Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  23.10.2000 10:13:21

Akcie: České akcie pokračovaly v pátek v růstu

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 23.10.2000

Komentář k trhům



       České akcie pokračovaly v pátek v růstu. Trh byl tažen zisky telekomunikačních společností a Komerční banky. České radiokomunikace opět nejvíce posilovaly, jelikož investoři kladně přijaly zprávy o ukončení jednání o platně kompenzace za zředění podílu radiokomunikací v mobilním operátoru RadioMobil. To také umožní pokračování v privatizaci společnosti, která byla již několikrát odložena. Index PX 50 v pátek posílil o 0,8% na 507,1 bodu.

       České radiokomunikace si opět připsaly největší přírůstky. Akcie společnosti posílily o 3,0% na 1,601. Dařilo se i Českému Telecomu, který přidal 1,5% na 529,3. Z bankovních titulů, Komerční banka vzrostla o 1,4% na 884 a na druhou stranu Česká spořitelna oslabila o 0,1% na 214,8. Ze SPADových titulů nejvíce oslabily akcie ČEZu, které v pátek ubraly 1,0% na 105,8.

       Dnes očekáváme, že český trh začne nový týden mírným růstem. tažen pozitivním sentimentem na zahraničních trzích. Sledovány budou telekomunikační tituly. Nicméně, aktivita na trhu a objemy obchodů by měly zůstat na úrovni posledních dnů. Vývoj v zahraničí bude opět důležitý.

      

Komentář k zahraničním trhům



       Americké akciové trhy pokračovaly v růstu i v pátek povzbuzeny výsledky společnosti SDL Inc. Index Nasdaq přidal 1,9% na 3483,14 bodu a DJIA posílil o 0,8% na 10226,59 bodu. Poptávka byla opět po společnostech technologického zaměření. Dařilo Microsoftu, Compaq Computer, Hewlett-Packard a Intel. Velmi dobré výsledky oznámila i internetová společnost eBay. Výrazně posilovaly akcie společnosti Honeywell International po zprávách o možném spojení s United Technologies. Ta nakonec od spojení odstoupila, nicméně na scéně se objevil General Electric. Nedařilo se akciím Ericssonu, poté co společnost oznámila horší výsledky a prezentovala negativní výhled na rok 2001. Dnešní vývoj je velmi těžké odhadnout, většina komentářů spekuluje spíše na další mírný růst. Důležité budou další výsledky společností. V tomto týdnu by měly oznámit svoje hospodaření za 3Q společnosti AT&T, WorldCom, JDS Uniphase a Nortel Networks.

       Německý index DAX v pátek uzavřel nezměněn na hodnotě 6618,4 bodu a technologický NEMAX50 si polepšil o 1,7% na 4607,5 bodu. Obchodování bylo ovlivněno vypršení opčních a futures kontraktů. Trh byl také negativně ovlivněn oznámením horších výsledků Ericssonu, který také snížil svoje očekávání na zbytek roku a na rok 2001. Akcie SAP pokračovaly v poklesu, stále v reakci na horší výsledky za 3Q, nedařilo se ani akciím Infineon Technologies. Naopak, posilovaly akcie Siemensu po zprávách, že společnost získala zakázku na vybudování sítě na UMTS pro italskou společnost Wind. Akciím Siemensu pomohlo také oznámení motivačního programu pro zaměstnance společnosti. které zvedlo spekulace o možném odkupu akcií společnosti. Dnes se očekává, že akcie v Německu oslabí. Sledovány budou akcie Deutsche Telecomu, které oznámil reorganizaci svojí mobilní divize T-Mobile.

      

Komentář ke společnostem



      

Telekomunikace



       ODS i ČSSD stále předkládají rozdílné scénáře na udělení licencí na UMTS. Podle ODS by měly být všechny licence uděleny v aukci, zatímco ČSSD trvá na aukci pouze čtvrté licence. Zbylé licence by měly být uděleny současným operátorům. Generální ředitel RadioMobilu uvedl, že oceňuje licenci na UMTS na 1mld. Nejmenovaný zástupce jednoho z operátorů zase udevl, že tržní cena licence je mezi 2-6mld.

       Nejistota ohledně licencí na UMTS zvýší volatilitu akcií telekomunikačních titulů (České radiokomunikace, Český Telecom) jelikož to zhorší možnost plánování operátorům a ten by také mohl zaplatit příliš vysokou cenu, což trh může negativně přijmout.

      

       ČEZ

      


       Francouzská Electricite de France (EDF), německý E.ON, National Power z Velké Británie a americký AES Corporation potvrdily svůj zájem o ČEZ. EDF se chce zúčastnit privatizace sama, zatímco E.ON a National Power se chce spojit s partnery v konsorciu. Vláda by chtěla v únoru 2001 vybrat privatizačního poradce a připravit informační memorandum do června 2001. Předběžné nabídky by měly být známy v září a závazné nabídky v lednu 2002. Vítěz tendru by měl být vybrán v květnu 2002.

       Vládní časový harmonogram privatizace je podle našeho názoru ambiciózní jelikož exiastuje několik oblastí, které se musí vyřešit před privatizací společnosti. Například odstranění křížových dotací domácností, nakládání s jaderným odpadem a jeho likvidace atd. Také další vládní podmínky, jako je např. závazek odběru uhlí sníží očekávaný privatizační výnos.

       Vytvoření konsorcií se obecně očekávalo a celá transakce může skončit tak, že si partneři rozdělí mezi sebe výrobu a distribuci nebo část podílů prodají podle jejich zájmu.

       Náš názor na akcie ČEZu je neutrální, jelikož stále existují nevyjasněné otázky ohledně privatizace společností a její telekomunikační strategie. Ponecháváme naše doporučení držet s cenovým cílem 116 za akcii.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688