Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  09.05.2005 10:25:28

Týden na devizovém trhu (9.5.2005)


CZK/EUR

Týdenní komentář

Minulý týden byl pro korunu až extrémně úspěšný. Zatímco v pondělí se ještě po snížení korunových úrokových sazeb pohybovala nad hranicí 30,50 CZK/EUR., během týdne všechny ztráty smazala a koncem týdne se již obchodovala pod 30,00 CZK/EUR.
Posílení koruny bylo dáno především změnou středoevropského sentimentu, koruna posilovala spolu s ostatními měnami v regionu. Koncem týdne byl pozitivní sentiment ještě umocněn domácími zprávami – ve čtvrtek byla zveřejněna statistika březnového zahraničního obchodu. Přebytek obchodní bilance ve výši 6,0 mld. CZK předčil veškerá očekávání.

Tento týden přinese další data z domácí ekonomiky. Již dnes ráno byla zveřejněna dubnová nezaměstnanost a inflace. Nezaměstnanost byla mírně nižší než očekávání trhu – 8,9 %, pomaleji rostly i spotřebitelské ceny v dubnu – meziměsíčně o 0,1 %. Koruna na tato data výrazně nereaguje. Ve středu se dočkáme zprávy o růstu březnové průmyslové výroby. V pátek pak přijde hlasovní o důvěře Paroubkově vládě, podle očekávání by důvěra vládu měla dostat, vliv na korunu pravděpodobně nebude téměř žádný.
I přes domácí události si nadále zachová hlavní vliv dění v regionu. Domníváme se, že koruna by si v nejbližších dnech mohla vybrat oddychový čas v posilování, ale výraznější oslabení nepovažujeme za pravděpodobné.

Dlouhodobý výhled
Dlouhodobě očekáváme, že se prosadí posilující trend a v ročním horizontu je pravděpodobné posílení směrem ke 29,00 CZK/EUR. Domníváme se, že v posledních měsících tohoto roku se bude koruna pohybovat mezi 29,00 – 29,50 CZK/EUR. Vývoj platební bilance zatím neukazuje, že by sílící koruna výrazněji škodila českým exportérům a díky vývoji domácích fundamentů bude koruna nadále zajímavá pro zahraniční investory. Během roku se však ještě můžeme setkat s výkyvy kurzů ke slabším úrovním díky některým rizikům. K nim patří domácí politická situace. Ukazuje se sice, že vládní krize na korunu velký vliv neměla, ale pokud by v pátek případně Paroubkova vláda nedostala důvěru poslanecké sněmovny, pak předčasné volby by koruna již nemohla zcela ignorovat. Během roku se na koruně může negativně projevit také odliv dividend do zahraničí a případné výprodeje středoevropských aktiv včetně české koruny spojené s úpravou portfolií zahraničních investorů. Mezi další rizika hovořící proti posilující koruně patří i nízké úrokové sazby. V tomto roce se již třikrát bankovní rada ČNB rozhodla snížit úrokové sazby a ty se tak dostaly pod úroveň Eurozóny a jsou nejnižší ve středoevropském regionu.

CZK/USD

Týdenní komentář
Výrazné zisky si během minulého týdne připsala koruna i vůči americkému dolaru. Na začátku týdne se ještě pohybovala nad 23,70 CZK/USD, během týdne postupně posilovala a s koncem týdne se již blížila k 23,10 CZK/USD. Posílení bylo dáno hlavně změnou středoevropského sentimentu, ale v druhé polovině také ztrátami dolaru na světových trzích. V úterý sice byly zvýšeny dolarové úrokové sazby o čtvrt procentního bodu (základní úroková sazba v USA je nyní 3,00 %), nicméně doprovodný komentář hráče na trhu spíše zkalmal, když naznačil možné zpomalení tempa růstu úrokových sazeb. Na eurodolarovém trhu tak dolar díky tomu v polovině týdne oslabil až k 1,2960, nicméně po pátečních překvapivě dobrých datech z amerického trhu práce své ztráty smazal a dnes ráno se začíná obchodovat těsně nad hranicí 1,2800 EUR/USD. Pokud bude tato hranice prolomena, mohl by se dolaru otevřít prostor k dalšímu růstu. Ve středu bude ale zveřejněna statistika zahraničního obchodu USA za duben, obavy z těchto čísel pravděpodobně americké měně výrazné posílení nedovolí a spíše se můžeme dočkat opět oslabení dolaru.


Dlouhodobý výhled
Navzdory úspěchu americké měny v posledních týdnech očekáváme z dlouhodobého pohledu, že se opět objeví problém dvojího deficitu Spojených států (deficit veřejných financí a zahraničního obchodu). Tento týden přinese opět data amerického zahraničního obchodu za duben. Pro dolar jsou důležité také spekulace, zda, a kdy Čína uvolní směnný kurz své podhodnocené měny vůči dolaru, což by pro americký zahraniční obchod znamenalo významné zlepšení. Domníváme se nicméně, že v průběhu roku bude koruna posilovat i vůči americkému dolaru a v ročním horizontu nemůžeme vyloučit, že dolar koupíme za méně než 22,00 CZK/USD. Riziko pádu dolaru vůči evropské měně ale nyní považujeme za nižší, než tomu bylo v předchozích měsících. Bez problémů totiž nebude ani Evropa. Hrozbou pro euro se může stát schvalování euroústavy, jejímž odmítnutím v některých státech se může společná evropská měna dostat na šikmou plochu.


CZK/SKK

Týdenní komentář
Stejně jako české koruně, i slovenské se minulý týden dařilo posilovat vůči evropské měně spolu s dalšími měnami v regionu. Zatímco začátkem týdne se ještě pohybovala nad 29,30 SKK/EUR, během týdne posílila pod 38,90 SKK/EUR. Kromě pozitivního regionálního sentimentu pomohla slovenské měně i zpráva o získání investice jihokorejské firmy Hankook Tire.
Výsledně však minulý týden vyšel lépe české koruně, která si vůči slovenské polepšila z cca 0,7750 k 0,7700 CZK/SKK. Stejně jako u nás, také na Slovensku bude tento týden zveřejněna řada makroekonomických dat (nezaměstnanost, inflace, průmyslová výroba). Pro tento týden ale neočekáváme výrazné změny kurzu CZK/SKK.

Dlouhodobý výhled
V dlouhodobějším horizontu předpokládáme, stejně jako u české koruny, obnovení posilujícího trendu slovenské koruny vůči euru. Očekáváme, že zahraniční hráči ocení ekonomické reformy provedené na Slovensku a v dalších měsících bude tempo posilování slovenské koruny mírně rychlejší než koruny české. Během roku tak bude mít česká koruna pravděpodobně tendenci oslabovat směrem k 0,80 SKK/CZK.




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.05.2006Týden na devizovém trhu (9.5.2006) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
31.10.2005TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (31.10.2005) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
24.10.2005Týden na devizovém trhu (24.10.2005) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
17.10.2005TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (17.10.2005) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
10.10.2005Týden na devizovém trhu (10.10.2005) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688