Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  07.05.2007 06:38:29

DOWER-D: ČEZ - predikce versus politická agitka!

Ve čtvrtek jsme v této rubrice publikovali příspěvek "ČEZ - pár poznámek! 2000 je jen otázkou času". Byl podroben tvrdé kritice a získal velmi nízké hodnocení. Použili jsme v něm i dvě lidové moudrosti, Teď, po kritice, nás napadla třetí: My o voze, oni o koze. My o investování, oni o spotřebě a utrácení, my o predikci, oni o politické agitce.

Správně vládnout slovem by měla především média a novináři. Přesto ale často slýcháváme a čteme: Češi investují stále víc a víc peněz do exotických dovolených, Češi stále častěji investují do vybavení bytů, Češi ... Omyl, velký omyl, Češi neinvestují, Češi spotřebovávají! Ne, že bychom měli něco proti utrácení, ale je to přece jenom jiná ekonomická kategorie, než investování. Ve vzpomínaném článku s námi polemizovali většinou spotřebitelé. Ne investoři. Proto nás nakonec kritika, ani hodnocení tolik netrápily.

Už před časem jsme nabízeli bojovat s rostoucí cenou elektřiny nákupem akcií ČEZ, graf 1, a nárůst ceny kompenzovat dividendami. Spotřebitelé, kteří se považují za investory se nám i tenkrát smáli. Prý jsme nastrčené figurky ČEZ. No dobře. Podobně bychom však mohli kompenzovat stále rostoucí výdaje za telefonování nákupem akcií Telefónicy O2, graf 2 (za to, že akcie Vodafonu a T-Mobilu ve SPAD nejsou opravdu nemůžeme) a pokud kouříme tak nákupem akcií Philip Morris ČR, graf 3. I teď jsme nastrčenými figurkami Telefónicy O2 a Philip Morris ČR?

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 4.5. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 4.5. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Philip Morris ČR, OS MACD a Bollingerova pásma k 4.5. - pro zvětšení klikněte

Jistě má to háček, zbude méně na to Thajsko. Ale jen ze začátku. Pak, protože investujeme - a peníze generují další peníze, kterými pokrýváme vyšší provozní náklady domácnosti - se situace rychle obrací. Pokud ale neinvestujeme a vrátíme se  z toho Thajska čekají nás doma účty za elektřinu, telefon a to nemluvíme o penězích, které jsme prokouřili. A tak se z nás rychle stanou, byť jsme dál slovními "pravičáky", v každodenním chování levičáci. Bohatý ČEZ přece musí zlevnit elektřinu, Telefónica O2 telefony a Philip Morris ČR cigarety - a ty odměny managementů, představenstev a dozorčích rad! 

Kde zůstalo naše pravicové myšlení, které by v nás mělo volat po vyšších ziscích ČEZ, Telefónicy O2 a Philip Morris ČR, aby nám vydělávaly stále víc a víc peněz? Často v příspěvcích DOWER-D voláme po faktech. Víme proč. Tam kde fakta chybí nastupuje totiž vždycky vodopád slov. Často velmi laciných slov - takových, o kterých si jejich autor myslí, přidá-li k nim trochu osvědčených, a nezlobte se autoři, dnes už vyčpělých frází typu bolševik, bolševismus, politická agitka, že slova nahradí argumenty. Nenahradí.

Ale ať se také nedržíme jen slov. V úvodu vzpomínaného příspěvku jsme nabídli některá fakta. Dnes k ČEZ přidáme nová - přinesl je život a další vývoj poté, co jsme náš příspěvek publikovali. "Neférový" ČEZ kupodivu velmi férově zveřejňuje ceny za jaké každý den nakoupil své vlastní akcie. Škoda, že tak nepostupuje i vláda, pro kterou by měla být otevřenost a transparentnost až na prvním místě. Dva momenty nás na té statistice zaujaly. (1) Obchoduje se nad 1000 /akcie a (2) ceny akcií ČEZ den ode dne rostou. A jsme u toho nového argumentu. Pokud ceny porostou jako dosud v průměru o 10 /den, za oněch všeobecně uznávaných 100 dní co bude nákup trvat narostou o tisícovku - a jsme u 2000 /akcie. Je to moc? No prosím, i pětikoruna, potažmo pětistovka je dost. Nebo ne?  I to je strašná agitka? Pak se vzdáváme. Hezký den a úspěšné obchodování!


Tyto zprávy pro vás vytváří Dower-D

09.05. 08:51  ještě větší pitomost (Kohn in cash)
07.05. 15:06  skoro spokojený (sportovec)
07.05. 14:49  skoro spokojený (aaa)
07.05. 13:59  skoro spokojený (moje)
07.05. 09:09  skoro spokojený (Zilvar z chudobince)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688