Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  28.11.2007 07:12:31

DOWER-D: Citigroup a ECM - impulzy středečního obchodování?

Docela nás včera pobavila informace o zprávě společnosti Citigroup. Ta vydala Prospekt k finančním trhům v roce 2008. Co v něm stojí (a Citigroup by to měla dobře vědět, stála přece na počátku poslední a stále se vlekoucí hypoteční a úvěrové krize)?

(1) Současné napětí v americkém housing sektoru, vysoká ceny ropy a slabý dolar spolu se situací na finančních trzích neohrozí světovou ekonomiku v roce 2008. A proč? Protože (2) v souvislosti s uvolňováním politiky centrálních bank Citigroup očekává, že FED sníží úrokové sazby o 100bp přičemž i ostatní centrální banky budou spíše snižovat sazby a to i přes inflační rizika.

A závěr Citigroup? Sází na emerging markets: výhled emerging markets zůstává silný, tažen růstem v Asii! 

V té souvislosti nemůžeme nepřipomenout lidovou moudrost o zloději, který křičí "chyťte zloděje" a naši glosu, kterou jsme před dvěma týdny, přesně dne 16.11., napsali na našem webu:

Hypoteční krize způsobila miliardové ztráty velkým světovým bankám, připravila o úspory miliony Američanů a zahýbala světovými finančními a akciovými trhy. To jsou fakta. Přesto je její konec ale stále v nedohlednu. To jsou spekulace. ... Proto včera (15.11.) před dalšími dopady krize varoval i šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Angel Gurria. "Myslím si, že problémy se budou objevovat ještě dlouho. A k odhadu jejich dopadů potřebujeme ještě více informací," uvedl. "Nejhlubší dopady krize způsobené rizikovými hypotékami jsou v poklesu důvěry, jenž postihl celý finanční systém," dodal. Tedy ne ve věcném obsahu!... A právě v těchto jeho slovech je ukrytý zakopaný pes. Rychlá cesta k zotavení spočívá v rychlém oddělení zrna od plev. Ale právě tomuto procesu brání spekulanti, kteří ke krizi rozhodující měrou přispěli. Proto se jim dnes hodí neustálé vracení se ke krizi. Rozmělní jejich problémy. Nakonec prodělají všichni a oni se z krize opět dostanou jako vítězové. Kde? Možná právě na středoevropských emerging markets. Stačí málo. Poslat tyto trhy rychle dolů, nainvestovat tam zbylé peníze a potom trhy zase rychle vyhnat vzhůru - a budou mít vyděláno. Jak snadné!

A teď si, prosím, dejte naše dva týdny staré predikce dohromady s posledním Prospektem Citigroup! Není už co dodávat! Snad se patří jen ukázat, grafy 1 a 2, a připomenout co to udělalo s některými tituly i s celým tuzemským akciovým trhem.

Graf 1, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 27.11. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, ECM, OS MACD a Bollingerova pásma k 27.11. - pro zvětšení klikněte

Naděje na obnovení podzimního růstu se v pondělí a především v úterý znovu vzdálila a hrozba pokračování propadu a obavy, že se rok 2007 zapíše do análů jako první rok, ve kterém se nebude realizovat tradiční podzimní růst naopak výrazně vzrostly. Přesto současný vývoj vykazuje i jeden pozitivní moment. Zkušený technický analytik si při pohledu na grafy TA nemůže nevšimnout tendence přechodu z medvědí do postranní akumulační fáze. Ta byla včera patrná dokonce i u ECM, graf 2, akcie, která byla jinak lídrem poklesu. A po postranní akumulační fázi následuje, jak víme z TA, nová rostoucí býčí fáze. To je dobrá zpráva. Špatnou zprávou však je, že postranní fáze bývá většinou poměrně dlouhá, někdy několik týdnů nebo i měsíců.

Tolik obecně. A teď konkrétně. Dnešní obchodování ovlivní dva momenty: (1) oznámení výsledků ECM. Podle předběžných informací investory příliš nepotěší. V tom případě bude důležité, zdali už dosavadní pokles ceny akcií ECM vstřebal nebo nevstřebal tento fakt do své aktuální hodnoty. (2) Reakce českého akciového trhu na úterní obchodování v USA. Akcie tam opět rostly. Dá se tedy očekávat, že růst amerických akcií ovlivní pozitivně i pražskou burzu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688