Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  19.02.2007 10:29:02

Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 7.týdnu

Vývoj dluhopisového trhu (19. 2. 2007)

 

Obchodníci na dluhopisových trzích minulý týden nejvíce reagovali na projev šéfa amerického Fedu, který ve středu hodnotil současný stav americké ekonomiky.

 

Z jeho vyjádření si trh odvodil, že další změna amerických úrokových sazeb bude nejspíše směrem dolů, a to někdy ve druhé polovině roku 2007. Výnosy na trhu proto ve druhé polovině minulého týdne zaznamenaly slušný pokles a ceny amerických vládních papírů tak získaly nejvíce od prosince minulého roku.

 

Evropský trh s dluhopisy také získal a jeho vývoj odrážel vývoj trhu ve Spojených státech. Ve světle nových makroekonomických dat a s výnosy na dvoutýdenních maximech na trhu převážil názor, že současné ceny instrumentů zohledňují budoucí vývoj úrokových sazeb v zemích eurozóny.


S
pojené státy:

O       Událostí minulého týdne bylo vystoupení Bena Bernankeho před americkým kongresem. Ten v souvislosti s budoucím vývojem cen oznámil, že vzhledem k očekávanému nižšímu růstu HDP pomalu ustupují inflační tlaky a že vývoj inflace v letošním roce by měl být spíše mírný. Pokles výnosů na trzích v druhé polovině týdne odráží názor trhu na stabilitu sazeb ve krátkodobém horizontu a jejich pokles v druhém pololetí letošního roku. Ceny dluhopisů se pohybují inverzně k výnosům.

O       Výnosy do splatnosti podržely na nižších úrovních také mírně horší data z trhu rezidenčních nemovitostí, když se ukázalo, že se v USA podařilo v lednu zahájit nejméně domů od srpna 1997. Také data z pracovního trhu naznačují horší stav ekonomiky, než se po posledních číslech z konce roku mohlo zdát. Také tyto skutečnosti dluhopisům minulý týden pomohly k růstu.

O       Výnosová křivka se tedy ocitla o průměrných 8 bodů níže, výnosy klesly mírně více na delším konci, v cenách instrumentů je v současnosti obsaženo jedno až dvě snížení sazeb v letošním roce. Dvouleté vládní dluhopisy totiž nesou 4,88 % do splatnosti, téměř o půl procenta níže než je současné nastavení amerických „over-night“ sazeb.

 

Evropa:

O       Vývoj v zemích eurozóny se odvíjel ve vleku událostí ve Spojených státech. Pokud se však v USA potvrdí výraznější zpomalení ekonomiky a tamní dluhopisy získají, nelze však totéž očekávat od evropského trhu. Alespoň ne v takové míře. Bránit tomu bude stále velmi přísný postoj Evropské centrální banky a budoucí vývoj inflace.

O       Ta v Německu v lednu zrychlila na meziročních 1,8 %, o 0,4 pb výše než na závěr minulého roku. Vzrostly zde především regulované ceny a projevilo se také zvýšené DPH, jehož vliv bude cenový vývoj v Německu provázet po celý letošní rok. Odhady hovoří o průměrném dvouprocentním růstu cen v zemích eurozóny, což ale současné ceny na dluhopisových trzích plně zohledňují.

O       V cenách na trhu je zohledněno dvojí navýšení sazeb za strany ECB. Výnosy dvouletých papírů se pohybují na hranici čtyř procent. Krátkodobý pohled se tak nemění, výnosy klesly více u instrumentů s delšími splatnostmi, u desetiletých vládních dluhopisů klesly výnosy do splatnosti o 4,1 bodu.
 


Region střední Evropy:

O       Výnosy klesaly na všech trzích v regionu s výjimkou Slovenska, jehož raketový růst HDP v loňském roce poslal výše také výnosy na trhu. Své sehrála také tentokráte nečinná Národná banka, která v minulých repo tendrech zamítla část poptávky. I tak se výnosy na trhu stále pohybují více než půl procenta pod základními sazbami.

O       Na domácím trhu velmi překvapil lednový růst cen. Po menší aktualizaci koše pro výpočet indexu spotřebitelských cen trh předpokládal růst na meziroční úrovni 1,6 %, proto pouze procentní zdražení ubralo trhu myšlenky na divočejší nárůst sazeb v letošním roce. Pokud budou ceny nadále na nižších úrovních, můžeme se letos klidně dočkat jen jednoho navýšení úrokových sazeb.

O       Zbytek regionu také získal, v souladu s vývojem v zemích eurozóny. V Maďarsku u desetiletých papírů klesl tamní výnos do splatnosti o 11,1 bodu. Trh v cenách zohledňuje názor na stagnaci sazeb v kratším horizontu, dvouleté dluhopisy v současné době vynáší 8,06 % do splatnosti.

 

Robert Šíbl

Atlantik - Kilcullen Asset Management, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.03.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 11.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.03.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 10.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.03.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 9.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
26.02.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 8.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.02.2007Atlantik - Kilcullen - dluhopisy v 6.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688