Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
MS ve fotbale 2006  |  08.06.2006 13:45:33

MS ve fotbale - kdo vyhraje, kdo bude nejlepší hráč, fanoušci o týmech

Brazílie je jednoznačným favoritem na vítěze Mistrovství Světa ve fotbale 2006, zjistila agentura Synovate ve své poslední studii. Není proto žádným překvapením, že za nejužitečnějšího hráče celého šampionátu považují fanoušci právě brazilskou hvězdu Ronaldhina. Synovate ale také zjistil, jak se k Mistrovství světa staví ženská část populace. Právě ženy si totiž více než samotný fotbal užívají pohled na mužná těla hráčů.

 

Agentura Synovate provedla výzkum u 7 835 respondentů v Německu, Francii, Velké Británii, Brazílii, Argentině, Švédsku, České republice, Polsku, Srbsku a Černé Hoře, Ukrajině, Japonsku, Koreji a Austrálii – to je zemích, které se kvalifikovaly na letošní finále v Německu.

 

Jako favorita uvedlo 42 procent dotazovaných Brazílii, dalších 10 procent Německo a dále následovala Argentina, Anglie, Francie a Švédsko. V některých zemích bylo evidentní nadšení pro domácí tým. Jako žhavé favority vidí své týmy Brazílie, Argentina, Francie a Velká Británie. Překvapivé ale je, že právě hostující Německo vidí spíše než sebe v pozici favorita Brazílii a to v poměru 2:1.

 

Toto zjištění nepřekvapilo Haralda Hasselmanna, generálního ředitele Synovate v Německu. „Němci velice často nevidí svůj tým jako favorita před začátkem Mistrovství světa. Mnoho z nich ale doufá, že jejich tým bude lepší, než jak se očekává. Stejně tomu bylo i na minulém Mistrovství světa, kdy se Německo dostalo do finále.“

Skoro polovina respondentů předpovídá, že Ronaldinho vyhraje Zlatý míč udělovaný nejužitečnějšímu hráči Mistrovství. Další kandidáti se umístili až daleko vzadu – francouzský Zineddine Zidane a Thierry Henry získali každý 4 procenta hlasů. Zidan má přitom největší podporu u domácích fanoušků, celých 20 procent. Ještě vyšší počet Britských fanoušků dalo hlas Henrymu, který hraje za anglický Arsenál. Tři procenta uvedla Argentince Lionela Messiho a Angličana Wayna Rooneye. Ironií je, že právě tito dva čelí zranění a není jisté zda nastoupí.

 

Synovate se také zeptal fanoušků, jaká charakteristika by nejlépe vystihovala jejich národní fotbalový tým. Přívlastek „vzrušující/pulzující“ získal brazilský tým, stejně tak jako tým Japonska, Koreje a Argentiny..



Naopak Poláci (65 procent) ,Němci (41 procent) a Francouzi (40 procent) označili svůj tým pořekadlem „mnoho povyku pro nic – více mluví než hrají“. Stephane Courquex, generální ředitel Synovate ve Francii připisuje tuto ne příliš lichotivou ‘image‘ nevýrazné formě týmu, který se stal v roce 1998 držitelem titulu Mistrů světa.„Francouzský tým má špatnou image a před Mistrovstvím světaroce 1998 byl hodně kritizován tiskem. Všichni víme, co se pak stalo. Počkejme a uvidíme...“.

Někteří dotazovaní byli ještě kritičtější. 15 procent Čechů, 11 procent Korejců a 9 procent Brazilců označilo své hráče za „rváče“. 11 procent Němců a Srbů spolu s 9 procenty Britů odepsalo své národní týmy přímo jako „ufňukance“ (Synovate nerozlišoval skotské, velšské a irské fanoušky).

Většina dotazovaných – 58 procent – uvedla, že normálně fotbal nesleduje, ale v případě Mistrovství světa udělá výjimku. Skoro jedna třetina dotazovaných žen přiznala, že se prostě jen rády dívají na chlapy v trenýrkách. První příčku drží Brazilky s 62 procenty, následovány 44 procenty Srbek a 42 procenty Češek. Naopak Japonky a Korejky uvádějí tento motiv pouze ve čtyřech a devíti procentech.

 

Někteří lidé také využijí Mistrovství světa jako výmluvu, jak se vyhnout domácím pracím. Některé národy přímo soupeří o vedoucí místo mezi „lenochy“ – 43 procent Srbů, 41 procent Britů, 40 procent Brazilců, 39 procent Čechů, a 37 procent Argentinců. Japonci a Švédové jsou naopak nejpoctivější. Pouze 10 a 12 procent z nich plánuje využít fotbal jako útěk před realitou běžného života.

 

Mistrovství světa staví některé fotbalové fanoušky před dilema - zda jít do práce a propást zápasy v televizi nebo zůstat doma a zápas si v klidu vychutnat.  Pro většinu Korejců a Srbů není co řešit. Zavolají do práce, že jsou nemocní, aby mohli sledovat zápasy, které se hrají v pracovní době.

 

Kurt Thompson, generální ředitel Synovate v Koreji říká, že zvýšená popularita fotbalu, která následovala po úspěšném výkonu domácího týmu na Mistrovství světaroce 2002, může kolidovat s tradičně vysokou zaměstnaneckou etikou. „V Asii se některé zápasy budou hrát s ohledem na časový posun v době kolem půlnoci. Proto si myslím, že žádná náhlá vlna onemocnění do Koreje nepřijde.“

 

Kuriozity

  • Ronaldinho je žhavým favoritem na nejužitečnějšího hráčem zápasů Mistrovství světa ve všech sledovaných zemích kromě Ukrajiny. Tam je na toto ocenění favoritem Andrej Ševčenko.
  • 58 procent Australanů popisuje svůj tým jakou „černé koně“ turnaje
  • 69 procent respondentů si myslí, že profesionální fotbalisté jsou přeplaceni. Tento názor zastává nejvíce Brazilců (95 procent) spolu s Německem a Velkou Británií (95 procent). Možná právě proto by se 43 procent Brazilců chtělo stát fotbalistou.

 

Zdroj. TZ Synovate

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky MS ve fotbale 2006:

27.06.2006  Cena vstupenky na finále MS - 180 000 Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.06.2006  Koller je odepsaný, nejdříve by mohl stihnout čtvrtfinále Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.06.2006  1,8 na vítězství ČR nad USA, na prohru cca 5 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

12.08.2015Souboj býků a medvědů je vyrovnaný. Kdo vyhraje? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
08.04.2015Zlaté rezervy: Kdo jich drží nejvíc a kdo dokupuje ve velkém? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688