Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  08.07.2005 11:45:11

Proventus Finance - souhrn dění na akciových trzích v měsíci červnu


Měsíc červen přinesl ke konci trochu nejistoty a nervozity na finančních trzích. Důvodem byly vyhlašované kvartální výsledky společností, makroekonomických ukazatelů a rozhodnutí FEDu o zvýšení klíčových sazeb. Index Dow Jones industrials koncem 3. týdne klesl nejprve o 166 bodů a v pátek o 123 bodů. V mesičním srovnání klesl o více jak 2.5%. S&P 500 se propadl o více jak půl procenta a Nasdaq Composite o necelé 1%.  

  

Zprávy z USA

  

Makročísla

 

 Tento měsíc bylo zveřejněno důležité makročíslo. Schodek výkonové bilance dosáhl v dubnu hodnoty 57 mld usd. Ekonomové očekávali deficit ve výši 58 miliard dolarů.  Vylepšilo se saldo státního rozpočtu za květen oproti dubnu. Nyní je ve výši -35.3 mld. USD.

 

Americká ekonomika přidala v květnu 78 tisíc nových míst. Na pracovništích za první kvartál produktivita práce je na 2,6%. Míra nezaměstnanosti se za měsíc květen snížila o 0,1% na 5,1%. Ukazatel HDP za první kvartál je na hodnotě 3,8%, které předčilo očekávaný růst 3,5%. Proto Alan Greenspan ve svém prohlášení uvedl, že Americká eknomika si vede dobře a že se nebrání a neobává zvýšení úrokové sazby ze strany FEDu.Ukazatel Leading indicators, který se kládá z deseti důležitých hospodářských ukazatelů si za měsíc květen pohoršil z dubnové hodnoty -0,2% na -0,5%.

 

Co se týká průmyslové produkce, tak ta se dostala z -0,2% za duben na plusovou hodnotu 0,4%.  Index cen prům. výrobců se snížil na -0,6% a index spotřebitelských cen se zvýšil na hodnotu -0,1. Maloobchodní prodej se propadly do mínusových čísel na hodnotu -0,5% podle očekávání. Ukazatel, který sleduje objednávky objednávky zboží dlouhodobé spotřeby zaznamenal výši 5,5% a to zlepšení oproti dubnové hodnotě 1.9%.

 

Nikdo na Wall Streetu nebyl překvapen ohledně vyjádření Federal Open Market Commettee o pohybu sazeb. Jednoduše se to očekávalo. Nicméně, co překvapilo nejen investory, byla nejistá zpráva o dalším změně popř. růstu úrokové sazby federálních rezerv. Tato sazba vzrosla z 3.00% na 3.25%. Další změnu vzhůru zaznamenala diskontní sazba, a to z 4% na 4.25%. Banky zvýší prime leding sazbu z 6.00% na 6.25%. Hypopotéční úroková míra se zvedla na 5.2% z 5.1% A výnosnost 10-letého dluhopisu ze včerejška klesla o 0.02% na 3.97%. Cena ropy dnes skončila poklesem na hodnotě 56.50 USD za barel.

 

 

 

Další významné události

 

 

Společnost CIBC World Markets snížila 12-ti a 18-ti měsíční cílovou cenu na koš mediálních společností v průměru o 6%, když citovala nižší očekávání ohledně tržeb kabelových sítí. Firma sdělila, že její kontakty naznačují, že konzervativní cená strategie televize ABC vlastněná společností Walt Disney Co. tlačí na cenovou strategii celého odvětví. CIBC nyní očekává meziroční nárůst tržeb o 6-7%, zatímco dříve očekávala nárůst o 8%. Investoři jsou s předpovědí 10%-ního růstu ještě optimističtější.  

