Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.01.2006 15:13:50

První výročí vstupu ČEZ do bulharské energetiky

Datum 18. ledna 2005 vstoupilo do historie české elektroenergetiky jako den, kdy se uskutečnila dosud největší zahraniční investice v historii České republiky. Akvizice v hodnotě 281,5 mil. euro (téměř 9 miliard korun) umožnila Skupině ČEZ převzít od bulharského státu 67 % akcií tří bulharských distribučních společností. Po roce se ukazuje, že šlo o transakci oboustranně výhodnou. Transakce nejenže zvýšila počet zákazníků Skupiny ČEZ o 1,9 milionu, ale bulharské distribuční společnosti Skupiny ČEZ již v prvních devíti měsících loňského roku zvýšily zisk téměř o polovinu na 482 milionu korun a učinily první kroky k modernizaci bulharských distribučních sítí.

„Akvizice tří bulharských distribučních společností je pro ČEZ první zahraniční investicí. Zkušenosti, které jsme v Bulharsku za uplynulý rok nabyli, použijeme v našich dalších akvizicích, které ČEZ získá při naplňování naší vize stát se jedničkou na trhu s elektřinou střední a jihovýchodní Evropy,“ komentoval výročí působení Skupiny ČEZ v Bulharsku Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel energetické společnosti ČEZ.

Zástupcem Skupiny ČEZ na bulharském trhu je společnost ČEZ Bulgaria, jejímž hlavním úkolem je převzít distribuční společnosti tzv. Západní skupiny (Elektorazpredelenie Stolichno, Elektrorapredelenie Sofia Oblast a Elektrorazpredelenie Pleven) a integrovat je do Skupiny ČEZ. Ambiciózní plány ČEZ Bulgaria jsou založeny na klíčových prorůstových faktorech, jako jsou investice do hlavních aktiv, zlepšení kvality služeb zákazníkům a rozvoj zaměstnanců. Skupina ČEZ usiluje jak o zvýšení spolehlivosti sítě, tak o zvýšení kvality dodávky elektřiny a omezení ztrát při přenosu, tak aby bulharská distribuční síť při vstupu do Evropské unie splňovala zde obvyklá kritéria.

„Kontrola společností byla zajištěna rychleji, než jsme očekávali. Koordinace činností mezi tamními distribučními společnostmi přinesla již první úspory nákladů v řádu desítek procent, meziroční nárůst zisku se blíží 50 procentům. Ve všech třech distributorech byly ztráty elektrické energie letos sníženy přibližně o 10 % a naše distribuční společnosti obdržely jako první licenci pro obchodování s elektřinou na volném trhu v Bulharsku,“ řekl Tomáš Hüner, generální ředitel ČEZ Bulgaria.

„Příští rok nás v Bulharsku čeká příprava a realizace unbundlingu, tedy oddělení distribuce a dodávky elektřiny, a příprava na úplné otevření bulharského trhu s elektřinou. Kromě toho chceme i nadále pokračovat v modernizaci sítí, která zajistí požadovanou kvalitu dodávky elektřiny. Čerstvé zkušenosti, které jsme při obou procesech nedávno získali v České republice, jsou nyní naší konkurenční výhodou i v Bulharsku,“ dodal Tomáš Hüner.

Licencovaným obchodníkem s elektřinou v Bulharsku je a. s. „ČEZ Trade Bulgaria“. Licence od bulharské Státní komise pro energetiku a vodohospodářství umožňuje společnosti nakupovat a prodávat elektřinu na volném trhu s elektřinou a obsluhovat oprávněné zákazníky. Předpokladem k dosažení pozice vedoucího obchodníka s elektřinou v Bulharsku jsou dlouhodobé zkušenosti Skupiny ČEZ v oblasti obchodování s elektřinou na českém i evropském otevřeném trhu.

Výsledky bulharských distribučních společností Skupiny ČEZ v 1. – 3. čtvrtletí roku 2005

v mil. Pleven Sofia Oblast  Stolično
Tržby 2 260 2 220 3 936
EBIT 88 216 340
EBITDA 264 354 595
Čistý zisk 59 146 277

Zájem o privatizaci bulharských distribučních společností projevila Skupina ČEZ v říjnu roku 2003. Významný podíl v Západní skupině získala v polovině července 2004, k podpisu smlouvy o koupi akcií došlo 19. listopadu 2004, převod 67 % akcií do vlastnictví ČEZ se uskutečnil 18. ledna 2005.

Celkový základní kapitál tří distribučních společností Západní skupiny – „Stolično“, „Sofia oblast“ a „Pleven“ – představuje hodnotu 5,283 mil. BGN, což odpovídá přibližně 88,226 mil. . Celkový roční objem elektřiny dodaný touto skupinou je cca 7,8 TWh, roční tržby cca 310 mil. euro. V oblasti o rozloze 39 000 km2 dodává Západní skupina elektrickou energii 186 000 podnikům a více než 1,6 mil. zákazníkům z řad domácností. Pro společnosti Západní skupiny pracuje 4932 zaměstnanců.

Akvizicí Skupina ČEZ uskutečnila první krok k naplnění cíle Skupiny ČEZ stát se „jedničkou“ na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy, v němž vloni úspěšně pokračovala na území sousedního Rumunska akvizicí majoritního podílu v distribuční společnosti Electrica Oltenia.




Eva Nováková
tisková mluvčí
CEZ, a. s.,

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688