Dagmar Vránová (ČEKIA, a.s.)
Investice  |  13.09.2000 16:45:36

Londýnská a pražská burza na semináři v Parlamentu

13. října 2000 se uskutečnil pod záštitou místopředsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jiřího Payna seminář na téma Řešení komunikačních aktivit a podpora českých podniků při vstupu na londýnskou burzu a na “nový trh” pražské burzy. Seminář byl určen především tuzemským společnostem, které uvažují o umístění cenných papírů na London Stock Exchange nebo o kotaci nové emise na pražské burze.

Philip Morgan Rees vyzdvihl pozici londýnské akciové burzy jako brány pro vstup na mezinárodní kapitálový trh. LSE je hlavním mezinárodním centrem finančního světa, který podporuje obchodování se zahraničními cennými papíry již řadu let. Kromě 2 299 domácích titulů se v Londýně obchoduje i s 520 zahraničními, mezi nimiž zaujímají významný podíl cenné papíry ze střední a východní Evropy. Nejvhodnější formou cenného papíru pro české firmy je GDR denominovaná v USD, méně často v Euro.

Stuart Leasor pohovořil jménem firmy Financial Dynamics o investorské komunikaci jako důležitém nástroji na trhu s cennými papíry. Vysvětlil řadu konkrétních postupů, které jsou obvyklé a vhodné před IPO i v následném období, kdy se již nová emise obchoduje na sekundárním trhu. Upozornil rovněž na chyby, které se v investorské komunikaci často objevují a kterých by se v zájmu úspěšného uvedení emise na trh měli účastníci transakce vyvarovat. K základním pravidlům patří zajištění rovného přístupu k informacím pro všechny, sdělování výhradně pravdivých informací a udržování mnohostranných vztahů k investorům, protože ti mohou přijít odkudkoliv.

Pavel Hollmann, generální tajemník BCPP podal informaci o funkcích, poslání a podmínkách “nového trhu” pražské burzy. Trh byl oficiálně vyhlášen burzovním předpisem v říjnu 1999 podle mezinárodních norem EURO.NM. Účelem jeho zřízení bylo vytvoření podmínek pro obchodování s nově emitovanými akciemi mladých rozvíjejících se firem. Podmínky týkající se objemu emise, tržní kapitalizace, délky podnikání aj. jsou nastaveny tak, aby jim menší avšak expandující firmy mohly snáze vyhovět. Informační povinnosti jsou však nastaveny přísně, protože podrobné informování investorů o stavu a perspektivách nového emitenta je na nových trzích nesmírně důležitou podmínkou úspěchu. Na novém trhu se zatím žádná nová emise neobchoduje, což je způsobeno zejména mezerami v legislativě, nedůvěrou investorů a nízkým kreditem českého kapitálového trhu způsobeného chybami v minulosti.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688