Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  03.11.2005 14:07:48

12% PHM nesplňuje jakostní požadavky - zavedení Pečetě kvality

Kvalita pohonných hmot na čerpacích stanicích se může výrazně lišit! 

Spotřebitel může natankovat na čerpací stanici kvalitní benzin a naftu nebo i „splašky“. Takové směsi „normálních“ paliv s různými nestandardními složkami mohou dokonce vážně poškodit motor automobilu. Úroveň zacházení s palivy i technického vybavení čerpacích stanic a distributorů je velmi odlišná. Vedle seriózních firem je řada těch, které nedodržují technologickou kázeň nebo se dokonce podílejí na prodeji falšovaných paliv. Např. použití benzinu s nižším oktanovým číslem může jak        u starších, tak i u nových typů vozidel vést k detonačnímu spalování, ke snížení výkonu a zvýšení spotřeby paliva. Nafta s vysokým obsahem síry zase zkracuje životnost katalyzátoru a může způsobit až korozi motoru; použití nafty s nevyhovující destilační zkouškou pak vede k horšímu spalování, tvorbě karbonových úsad, ke zvýšení obsahu pevných částic v emisích a v konečném důsledku opět  ke zkrácení životnosti katalyzátoru. Spotřebitel tak sice může nakoupit leckde výrazně levnější pohonné hmoty, ale zároveň je poškozován, stejně jako životní prostředí a státní pokladna. Míchání biokomponent do motorové nafty a benzinu problémy zabezpečení kvality pohonných látek jen dále zkomplikuje.

V červnu tohoto roku ministr průmyslu a obchodu Ing. Milan Urban (v návaznosti na alarmující zjištění, že prodávané pohonné hmoty v 12 % případů nesplňují požadavky jakostních norem) vyzval podnikatelské subjekty působící na trhu pohonných hmot  v ČR k tomu, aby předložily vlastní společný návrh systémového řešení zabezpečení dobré kvality pohonných hmot pro spotřebitele.

V reakci na výzvu ministra vypracoval Ústav paliv a maziv, a.s. nabídku systému komplexního monitoringu kvality motorových paliv, kterou prezentoval České asociaci petrolejářského průmysluobchodu. Ta návrh pozitivně ohodnotila a doporučila svým členům, aby jej využili. 

V systému monitoringu kvality motorových paliv, který nabízí Ústav paliv a maziv, a.s., vystaví tento nezávislý akreditovaný subjekt prodejcům při dodržení stanovených podmínek, osvědčení o kvalitě. To umožní, aby se spotřebitel na trhu orientoval a mohl snadno najít čerpací stanici, kde je vysoká kvalita paliva garantována systematickou a nezávislou kontrolou a kde jsou v případě zjištění nedostatků přijímána opatření k jejich odstranění. Náklady na takovou kontrolu přitom představují jednotky haléřů na jeden litr paliva. 
 

Symbolem PEČEŤ KVALITY,

jak je toto osvědčení nazýváno, budou označeny od 1.1.2006 stojany na čerpacích stanicích těch společností, které se smluvně zaváží dodržovat stanovené zásady programu PEČEŤ KVALITY, mezi které patří např. četnost a rozsah prováděných testů, ale rovněž závazek zastavit prodej zboží, bude-li zjištěna závažná odchylka v kvalitě prodávaných pohonných hmot. Před podpisem je v současné době smlouva se společností Benzina a.s., která se právě takto chce odlišit od prodejců, kteří pravidelnou nezávislou kontrolu prodávaných pohonných hmot odmítají. Existují však i další společnosti, které o využití tohoto produktu v této souvislosti také uvažují.

Důkazem, že lze díky systematickému monitoringu a přijímáním preventivních a nápravných opatření chybovost řádově snížit, je právě společnost Benzina a.s., které se během deseti let podařilo snížit chybovost z 15ti % na pouhé 1 %.

 

 

Tiskovou zprávu vydal Ústav paliv a maziv, a.s.,

www.upmas.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688