Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  04.07.2006 13:41:18

Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (4.7.2006)


Americkým akciovým trhům se na počátku měsíce vůbec nedařilo a hlavní akciové indexy tak navázaly na neuspokojivé výsledky z předcházejících týdnů a zaznamenaly výrazné ztráty. Přetrvávající negativní náladu na trhu s akciemi bylo možno klást za vinu obavám z inflace, dalšího zvyšování úrokových sazeb a zpomalování růstu globální ekonomiky. Impulsem k prodávání akcií se staly vyjádření předních zástupců centrální banky o dalším směřování monetární politiky, z jejichž slov se dala vyčíst odhodlanost k dalšímu zvyšování úrokových sazeb v případě potřeby boje s inflací. K negativní náladě na trhu do značné míry přispělo i rozhodnutí Evropské centrální banky o zvýšení klíčové úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na úroveň 2.75%, ale i podobná rozhodnutí centrálních bank Turecka, Indie a Jižní Koree. Obchodování ve zbývající části měsíce se vyznačovalo velkou volatilitou, když z krátkodobého hlediska se trh s akciemi zdál poněkud přeprodaný a investoři se snažili najít podhodnocené kvalitní akciové tituly, které v posledních týdnech utrpěly značné ztráty. Veškerá pozornost investorů se však v posledním týdnu začala intenzivně upírat ke čtvrtečnímu rozhodování centrální banky o úrokových sazbách. Na trhu panovala značná nervozita a nejistota ohledně rozsahu zvýšení klíčové úrokové sazby. Ve čtvrtek ještě před zveřejněním rozhodnutí FEDu a doprovodného prohlášení však začaly akciové tituly výrazně posilovat. Zveřejnění rozhodnutí FEDu o sazbách a obsahu doprovodného prohlášení mohutný vzestup akciového trhu ještě umocnilo a index Dow Jones nakonec zaznamenal největší jednodenní zisk od dubna 2003. Americká centrální banka dle očekávání zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na úroveň 5.25%. Šlo již o 17. zvýšení v řadě. Rozhodující význam však hrála doprovodná řeč k rozhodnutí, ve které FOMC naznačila, že americká ekonomika mírně ubrala ze svého silného růstu a pauza ve zvyšování úrokových sazeb se již blíží. Pravděpodobnost dalšího zvýšení úrokových sazeb na dalším zasedání FEDu se tak podstatně snížila a tato skutečnost by mohla být impulsem k většímu nakupování akcií.

 

Negativní nálada na trhu s akciemi z počátku měsíce postihla všechny sektory napříč celým trhem. Nedařilo se zejména akciovým titulům citlivým na vývoj úrokových sazeb a zdraví ekonomiky, ale propadaly se i akcie technologických a komoditních společností. V druhé polovině měsíce se situace začala zlepšovat a sektory, které utrpěly největší ztráty, je dokázaly částečně či úplně vymazat. V průběhu celého měsíce si nejhůře vedly sektory polovodičů a počítačových technologií. Velké zisky si naopak připsaly sektory přepravy a ropy. Dobré výsledky zaznamenaly i sektory veřejných služeb, zlata, zdravotnictví a biotechnologií. Index Dow Jones klesl o 0.16% na hodnotu 11150.22 bodů. S&P index se zvýšil jen nepatrně o 0.01% na konečnou hodnotu 1270.2 bodů. Nejhůře si vedl technologický Nasdaq, který korigoval o 0.31% na 2172.09 bodů.

 

Ani akciové trhy v Evropě si z počátku měsíce nevedly příliš dobře. Příčinou pokračujícího poklesu i nadále zůstávaly obavy z nejistého makroekonomického prostředí, inflačních tlaků, vyšších úrokových sazeb a potenciálního zpomalení hospodářského růstu. Negativně zapůsobily i obavy, že čínská centrální banka přistoupí k utahování monetární politiky a dojde tak k oslabení rozmachu čínské ekonomiky, která je v současné době motorem světového hospodářství. Evropské akcie však ke konci měsíce dokázaly zvednout ze svých několikaměsíčních minim a vystoupaly na svá měsíční maxima. Největší zisky zaznamenaly akciové tituly těžařských a technologických společností. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém měsíci nakonec dokázal posílit o 1.3% a uzavíral na úrovni 1,312.8  bodů. Panevropský index však stále zaostává o přibližně 7% za svým téměř pětiletým maximem zaznamenaným v květnu. Hlavní německý index XETRA DAX 30 se zvýšil o 0.11% na hranici 5694.57 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Americké ministerstvo práce oznámilo, že míra nezaměstnanostiUSA v květnu klesla dle očekávání na úroveň 4.6 % z dubnových 4.7%. Tvorba nových pracovních příležitostí však nebyla tak silná, jak ekonomové odhadovali, když bylo vytvořeno jen 75 000 nových pracovních míst, zatímco trh očekával 175 000. Jde o nejslabší výsledek od října minulého roku, kdy ekonomickou aktivitu USA ztlumily hurikány. Zpráva naznačuje jisté zmírnění růstu na americkém trhu práce a mohla by zmírnit obavy z inflace a nadměrného zvyšování úrokových sazeb.

