Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.08.2006 10:46:35

ČS - srpnový výhled pro ČEZ

„V předvečer“ druhé virtuální aukce se akcie téměř příblížily svému jarnímu maximu a nejrychleji se tak otřepaly z květnového a červnového výplachu. Proti-čezácké návrhy Zelených zatím nenašly uplatnění, stejně tak jako stále vznikající trojkoalice. Výsledky v půlce srpna (15.) potvrdí náš pozitivní výhled.

Investiční doporučená na stupni "koupit", roční cílová cena 962

ČEZ: Virtuální aukce elektřiny spotřebitele příliš nepotěšila

Po loňském výsledku, kdy na základě virtuální aukce ČEZ udal antimonopolním úřadem předepsané množství elektřiny na další rok o 15% dráž, se původně pro letošní rok tak velký skok v cenách elektřiny nečekal. Potom, co ale začaly přicházet zprávy ze sousedních zemích ohledně růstu cen elektřiny ve virtuální aukci (připomínáme, že na Slovensku vyšla cena v porovnání s předchozím rokem o 16% vyšší, v Maďarsku dokonce o 19%) a samotném růstu ceny elektřiny v Německu, se postupně odhady navyšovaly, takže výsledných 17% už tak drasticky nevypadá. Ale i tak to hodnotíme jako pozitivní zprávu pro ČEZ.

Pojďme se ale nejdříve podívat na to, co to vlastně ta virtuální aukce je? V souladu s nařízením antimonopolního úřadu ČEZ musí nabídnout formou aukce k prodeji pro příští rok výkon o objemu 400 MW (v letních měsících červen, červenec a srpen jen 240 MW). Nařízení ÚOHS nahradilo předchozí verdikt úřadu, který ČEZu nařizoval prodat většinový podíl v SČE a proti němuž se ČEZ úspěšně odvolal. Na celé věci je paradoxní to, že nařízení ÚOHS je pro ČEZ vlastně darem seslaným z nebes a ne trestem. Proč? Tak za prvé, i když to tak samozřejmě myšleno není, ČEZ si touto aukcí otestuje trh a zjistí tak, jaký může čekat zájem o jeho elektřinu při tzv. ‘normální‘ aukci, ve které ČEZ pravidelně ve druhé polovině srpna nabízí velkoobchodní balíčky elektřiny svým obchodním partnerům a distribučním společnostem. A za druhé, když prodáváte něco ve velmi malém množství (aukce je přeci jen o 3% outputu), co se v budoucnu stane ještě vzácnější, tak Vám potom všichni utrhnou ruce. Proto těch 17%. Osobně si myslím, že výsledné zvýšení bude o něco menší (viděl bych to spíše na 15%) a i sám ČEZ přiznal, že o 17% vyšších velkoobchodních cen nedosáhne.

Na druhou stranu, jakékoli zvýšení cen na rok 2007 o více než 10% bude pro naší valuaci ČEZu pozitivní. V souvislosti s virtuální aukcí jsme rovněž vydali nový report na ČEZ, který měl za prvé vysvětlit, co je to vlastně ta virtuální aukce a proč je dobrým indikátorem budoucího růstu velkoobchodních cen a za druhé více přiblížit náš pohled na budoucí vývoj cen elektřiny, protože ty byly, jsou a budou naprosto klíčovou věcí pro ČEZ. Předvedli jsme několik (přesně 6) možných scénářů vývoje cen elektřiny a jejich dopad na naši cílovou cenu ČEZu za předpokladu neměnnosti ostatních veličin. Takže jsme před aukcí potvrdili naše doporučení kupovat a cílovou cenu 962 Kč.

Pojďme se krátce podívat, jak to s tou cenou elektřiny může být. V reportu jsme všech šest výše zmíněných scénářů rozdělili na dvě části: krátké období, které odpovídá konvergenci našich cen elektřiny k cenám německým (zhruba 2-4 roky), a dlouhé období, kde jsme se snažili najít nějakou dlouhodobě udržitelnou cenu, ke které ta cena v CENTRELU (zajímavý název pro země Střední Evropy a Německa po zformování „společného“ energetického trhu) bude tendovat. Můj původní scénář počítal se čtyřletým obdobím konvergence s 10 a dále pak 6, 5 a 2% růstem velkoobchodních cen elektřiny v ČR a v „doražení“ Německa v roce 2010 někde na ceně kolem 51 Eur za MWh. Pro dlouhé období jsme jako s rovnovážnou cenou počítali s 48 Eur za MWh (mechanismus výpočtu by zabral minimálně na další měčník, tak se k němu dostaneme třeba jindy), jinými slovy, energetický sektor se stává cyklickým a může se stát, že cena elektřiny bude v budoucnu oscilovat kolem ceny, za kterou se vyplatí stavět elektrárny (ještě před rokem a půl to bylo 42 Eur MWh, ale díky rostoucím nákladům si do budoucna myslím, že to bude právě těch 48 Eur MWh, při současných cenách ropy je to více než 50 Eur MWh).

Shodou okolností jsme jako druhý nejpravděpodobnější scénář uvedli ten, který počítal se 17% růstem cen pro rok 2007 a celkově tak došlo ke zkrácení konvergenčního období do roku 2009 a v delším období už byl vývoj stejný jako u našeho původního scénáře. A cílová cena byla zhruba o 25 Kč na akcii vyšší, vycházela by tedy někde kolem 990 Kč. Nicméně s možným upgradem ještě raději počkáme po výsledcích společnosti, které přijdou na řadu 15. srpna a od kterých očekáváme, že podpoří náš pozitivní výhled na ČEZ. Jinými slovy, náš výhled na ČEZ nadále zůstává pozitivní, doporučujeme akcii k nákupu a zvýšení cílové ceny blíže k 1000 Kč je v tuto chvíli pravděpodobné.


Další komentáře:
ČS - srpnový výhled pro Orco a CME 
ČS - srpnový výhled pro Zentivu a Unipetrol 
ČS - srpnový výhled pro KB a PMČR 
ČS - srpnový výhled pro Telefónica O2 ČR 

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

09.08.2011ČEZ, NWR, Unipetrol: Srpnový výhled na obchodování Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.10.2009ČS - koment k srpnovému průmyslu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.10.2008ČS - koment k srpnovému průmyslu (9.10.2008) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.01.2008ČS - výhled pro 4.týden: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688