Morgan Stanley snížil rating akciím United Parcel Services, Inc. z „overweight“ na „equal weight“. Jako důvod uvedla malý prostor pro další růst. Mezi další důvody patří konkurenčnější domácí cenové prostředí, sílící dolar, rostoucí konkurence od U.S. postal service a ochlazení asijského trhu.Společnost Prudential Equity Group upgradovala akcie firmy Caterpillar, Inc. z „neutral weight“ na „overweight“ s odůvodněním, že očekává výrazně vyšší zisky, než očekávala dříve. Důvodem je pokračující silná poptávka po většině vybavení a očekávaná silná marže.Broker zároveň zvýšil cílovou cenu z 100 na 120 dolarů. Prudential Equities zvýšila cílovou cenu společnosti Texas Instruments, Inc. na 33 dolarů a zvýšila výhled zisku na kalendářní rok 2005 z 1,11 na 1,17 dolarů na akcii a na rok 2006 z 1,41 na 1,51 dolarů na akcii. Broker dále sdělil, že produkty Texas Instruments jsou dobře situovány. Prudential dále sdělil, že TI má potenciál překonat očekávání trhu ohledně hrubé a operativní marže.

Společnost H&R Block Inc. oznámila za čtvrté čtvrtletí čistý zisk ve výši 615 milionů dolarů, tedy 3,66 dolarů na akcii, což znamená meziroční nárůst o 6,9%. Tržby dosáhly hodnoty 2,36 miliardy dolarů. Na rok 2006 očekává firma zisk mezi 4,25 a 4,65 dolary na akcii. Správní rada zároveň odsouhlasila štěpení akcií v poměru 2:1.

Společnost Piper Jaffray doporučila k nákupu akcie firmy Seagate Technology a to s odůvodněním, že firma pravděpodobně překoná odhady analytiků. Analytik Les Santiago také zvýšil cílovou cenu z 25 na 27 dolarů a odhad zisku z 1,25 na 1,35 dolarů na akcii a odhad tržeb z 7,34 na 7,53 miliard dolarů.

Dále, James McNerny byl jmenován společností Boeing jako nový výkonný ředitel. Akcie Beingu stouply jmenováním o více jak 7%, zatímco akcie 3M spaly skoro o 5%, protože z této společnosti odešel. Společnost Pixar po oznámení snížení rozdělitelného zisku klesla o 10%. Dividendy klesly o 5 centů na akcii na hodnotu 10 centů na akcii. Důvodem je nižší příjem než se očekávalo z filmového hitu “The Incredibles“. Podobné problémy s příjmy měla společnost Dreamworks Animation s filmem “Schrek 2“.

Devon Energy se zvýšil o téměř 3.6% a Halliburton o 1.4%. Zásluhu má také FedEx,  který řekl, že rostoucí náklady na pohonné hmoty ovlivní příjmy za fiskální rok. Jeho akcie se propadly o 8.3%.UPS si pohoršil o 1.1%. Akcie leteckých společností klesly o 4%.

Byly vyhlášeny kvartální výsledky společností. Podle informací z TOP 10 dopadla nejlépe společnost Google s růstem zisku 63.53%, Corning 48.34%, Genetic 42.62%, Best Buy 25.03, Motorola 24.32% a další. Google se tento měsíc dostal přes hranici 300 dolarů za akcii. Poslední den v měsíci skočil na 294.15 USD za akcii. General Electric’s oznámila opět očekávané výnosy 43 až 45 centů na akcii a vídí růst společnosti v roce 2006 ve dvouciferných číslech.

 

 Devizové a komoditní trhy

 

Na devizových trzích došlo během června k poklesu amerického dolarueuru o více jak 3%. K oslabení také došlo k britské libře o více jak 2%. Naopak posílení tento měsíc zaznamenal dolar vůči japonskému yenu o více jak 2.5%.      

Na komoditních trzích zaznamenala cena ropy meziměsíční nárůst o téměř 10%.  Kritický byl 4 týden, kdy se ropa  v pondělí vyšplhala přes 60 dolarů za barel. Další dny ztrácela a končila na hodnotě 56.88.  K výraznému růstu cen došlo u zemního plynu, který se vyšplhal o téměř 10%. Cena zlata se dostala přes 3%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.07.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (3.7.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
04.09.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (4.9.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
09.08.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červenci (9.8.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
04.07.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (4.7.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.06.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci květnu Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688