 

Obchodní bilance USA v dubnu zaznamenala nižší nárůst deficitu než se čekalo, když schodek zahraničního obchodu vzrostl na 63.43 mld. USD, zatímco ekonomové odhadovali zvýšení deficitu až na 65.00 mld. USD. Export klesl o 0.2% po růstu o 1.8% v březnu a import se zvýšil o 0.7%, když v březnu vzrostl o stejné procento. V posledních měsících lze pozorovat zastavení růstu importu neropného zboží a stabilizuje se také růst deficitu bilance s ropným zbožím. I přes určité  příznivé tendence ve vývoji obchodní bilance z posledních měsíců, je nutno konstatovat, že nepříznivý trend deficitu zahraničního obchodu USA stále trvá.

 

Počet zahájených staveb domůUSA se v květnu zvýšil o 0.5% na 1 957 000 a příjemně tak překvapil analytiky, kteří očekávali dokonce pokles na 1 850 000. Počet nových stavebních povolení však klesl. Výraznější růst ukazatele v uplynulém měsíci však nemění nic na skutečnosti, že letošní výstavba nemovitostí sloužících k bydlení znatelně pokulhává za výstavbou v loňském roce a že trh výstavby nových domů prochází fází korekce. Nepříznivě se v této oblasti trhu projevuje působení negativního vlivu zvyšování úrokových sazeb a oslabení výstavby bude do určité míry přispívat ke zpomalování růstu celé ekonomiky.

 

Index předstihových ukazatelů (leading indicators) v květnu výrazněji poklesl a předpovídá tak určité zpomalení americké ekonomiky. Hodnota indexu se snížila o 0.6% na úroveň 137.9 bodů po poklesu o 0.1% v dubnu. I v tomto případě byla makroekonomická data v souladu s odhady ekonomů. Index spotřebitelské důvěryUSA se v červnu zvýšil na 105.7 bodů oproti 103.2 v květnu a předčil tak očekávání ekonomů, kteří odhadovali stagnaci hodnoty indexu či její mírný pokles. Růst spotřebitelské důvěry byl zapříčiněn posílením indexu očekávání, zatímco index současné situace mírně poklesl. Většina indikátorů spotřebitelské důvěry však v červnu signalizuje určité zlepšení situace.

 

Počet prodaných domůUSA se v květnu meziměsíčně snížil o 1.2% na 6.670 mil. Jedná se již o několikátý pokles v řadě, i když o něco menší než ekonomové očekávali. Ve prospěch oslabování trhu s nemovitostmi hovoří i cena a nabídka volných domů, které stále rostou. Dochází též ke zvyšování hypotečních úrokových sazeb. Z většiny indikátorů tak lze usuzovat na další pokračování v oslabování aktivity na trhu s domy. Index spotřebitelského sentimentu v červnu překonal očekávání ekonomů, když vzrostl na 84.9 bodů z květnových 79.1 bodů, zatímco ekonomové odhadovali růst indexu na hodnotu 82.5 bodů. Na zlepšení spotřebitelského sentimentu ve druhé polovině června pravděpodobně zapůsobil i vzestup cen akcií. Silná byla zejména složka současné situace, zatímco na index očekávání domácností negativně působí zejména obavy z dopadu přísnější monetární politiky na ekonomiku a dražší úvěry a hypotéky.

 

Index firemní aktivity služeb Eurozóny se v květnu zvýšil na hodnotu 58.7 bodů z dubnových 58.3. Index tak dokázal opět posílit více než se čekalo, když ekonomové odhadovali jeho růst pouze na 58.5. Došlo též zesílení růstu nových a nevyřízených zakázek. Makroekonomická data jsou příznivá pro akciový trh příznivá a potvrzují posílení růstu domácí poptávky a hospodářského růstu. Maloobchodní tržby Eurozóny se v dubnu zvýšily o 1.4% oproti poklesu o 0.7% zaznamenaném v březnu. Data mírně předčila očekávání ekonomů, kteří odhadovali růst prodejů pouze o 1.0 – 1.1%. Meziročně tržby Eurozóny vzrostly o 2.8% po poklesu o 0.1% v březnu. Dlouhodobě však nicméně růst spotřeby domácností Eurozóny zůstává na relativně slabé úrovni.

