Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.10.2006 10:24:07

TZ PKN k páteční MVH

Jak jsme již přislíbili dříve, předkládáme své stanovisko k návrhům vzneseným kyperskou společností Goldenfrazil Limited, minoritním akcionářem společnosti Unipetrol, na mimořádné valné hromadě společnosti Unipetrol, která se konala dnes v Praze.

Proč jsme nepodpořili záměr změny stanov společnosti Unipetrol takovým způsobem, aby do působnosti valné hromady společnosti Unipetrol bylo začleněno schvalování strategických cílů a základních úkolů dlouhodobého podnikatelského plánu a jejich změn?

Tyto záležitosti spadají do působnosti představenstva a jsou předmětem kontrolní činnosti ze strany dozorčí rady společnosti Unipetrol. Čtvrtina členů dozorčí rady je přitom tvořena osobami nezávislými na společnostech Unipetrol a PKN ORLEN.

Konkrétně se jedná o pány Ivana Kočárníka, Miloslava Suchánka a Zdeňka Černého. Jsme přesvědčeni, že tato skutečnost zajišťuje dostačující ochranu zájmů všech akcionářů společnosti Unipetrol. Rádi bychom se také vyjádřili k tomu, že někteří minoritní akcionáři požadovali otevření diskuse o právě probíhajících prodejích společností Kaučuk a Spolana na valné hromadě Unipetrolu. Obáváme se, že zveřejnění podrobností těchto transakcí, dříve než budou dokončeny, by bylo v rozporu se zájmy Unipetrolu. Zároveň můžeme ujistit, že se zasadíme, jako majoritní akcionář, o to, aby informace o těchto transakcích byly v adekvátní míře zveřejněny, jakmile budou prodeje dokončeny – a to v souladu se standardy, které dodržujeme v Polsku a na dalších trzích.

Chtěli bychom rovněž připomenout, že dlouhodobá strategie společnosti Unipetrol byla v loňském roce představena všem akcionářům Unipetrolu, české a polské veřejnosti, jakož i investorům v Evropě a ve Spojených státech amerických. Jsme přesvědčeni, že tato strategie je realizována v souladu s prezentovaným záměrem.

Proč jsme nepodpořili záměr odvolat pana profesora Miloslava Suchánka z funkce člena dozorčí rady společnosti Unipetrol a zvolit pana Vlastimila Janečka do této funkce?

Pan Miloslav Suchánek byl do funkce člena dozorčí rady společnosti Unipetrol navržen ze strany minoritních akcionářů a je jedním z členů dozorčí rady nezávislých na společnosti Unipetrol a PKN ORLEN. Profesor Suchánek je důvěryhodnou a respektovanou osobou a dobře plní povinnosti člena dozorčí rady společnosti Unipetrol. Mimo to je profesor Suchánek členem výboru pro strategii a rozvoj a výboru finančního a pro audit dozorčí rady společnosti Unipetrol. S ohledem na tyto skutečnosti nevidíme žádný důvod pro odvolání profesora Suchánka z funkce.

V souvislosti s dnešní valnou hromadou bychom také veřejnosti rádi sdělili naše obavy týkající se skutečných důvodů výhrad, které v nedávné době vznesly někteří akcionáři Unipetrolu, a které vyústily v nutnost svolání dnešní mimořádné valné hromady.

Skutečnost, že aktivity zaměřené proti Unipetrolu jsou vedeny jistou kyperskou společností, založenou před pouhými deseti měsíci, a několika veřejnosti neznámými soukromými osobami a s přihlédnutím k tomu, že ani my (PKN ORLEN) ani management společnosti Unipetrol nemá negativní reakce ze strany renomovaných investičních bank a fondů, které také drží akcie společnosti Unipetrol, v nás vzbuzuje podezření, že učiněné kroky jsou vedeny účelově k zastavení restrukturalizace a modernizace společnosti Unipetrol.

V této souvislosti rovněž uvádíme, že od našeho vstupu do společnosti Unipetrol v pozici majoritního akcionáře došlo ke znatelnému zlepšení finančních výsledků Unipetrolu, když v prvním pololetí tohoto roku společnost dosáhla čistého zisku vyššího o 11% oproti stejnému období předchozímu roku. A chceme ujistit všechny akcionáře, kterým záleží na úspěšném rozvoji Unipetrolu, že budeme nadále tvrdě pracovat na pozitivních změnách ve společnosti ku prospěchu nás všech.

Tiskové oddělení
PKN ORLEN S.A.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.10.2006PKN otřásla páteční exploze v AB Mazeiku Nafta Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
02.10.2006TZ Unipetrolu k výsledkům MVH Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
11.08.2006PKN Orlen - TZ k výsledků za 2Q tohoto roku Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688