Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  31.10.2006 10:58:45

Atlantik FT - souhrn akciového dění ve 43.týdnu

Americké akciové trhy pokračovaly v pokořování nových maxim, Dow-Jonesův index se dostal až na 12167 bodů. Výsledky korporací ve většině případů překonávají již tak optimistické odhady trhu, takže právě výsledky společností jako např. Google, General Motores, Boeing, DaimlerChrysler, Chevron či Amazon za 3.kvartál byly hlavním impulsem pro růst amerických akciových trhů v uplynulém týdnu. Nižší než očekávané stavy zásob ropy a ropných produktů stály za růstem ceny ropy na světových komoditních burzách a návratem nad hranici 60 amerických dolarů za barrel.

Teprve až během pátečního obchoodvání došlo k prudké korekci, kdy růst americké ekonomiky ve 3. čtvtletí na 1,6% (q/q anualizovaně) z 2,6% v 2. kvartále.Tento výsledek je nejnižším růstem za poslední 3 roky. Podle prvotních odhadů hlavním zdrojem zpomalení růstu byl propad bytové výstavby (-17.3% q/q anualizovaně), která tak snížila celkový růst o 1,12 procentního bodu.  Trh s bydlením zaznamenal největší pokles za posledních 15 let, ale poslední výsledky již naznačují, že se tento trend měl zastavit. Druhým velkým negativem byl příspěvek zahraničního obchodu, kde růst vývozu (7,8%) překonal  růst dovozu (6,5%). Zdrojem zhoršování obchodní bilance je zvýšená obliba amerických spotřebitelů v zahraničním zboží a také drahá ropa, která právě ve 3Q (srpen) dosahovala historických maxim. Spotřební výdaje domácností, které představují asi 70% HDP, vzrostly o 3,1% (2,6% v 2Q) a to díky rostoucím příjmům a klesajícím cenám energií na konci čtvrtletí. Fixní investice firem se zvýšily o 8,6% a spolu se silným růstem spotřeby domácností naznačují, že současné zpomalení růstu může být dočasné. Pozitivní zprávou je také zpomalení růstu cenové hladiny (spotřebitelské výdaje) na 2,5% ze 4% ve 2Q, přitom i klíčový index jádrové inflace (bez potravin a energií) zpomalil svůj růst na 2,3% z 2,7% ve 2Q. Což je v souladu s očekáváním FEDu, že postupně dochází k utlumení inflačních tlaků. Výsledky ukazují, že došlo ke zpomalení růstu a oslabení inflačních tlaků, ale spotřeba domácností zůstává velmi silná. Data nepřináší pro FED impulz, aby zvyšoval úrokové sazby, ale spíše odpovídají tomu, že sazby zůstanou dále nezměněny. Přesto v tomto týdnu Dow-Jonesův index posílil o 0,75% a technologický Nasdaq o 0,35%.

Evropské akciové trhy také dosáhly svého maxima ve středu, ve vyjádření indexu DJ Eurostoxx50 přidal v posledním týdnu je 0,1%. Také další komentáře prezidenta Evropské centrální banky Tricheta nepřinášejí větší překvapení a jsou v souladu s tržním očekáváním, že ECB zvýší svou hlavní úrokovou sazbu o 25bps na prosincovém zasedání/rozhodování o úrokových sazbách. Inflace sice klesla a její složka bez cen energií je nízká, avšak ECB se stále obává vyšší inflace z důvodu předchozího růstu cen ropy, zvýšení státem ovlivňovaných cen, navíc i ekonomický růst přes svou kulminaci ve druhém čtvrtletí je i ve druhém pololetí obdivuhodně silný. V příštím roce nečekáme změnu úrokových sazeb, neboť inflační výhled je příznivý. Ekonomický růst by měl klesnout, neboť jeho část je vypůjčena z budoucna kvůli chystanému zvýšení DPH.

Poměrně živý týden má za sebou pražská burza, index PX přidal 2,4%. Dařilo hlavně třem titulům akciím společností Philip Morris +7%, ČEZu +4,9% a Telefonica O2 +4,8%. Zatímco u akcií Philip Morris za růstem stály objednávky od zahraničních investorů, tak akcie ČEZu rozhýbalo uvedení jejích akcií na varšavskou burzu. Dosáhly dokonce cen kolem 900 korun, kde se také zobchodoval velký objem akcií a teprve až páteční vybírání zisků znamenalo návrat na 880 korun. Telefonica O2 otevřela v pátek výsledkovou sezónu pražské burzy za 3.kvartál, jak na úrovni tržeb, tak i na úrovni čistého zisku překonala optimistický odhad trhu. Takže svůj růst z celého týdne završila atakem úrovní kolem 470 korun. Pozitivní vývoj v telekomunikačním sektoru proíhal již od pondělí, kdy zveřejnila výsledky polská TPSA a také kdy došlo k několika zvýšeným doporučením u evropských telekomunikačních firem.

Pavel Sudek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688