 

Evropská centrální banka dle očekávání zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na úroveň 2.75%. V prohlášení k rozhodnutí o sazbách ECB potvrdila očekávání zesílení hospodářského růstu, jehož tempo by se v tomto roce mělo pohybovat v rozmezí 1.8-2.4% a příští rok pak v pásmu 1.3-2.3%. ECB v tomto roce předpokládá inflaci v rozmezí 2.1-2.5% a příští rok 1.6-2.8%. ECB se stále obává vyšší inflace, i když toto nebezpečí se mírně snížilo.

 

Index podnikatelského klimatuNěmecku (IFO) v červnu nečekaně posílil na 106.8 bodů ve srovnání se 105.6 v květnu, k čemuž napomohlo jak zlepšení indexu současné situace, tak i indexu očekávání. Ekonomické oživení tak stále zůstává na přijatelné úrovni, i když lze očekávat, že v druhé polovině roku dojde k určitému ochlazení, zejména v důsledku dražšího Eura a ropy. Průmyslové zakázky v Německu se v dubnu meziměsíčně zvýšily o 4.1%. Ministerstvo hospodářství dále uvedlo, že průmyslové zakázky a výroba stále signalizují zesilování svého růstu. Z hlediska teritoriální struktury zůstává silná zejména zahraniční poptávka po německém zboží, nicméně dochází i k posilování domácí poptávky. Výsledky jsou v souladu s trendem markantního růstu německé průmyslové výroby. Míra nezaměstnanostiNěmecku se v červnu snížila na 10.5% oproti 10.8% v květnu. Ministerstvo práce dále uvedlo, že pozitivní dopad na německý trh práce má zejména hospodářské oživení a strukturální reformy. Nezaměstnanost v Německu opakovaně klesá. Na druhou stranu zlepšení německého trhu práce není až tak výrazné, aby umožnilo trvalejší výraznější oživení spotřeby domácností a ekonomický růst tak zůstává poměrně křehký.

 

 

Další významné události uplynulého měsíce

 

Čistý zisk potravinářské firmy H.J. Heinz se ve čtvrtém čtvrtletí snížil na 167.9 mil. USD či 0.50 USD na akcii oproti 206.5 mil. USD či 0.59 USD na akcii před rokem. Zisk z pokračujících činností činil 0.54 USD na akcii, přičemž analytici jej odhadovali ve výši 0.49 USD na akcii. Tržby společnosti vzrostly na 2.4 mld. USD z 2.23 mld. USD, když trh očekával růst na 2.36 mld. USD. Společnost dále oznámila, že propustí 8% zaměstnanců a zvýší dividendu na 1.40 USD na akcii. Pro fiskální rok 2007 Heinz plánuje čistý zisk ve výši 2.35 USD na akcii. Maloobchodní řetězec Albertson’s v prvním čtvrtletí dokázal meziročně navýšit svůj čistý zisk o 55% na 166 mil. USD či 0.44 USD na akcii. Významně tak předčil očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na úrovni 0.25 USD na akcii. Tržby společnosti stagnovaly na úrovni 9.9 mld. USD, když odhad trhu činil 10.05 mld. USD.

 

Telefonní společnost Level 3 Communications kupuje soukromého poskytovatele metropolitních datových služeb Looking Glass Networks. Za akvizici společnosti Level 3 zaplatí 165 mil. USD. Akcionáři Looking Glass získají akcie na doručitele v hodnotě 87 mil. USD a 9 mil. USD v hotovosti. Společnost také převezme dluh ve výši 69 mil. USD. Producent stavebních a těžebních zařízení Terex potvrdil svůj výhled zisku pro rok 2006 v rozmezí 6.40-6.80 USD na akcii. Tržby společnost plánuje ve výši 7.2-7.6 mld. USD. Analytici odhadují zisk ve výši 7.09 USD na akcii a tržby ve výši 7.53 mld. USD.

