Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  15.02.2008 09:36:15

ČS - koment pro 15.2. - Bernanke potvrdil možnost dalšího poklesu sazeb

Region

·   (D-1) Včera data za HDP Maďarsku a na Slovensku.   Zatím co Maďarsko ve 4Q vrostlo jenom o anemických 0,8%, slovenská ekonomika expandovala o čínských 14,1% (ano, skutečně jde o čísla v stálých cenách). Jak je to vůbec možné? No u Slovenska sehráli významnou kuřáci. Od ledna letošního roku se totiž zvýšila spotřební daň (dopad do cen cigaret + 18%), což minulý rok vedlo k rekordnímu objemu předzásobování se, které pokryje přibližně 8-měsíční spotřebu cigaret. Bez tohoto jednorázového efektu by se slovenské HDP meziročně zvýšilo o reálných 9,7% a i když jde o viditelný rozdíl, slovíčko „jenom“ mi tam vůbec nesedí. A co to znamená pro centrální banku? Inflace taky zatím nevykazuje známky neúměrných poptávkových tlaků, a proto se domníváme, že navzdory supr rychlosti ekonomiky nedojde ke zvýšení klíčových sazeb. Centrální banka má konec-konců v tomto ohledu poněkud svázané ruce, jelikož evropské sazby, se kterými se do konce roku musí harmonizovat míří přesně opačným směrem – dolů. Náš základní scénář je proto i nadále stabilita SKK klíčových sazeb nejméně do poloviny roku a pak jejich pokles na úroveň Eurozóny.

·   (D-1)Maďarsku trh kromě HDP sledoval inflaci. Ta zpomalila z listopadových 7,4% na 7,1%, což je pořád relativně vysoké číslo a navíc ještě nezahrnuje dopad zdražení elektřiny a plynu (to se začne projevovat až od února). Centrální banka zatím pořád nedetekuje sekundárné dopady vyšších cen komodit. Kombinace poklesu inflace v lednu a slabého růstu ve čtvrtém kvartálu povzbudí holubicebankovní radě. Pokud nedojde k urychlení mezd v privátním sektoru a forint rapidně neoslabí (přes 270 HUF/EUR), není podle našeho názoru zvýšení sazeb pravděpodobné. Náš základní scénář počítá se stabilními sazbami v první polovině roku a možností jejich poklesu ve druhé.

·   (D-1) V Americe včera promluvil Bernanke, z jeho vystoupení vyplynulo, že těch 125 bodů, co dodali v lednu nebylo konec. I když už to neznělo tak vyděšeně jak když mluvil 10. a 17.1., ale i tak je vcelku jasné, že rizika jsou hlavně pro růst a že další snížení sazby je v plánu. My držíme 50 bodů dolu v březnu. 

·   (D-1) Že s US nemovitostmi není všechno OK je jasné. Ale jak zlé to vlastně je? Včera přidal své 2 centy do debaty Realtors Group, která sleduje ceny domů od roku 1979. V 77 ze 150 sledovaných metropolitních oblastí klesly v Q4 mediánové ceny baráků, což je důsledkem jak vyšší nabídky baráků, tak nízké nabídky tzv. jumbo hypoték, bez kterých si v některých dražších lokalitách (Silicon Valley) prostě barák nekoupíte. Reset subprime nás čeká ještě letos, reset dalších hypoték  (option ARM) pak v dalších letech = nemovitosti budou brzda růstu ještě delší dobu.

·   (D) Dnes v ČR maloobchod za prosinec,kde  vyšší inflace se zejména u potravin podepíše na nižších tržbách, a odhad HDP za Q4.  Polsku důležité CPI, jestřábi nespí...

Martin Lobotka

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

10.02.2011ČS - koment 10.2. - domácí inflace, Bernankeho projev Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.02.2010ČS - koment 23.2. - sazby, spotřebitelská důvěra Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.05.2009ČS - koment 15.5. - údaje o HDP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.02.2009ČS - koment 15.2. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688