Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.01.2008 09:21:07

ČEZ: Obnovení zpětného odkupu již příští týden!

Před koncem minulého roku (20. prosince) ČEZ oznámil, že od 21. prosince přerušuje zpětný odkup vlastních akcií. Zpětný odkup by měl být obnoven čtvrtý lednový týden, nejdříve tedy 21. ledna. Přesný datum opětovného spuštění opčního programu nebyl oznámen. Zpětný odkup vlastních akcií byl přerušen z důvodu uvolnění prostoru pro pokračování v odkupu vlastních akcií, protože možnost pokračování odkupu do výše 10% částečně blokují akcie držené pro opční program. (k 21.12. 0,5% vlastních akcií). Management společnosti se tedy v lednu rozhodl k částečné realizaci opčního programu. Po částečné realizaci (1,4 mil kusů) bude ČEZ nadále částečně limitován v odkupu (10% podíl na společnosti) zbylou částí akcií držených z důvodu opčního programu (1,5 mil. kusů – 0,27% podíl na společnosti).

ČEZ tak v rámci zpětného odkupu bude moci nabýt zhruba 9,73% vlastních akcií. K přerušení zpětného odkupu ČEZ celkem vykoupil 8,05% vlastních akcií. Po zahájení zpětného odkupu tak bude ČEZu zbývat dokoupit 1,7% vlastních akcií (asi 10 mil. kusů akcií).

Síla ČEZu na poptávce

Díky tomu, že na poptávce po akciích ČEZu chybí samotný ČEZ, negativní náladě na trhu a realizaci opčního programu ze strany manažerů (kteří prodali doposud 512 tis. kusů z oznámených 1,38 mil.) došlo k výraznému poklesu akcií ČEZu. Akcie ČEZu tak od vyhlášení přerušení zpětného odkupu k dnešnímu dni oslabily o 10,3%. Díky síle společnosti na poptávkové straně (průměrný podíl ČEZu na denním objemu po dobu odkupu ve výši 22%) a fundamentu akcie posílila za dobu realizace zpětného odkupu (od 30. 4. do 21. 12) o 29,5% (na  k 1 382   k 21.12. 2007). Akcie ČEZu se v době realizace zpětného odkupu obchodovaly na úrovni svých historických maxim nad 1400 /akcii (maximum 14.12. 2007 – 1421 /akcii).

 

Další očekávaný vývoj

Jak již bylo zmíněno, tak v rámci zpětného odkupu zbývá vykoupit zhruba 1,7% vlastních akcií (asi 10 mil. kusů), což by při průměrném objemu výkupu vlastních akcií v loňském roce mohlo ČEZu trvat zhruba 36 obchodních dní. Pokud by společnost pokračovala v odkupu nejvyšší možnou rychlostí (omezenou 25% průměrné likvidity v dvaceti předcházejících dnech), tak by zpětný odkup mohl dokončit za 27 obchodních dní. Zpětný odkup by mohl být tedy ukončen zhruba za měsíc a půl (na konci prvního březnového týdne při začátku 21. ledna).

 

Po opětovném obnovení zpětného odkupu očekáváme, že akcie ČEZ posílí, protože stát není ve svých prodejích vůbec agresivní. Stát doposud prodal pouze 1,8% akcií ČEZ. Státu tak stále chybí prodat 5,2% akcií, v případě že stát dodrží původní záměr a prodá původně plánovaných 7%.

 

Premiér Topolánek oznámil, že stát zvažuje, že by v ČEZu prodal jen podíl, který by mu zajistil plánovaný výnos z prodeje (31 mld. ). To by při dnešních cenách (1249 /akcii) znamenalo prodej pouze 4,2% akcií ČEZu. V každém případě aktuálně státu zbývá prodat více (ať už 2,4% nebo 5,2%) než může společnost vykoupit v rámci opčního programu (1,7%). Vzhledem k dosavadnímu způsobu pozvolného prodeje se nedá očekávat, že stát stihne prodat plánovaný (ať už 7% nebo 4,2%) balík akcií do konce zpětného odkupu. Nutno upozornit, že výše popsané je silně závislé na realizačních cenách a počítáno je k dnešní ceně (1249 )

 

Očekávaná reakce trhu po ukončení zpětného odkupu

Očekáváme, že ukončení zpětného odkupu ze strany ČEZu by se mělo negativně projevit na ceně, protože z trhu zmizí největší kupec, samotný ČEZ. Po ukončení zpětného odkupu by navíc na trhu měla vzniknout vyšší nabídka akcií ČEZu, protože očekáváme, že stát neprodá svůj podíl (ať už jakýkoliv) do konce zpětného odkupu. To by se mohlo negativně projevit na ceně. Na druhou stranu, stát prodával doposud drobně a prodeje státu by tak mohly být trhem lépe vstřebány. Další vývoj pak bude záležet na postoji státu k prodeji svého podílu v ČEZu. Díky aktuálnímu vývoji ve stavu vládních financí není stát nucen pokračovat plynule v dalším prodeji. Stát tak může při dalším prodeji čekat na vyšší ceny, schválení dalšího zpětného odkupu. Vývoj situace po konci zpětného odkupu bude samozřejmě ovlivněn vývojem na akciových trzích.

 

Doporučení

Aktuální ceny akcií  ČEZ (kolem 1240 /akcii) považujeme z dlouhodobého hlediska jako ceny příznivé k nákupu. Jak již bylo zmíněno, tak očekáváme, že ceny akcií z krátkodobého hlediska opět porostou s opětovnou realizací zpětného odkupu. Po ukončení odkupu vidíme riziko poklesu tržní ceny.


Petr Novák

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688