 

Celkové tržby řetězce rychlého občerstvení McDonald’s v květnu vzrostly o 6.2%. Srovnatelné tržby se zvýšily o 4.5%, když v USA došlo k nárůstu o 3.4%. Pozitivní dopad mělo mimo jiné i rozšíření otevíracích hodin, nové produkty a úspěch snídaňového menu. Výbornými hospodářskými výsledky příjemně investory překvapil provozovatel supermarketů Kroger. Čistý zisk společnosti v prvním čtvrtletí vzrostl na 306.4 mil. USD či 0.42 USD na akcii oproti 294.3 mil. či 0.40 USD na akcii ve stejném období před rokem. Výsledek započítává i náklady na právní spor v divizi Ralph ve výši 0.03 USD na akcii a náklady na akciové opce ve výši 0.02 USD na akcii. Celkové čtvrtletní tržby se meziročně zvýšily o 8.2% na 19.42 mld. V obou případech Kroger předčil očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk na úrovni 0.42 USD na akcii a tržby 18.89 mld. USD. Akcie společnosti na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když posílily o 5.19%.

 

Čistý zisk producenta oceli Commercial Metals se ve třetím čtvrtletí zvýšil na 78 mil. USD či 0.62 USD na akcii ve srovnání s 71.7 mil. USD či 0.57 USD na akcii před rokem. Jednorázové náklady ve stejném období loni dosáhly úrovně 28.6 mil. USD či 0.23 USD na akcii. Čtvrtletní tržby společnosti meziročně vzrostly o 17% na 2.02 mld. USD. Výsledky společnosti předčily očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 0.70 USD na akcii a tržby na úrovni 1.68 mld. USD.

 

Čistý zisk amerického obchodníka s cennými papíry Morgan Stanley se ve druhém čtvrtletí více než dvojnásobil, když vzrostl na 1.86 USD na akcii oproti 0.86 USD na akcii před rokem. Příjmy společnosti se zvýšily o 48% na 8.9 mld. USD. V obou případech investiční banka dalece předčila očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 1.44 USD na akcii a příjmy na úrovni 7.87 mld. USD. Výborné výsledky byly mimo jiné podpořeny masivním růstem příjmů z upisování cenných papírů a poradenské činnosti při obchodních a finančních operací.

 

Přepravce zásilek FedEx dokázal ve čtvrtém čtvrtletí navýšit čistý zisk o 27% na 568 mil. USD či 1.82 USD na akcii ve srovnání s 448 mil. USD ve stejném období loni. Analytici očekávali zisk ve výši 1.77 USD na akcii. Tržby společnosti vzrostly o 10% na 8.49 mld. USD oproti 7.72 mld. USD před rokem. Jako důvod dobrých výsledků společnost uvedla silný růst světové ekonomiky. FedEx dále uvedl, že v prvním čtvrtletí nového fiskálního roku počítá se ziskem v rozmezí 1.45 – 1.60 USD na akcii. Čistý zisk stavební společnosti Lennar se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 39% na 324.7 mil. USD či 2.00 USD na akcii, zatímco analytici jej očekávali na úrovni 1.85 USD. Čtvrtletní tržby společnosti meziročně vzrostly o 56% na 4.6 mld. USD. Lennar však též snížil výhled pro celý rok 2006, protože s ohledem na nižší objem nových objednávek očekává útlum ve druhém pololetí v sektoru stavebnictví. Společnost pro celý fiskální rok 2006 očekává zisk v rozmezí 8.80-8.25 USD na akcii oproti původnímu odhadu na úrovni 9.25 USD na akcii. Akcie Lennaru v důsledku zprávy posílily o 2.56%.

 

Americká společnost Phelps Dodge kupuje kanadské konkurenční těžařské firmy Inco a Falconbridge zhruba za 40 mld. USD. Realizací transakce by vznikl největší světový těžař niklu a druhý největší producent mědi. Nově vzniklá společnost by měla větší kontrolu nad produkcí mědi, niklu a molybdenu a měla by tak možnost snadněji zmírňovat cyklické výkyvy cen těchto komodit. Akcie obou osvojovaných společností na základě zprávy výrazně posilovaly, když Inco přidalo 10.21% a Falconbridge 5.07%. Akcie Phelps Dodge oslabily o 8.10%.

 

Největší světová automobilka General Motors pro letošní rok předpověděla pokles celkového prodeje automobilů v USA z důvodu vyšších úrokových sazeb i cen benzínu. Akcie společnosti se na základě zprávy propadly o 6.67%. Francouzská telekomunikační a mediální skupina Vivendi oznámila, že prodala svůj 1.8% podíl v chemické společnosti DuPont. Akcie DuPontu oslabily o 2.76%. Velký pokles ceny akcií o téměř 15% zaznamenala též technologická společnosti Marvell Technology Group na základě zprávy o tom, že koupí od čipového giganta Intelu divizi komunikačních procesorů za 600 mil. USD.

