Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.07.2006 14:28:16

TZ ČEZ k aukci tzv. Virtuální elektrárny

Konkrétnějším signálem o očekávaném vývoji velkoobchodních cen za elektřinu v roce 2007 a východiskem pro následné aukce na rok 2007 bude výsledek aukce „Virtuální elektrárna“.  Při loňské aukci se v ní  sešlo celkem 44 poptávek, což představovalo pětinásobný převis poptávky nad nabídkou. Domácí i zahraniční obchodníci nabídli ceny, které představovaly 15% nárůst velkoobchodní ceny elektřiny  na českém trhu pro letošní rok.

Zájem o elektřinu ČEZ odpovídá energetické situaci na evropském liberalizovaném energetickém trhu, na kterém ubývá disponibilních výrobních kapacit, přestože poptávka po elektřině stále roste. „Očekáváme, že díky silnému ekonomickému růstu se do roku 2012 poptávka po elektřině  v České republice a na Slovensku zvýší o dalších 10 TWh. Jenom za prvních pět měsíců letošního roku poptávka zaznamenala 3,3% meziroční nárůst po očištění o vliv počasí. Dá se proto očekávat, že navýšení do roku 2012 bude ještě výraznější, “ konstatoval Alan Svoboda, obchodní ředitel ČEZ.  

Počet elektráren klesá a poptávka po elektřině v regionu roste

Současný i očekávaný růst poptávky po elektřině je vyvolán přílivem zahraničních investic  i celkovým pozitivním rozvojem středoevropských ekonomik, Českou republiku nevyjímaje. Na druhé straně několik tisíc megawatt instalovaného výkonu v regionu bude muset být v příštích letech uzavřeno, z důvodu dožití nebo nesplnění ekologických limitů EU. Jen na Slovensku jsou to částečné uzavírky tepelných elektráren Nováky a Vojany a také uzavření dvou bloků JE Jaslovské Bohunice. Již pro příští rok to znamená pokles instalovaného výkonu v zemi o 16%. Slovensko bude nuceno chybějící elektřinu dovážet. Polský energetický trh očekává v příštích letech úbytek až 5000 MW instalovaného výkonu v elektrárnách, které nevyhovují ekologickým limitům. Maďarsko je již dnes silně závislé na dovozech elektřiny, nemá dostatek vlastních zdrojů a v nejbližších letech s rozšířením vlastní výrobní kapacity nepočítá.

V rámci zemí Centrelu (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) se tak do roku 2020 odhaduje úbytek 20 000 MW (téměř 30 procent) instalovaných kapacit. Zajištění pokrytí poptávky po elektřině ve střední Evropě si vyžádá nejen masivní investice do obnovy zdrojů,  ale  zvláště do výstavby dalších kapacit.

Skupina ČEZ proto zahájila svůj projekt obnovy zdrojů, v rámci něhož již představila obnovu elektráren Tušimice či Prunéřov, či nových uhelných zdrojů v lokalitách současných elektráren Ledvice a Počerady. Tento program mohl ČEZ zahájit s několika-letým předstihem a v mnohem větším rozsahu než by vyžadovalo přirozené dožívání zdrojů, díky tomu, že moderní technologie, které zavede mají mnohem větší účinnost a tudíž spotřebují méně uhlí a uvolní se méně CO2. Uspořené povolenky CO2 tak napomohou financovat tyto investice a činí tyto projekty ekonomicky návratné. Experti Skupiny ČEZ posuzují i další možnosti výroby elektřiny v České republice z černého uhlí, plynu, jádra a obnovitelných zdrojů. Již nyní je totiž zřejmé, že nebude možné obnovit či nahradit současné hnědouhelné-uhelné portfolio v plném rozsahu vzhledem k omezeným zásobám paliva, a to i při posunutí těžebních limitů.


Cenový vývoj v okolních zemích: ceny vyšší než u nás a dále až o téměř 20 %

Cena elektřiny na německém velkoobchodním trhu v posledních letech stále roste, ovlivňuje ji zejména rostoucí cena ropy, cena povolenek CO2 a rostoucí nedostatek elektřiny, který zasahuje celý region. Spotové ceny pak v kritických obdobích rostou do závratných výšek, rostou také nároky na řízení stability přenosové soustavy.

Předpokládaným důsledkem rostoucí poptávky a současně se snižující dostupnosti elektřiny bude potřeba více nasazovat a provozovat dražší záložní zdroje jako náhradu za odstavené levné zdroje,  a tedy rostoucí tlak na cenu elektřiny. Zatímco v roce 2006 velkoobchodní cena elektřiny v základním pásmu dosáhla na německé energetické burze EEX výše 47,5 euro za MWh, pro rok 2007 se na stejnou pásmovou elektřinu uzavírají obchody za 58,8 euro.

Pravděpodobnost zvýšení velkoobchodních cen elektřiny pro rok 2007 dokládají i první velkoobchodní aukce elektřiny i obchody uzavřené na burze či e-broker systémech v regionu střední Evropy. Rostoucí trend u ceny elektřiny potvrdil i výsledek velkoobchodní aukce elektrické energie na rok 2007, kterou uspořádal v červnu tohoto roku nejvýznamnější slovenský výrobce elektřiny, společnost Slovenské elektrárne. Na prodej bylo celkem 400 MW v 10MW blocích, 18 zájemců podalo platnou cenovou nabídku na celkem 1 960 MW.

Nečekaně vysoká poptávka je odrazem výrazně rostoucí spotřeby elektřiny a úbytku výrobních kapacit na Slovensku i v Čechách, tj. zemích, které fakticky tvoří jeden energetický trh. Výsledná aukční cena za prodaných 400 MW dosáhla úrovně 42,8 euro za MWh, přičemž nejvyšší nabídka byla  na úrovni 44,6 euro. Cenová hladina pro letošní rok byla na Slovensku obdobná jako v ČR, a to po přepočtu aktuálním kurzem cca 36 euro za MWh. Ceny na Slovensku tak vzrostou oproti letošnímu roku min. o 16 %.

Na maďarském velkoobchodním trhu se ceny za roční pásmo 2007 dostaly na úroveň 47,55 euro za MWh. V porovnání se situací na Slovensku je hlavním důvodem vyšší cenové hladiny v Maďarsku ještě vyšší nedostatek elektřiny krytý dovozy elektřiny ze zahraničí.

Náklady na samotnou tzv. silovou elektřinu činí cca třetinu výsledné ceny pro domácnosti. Zbývající část tvoří daně a poplatky za distribuci, přenos, systémové služby, podporu obnovitelných zdrojů apod. Tyto poplatky stanoví ERU na konci letošního roku, jejich výši ovlivňuje např. inflace, rostoucí příspěvky na obnovitelné zdroje a rostoucí distribuční aktiva díky rozvoji sítě. Do poplatků se promítají i náklady na tzv. unbundling, tedy oddělení dodávky a distribuce elektřiny tak, jak ho požadují směrnice Evropské unie.

Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688