislosti v "opačném gardu". Včera zažil Wall Street - a tedy Evropa a Česko, jak jinak - oživení, viz grafy 1 až 3.

Graf 1, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 5.3. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 5.3. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 5.3. - pro zvětšení klikněte

Důvodem byly zprávy, které se Wall Streetem nesly celý den: sektor služeb v USA není tak slabý, jak se původně čekalo.  Optimistické zprávy se nesly poté, co se ve středeční zprávě z tamního sektoru služeb objevila informace, že  aktivita v únoru sice podle Institutu řízení zásob (ISM) zaznamenala pokles druhý měsíc v řadě, ale ne tak výrazný, jak čekal trh.

Zpráva tak vrhla stín pochybnosti na některé pochmurnější předpovědi vývoje americké ekonomiky z poslední doby. "Přestože úroveň aktivity pořád vypadá dost zle, věci jako by se do určité míry stabilizovaly," řekl k problému například Stephen Stanley, hlavní ekonom RBS Greenwich Capital Markets. "Data ukazují spíše na téměř stagnující ekonomiku, než na významnou kontrakci," řekl zase David Sloan, ekonom z firmy 4CAST. "Lednová slabost přinesla ohromný šok a ukázalo se, že byla nadnesená."

Ať už ale tak či tak, Wall Street v lednu kýchl a Evropa měla v únoru chřipku. Jenže američtí analytici - a tedy i evropští - už mají ze včerejší pozitivní zprávy zase matérii pro další špatnou zprávu: vyhlídky na březnové agresivní snížení úrokových sazeb v USA se razantně snížily! No to je pane hrůza! Na Wall Streetu se zase bude smrkat. To abychom už v Evropě kupovali paralen,

Nejsou to dost silné příklady, aby se evropská ekonomika už konečně vymanila z amerického vlivu? Nebo je pro evropské ekonomy a analytiky pohodlnější sedět v závětří a opisovat, a opisovat, a opisovat... americké texty?

Není totiž důležité, že na světových kapitálových trzích tvoříme jen "nepatrnou část", jak se domnívá jeden čtenář naších glos na Dower.cz. Důležité je, zdali nabízíme nebo nenabízíme investiční příležitosti. Ostatně to byl/je důvod, proč na BCPP obchodovali/obchodují cizí investoři - nacházeli/nacházejí na ní jedinečnou investiční příležitost! Tu bychom měli nabízet i nadále. A proč ne, když tituly obchodované na BCPP mají tak dobré výsledky? Jenom proto, že mají v USA problémy? To je přece dost slabý argument, ne?

Jinak dnes doma opět očekáváme - to co od počátku týdne, navzdory ... bla, bla, bla... - růst. Je totiž na čase, abychom se z destrukčního vlivu amerických trhů vymanili, zvlášť když domácí firmy mají takové výsledky, jaké dosud vykázaly a mají investorům co nabídnout. O tom by měli renomovaní analytici psát a ne jen pořád o tom co řekl ten či onen americký investiční idol a jaké výsledky měla ta či ona americká firma a jak moc zklamala/nezklamala (americké) investory. Měli by lákat investory na výsledky tuzemských firem a ne zahraniční investory neustále ubezpečovat, že i my máme stejně špatné firmy jako v té vzorové Americe.


 

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

06.03. 09:06  čumím... (DOWER D)
06.03. 08:43  čumím... (+++)
06.03. 08:06  Sakra pane Emile (Ondřej)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688