 

Čistý zisk výrobce sportovní obuvi a oděvů Nike se v důsledku jednorázových položek ve čtvrtém čtvrtletí snížil na 332.8 mil. USD či 1.27 USD na akcii oproti 349.5 mil. USD či 1.30 USD na akcii ve stejném období minulého roku. Společnost dále uvedla, že expanze jejího podnikání v USA, Číně a Rusku pomohla růstu tržeb o 8% na 4 mld. USD ve srovnání s 3.7 mld. USD loni. Výsledky Nike se však nestřetly s očekáváním analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 1.40 USD na akcii a tržby na úrovni 3.98 mld. USD. Akcie společnosti na základě zprávy oslabily o 4.68%.

 

Potravinářská firma ConAgra Foods dokázala ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšit zisk na 108.5 mil. USD či 0.21 USD na akcii oproti 101.8 mil. USD či 0.20 USD na akcii před rokem. Bez zahrnutí nákladů na restrukturalizaci a jednorázových položek by společnost dosáhla zisku ve výši 0.32 USD na akcii, přičemž zisk z pokračujících činností činil 0.27 USD na akcii. Čtvrtletní tržby společnosti se snížily na 2.97 mld. USD ve srovnání s 3 mld. USD ve stejném období loni. Ani v tomto případě nedošlo k naplnění očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk na úrovni 0.29 USD na akcii a tržby 3.1 mld. USD. Čistý zisk producenta cereálií General Mills se ve čtvrtém čtvrtletí snížil o 52% na 222 mil. USD či 0.61 USD na akcii. K razantnímu poklesu zisku došlo z důvodu, že před rokem byl zisk ovlivněn mimořádnými příjmy z prodeje aktiv společnosti. Tržby General Mills ve stejném období vzrostly o 5% na 2.8 mld. USD. Pro fiskální rok 2007 společnost odhaduje růst zisku v rozmezí 1-5%.

 

Britský mobilní operátor Vodafone v uplynulém fiskálním roce vykázal ztrátu z pokračujících činností ve výši 17.23 mld. GBP. Tržby společnosti se zvýšily o 10% na 29.35 mld. GBP. Společnost dále prohlásila, že v srpnu svým akcionářům vyplatí 9 mld. GBP, přičemž 6 mld. GBP bude pocházet z prodeje japonské divize. Vodafone předpokládá, že růst tržeb z mobilních služeb v tomto roce zpomalí na 5.0-6.5% ve srovnání s 9% růstem v loňském roce a provozní marže klesnou o 1%. Společnost rovněž předpokládá již nižší aktivitu v oblasti fúzí a akvizic a na dividendách plánuje vyplácet až 60% přepočítaného zisku.

 

Čistý zisk irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair se ve fiskálním roce 2006 zvýšil na 306.7 mil. EUR či 0.3974 EUR na akcii oproti 280 mil. EUR či 0.3665 EUR na akcii. Přepočítaný zisk vzrostl o 12% na 302 mil. EUR a tržby společnosti stouply o 28% na 1.7 mld. EUR. Náklady na paliva se zvýšily o 74% na 462 mil. EUR. Pro fiskální rok 2007 společnost odhaduje nárůst přepravy o 20% na 42 mil. cestujících a mírnější růst zisku v rozmezí 5-10%, pokud ceny ropy zůstanou na hranici 70 USD za barel. Obsazenost letadel letecké společnosti Air France-KLM v květnu stoupla o 1.4% na 79.1% a objem přepravy se zvýšil o 6.2%. Počet přepravených cestujících vzrostl o 5.2% na 6.3 mil a objem nákladní přepravy se zvedl o 5.3%. Společnost dále oznámila, že v posledních několika měsících dosáhla výrazného nárůstu jednotkových tržeb.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém měsíci si komodity vedly poněkud smíšeně. Cena lehké ropy se zvýšila o 4.34% na 73.85 USD za barel, zatímco cena zemního plynu oslabila o 4.96% na 6.08 USD za mil. BTU. Cena zlata pokračovala v poklesu, když korigovala o 3.39% na úroveň 616.2 USD za trojskou unci.

 

Na devizových trzích v průběhu června americký dolar vůči většině ostatních měn výrazně posiloval. V závěru měsíce však část svých zisků odevzdal. Dolar vůči euru se snížil o 0.40%, zatímco vůči britské libře se dokázal připsat 0.94%. Vůči japonskému jenu dolar posílil dokonce o 1.24%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc oslabila o 0.38%.

 



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.09.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (7.9.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.07.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (3.7.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.01.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci prosinci Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688