Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  24.10.2005 10:19:59

Týden na devizovém trhu (24.10.2005)


CZK/EUR

Týdenní komentář

V uplynulém týdnu se kurz koruny vůči evropské měně držel poměrně stabilní v pásmu 29,60 - 29,85 CZK/EUR. Začátkem týdne se se ještě obchodovala spíše na silnějších hodnotách uvedeného pásma. V převážné většině týdne se držela spíše hladiny 29,80 CZK/EUR. Domácí data zveřejněná minulý týden nadále hovoří ve prospěch koruny (rychlejší než očekávaný růst srpnových maloobchodních tržeb). Ve prospěch posílení koruny hovoří i komentáře naznačující možné zvýšení úrokových sazeb v příštích měsících. Naopak regionální sentiment během minulých dnů koruně příliš nakloněn nebyl. Celému regionu nepomáhá ani současná situace na eurodolarovém trhu, kdy posilující dolar způsobuje odliv aktiv ze středoevropských trhů.
Nejvýznamnější událostí tohoto týdne bude čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB. Zvýšení sazeb je v tuto chvíli ještě nepravděpodobné, nicméně bankovní rada by mohla přijít s dalšími komentáři naznačujícími možné zvýšení sazeb v příštích měsících. Regionální sentiment může ale tento týden nadále působit proti koruně. Vítězství Lecha Kaczyńského v polských volbách pravděpodobně přinese oslabení polského zlotého, potažmo celého regionu. Do centra pozornosti se dostává také maďarský forint a problém dvojího deficitu maďarské ekonomiky. Současně situace na eurodolarovém trhu nadále hraje ve prospěch dolaru, což může přinést další odliv aktiv ze střední Evropy do dolaru a krátkodobě přinést další ztráty celému regionu. Neočekáváme však, že by koruna oslabila přes 30,00 CZK/EUR, její posílení pod 29,50 CZK/EUR však během tohoto týdne také není pravděpodobné.

Dlouhodobý výhled
Z dlouhodobého pohledu se koruna bude držet spíše silnějších úrovní a nemůžeme vyloučit, že vlivem zahraničních investorů a dlouhodobé nálady v regionu si domácí měna udrží své silnější pozice. Z fundamentálního hlediska tomu nic nebrání. Rizikem pro vývoj koruny se může stát vývoj v regionu (možný pád maďarského forintu).
Předpokládáme, že do konce tohoto roku se koruna bude držet spíše na silnějších úrovních a koncem roku se bude pohybovat na hladině kolem 29,50 CZK/EUR.

CZK/USD

Týdenní komentář
Americký dolar opět nabírá na síle a během minulého týdne se znovu podíval pod hranici 1,2000 USD/EUR. Během týdne sice dolar několikrát oslabil, nicméně sentiment na americké měně zůstává pozitivní. Vůči koruně se tak opět přiblížil ke 25,00 CZK/USD, když ještě začátkem minulého týdne se pohyboval na úrovních kolem 24,50 CZK/USD.
Za růstem dolaru stojí vysoký úrokový deferenciál mezi americkými a evropskými sazbami, který se v dalších měsících pravděpodobně ještě zvýší. Problém deficitu zahraničního obchodu trochu ustupuje do pozadí ve světle dat zveřejněných minulý týden - příliv kapitálu do USA ve výši 91,3 mld. USD bohatě kompenzuje schodek zahraničního obchodu ve výši 59 mld. USD.
Tento týden přinese další data z USA. Kromě indexu spotřebitelské důvěry (úterý) a průmyslových objednávek a reportu z trhu práce (čtvrtek) se v pátek dočkáme odhadu růstu HDP za 3. čtvrtletí, který by dolaru mohl přinést další podporu. Očekáváme, že v nejbližších dnech se bude dolar nadále držet spíše silnějších úrovní a vůči koruně se tak bude nadále držet kolem 25,00 CZK/USD.


Dlouhodobý výhled
Aktuálně zveřejňovaná data spíše podporují americkou měnu a obavy z amerického zahraničního obchodu a drahé ropy ustupují opět do pozadí. Ve prospěch americké měny hovoří vysoký úrokový diferenciál, který se v dalších měsících pravděpodobně ještě zvýší. Po prolomení hranice 1,2000 USD/EUR se může dolar v dalším období pokoušet testovat silnější úrovně. Díky tomu tak pravděpodobně budeme dolar ke konci roku kupovat nadále za ceny kolem 25,00 CZK/USD nebo vyšší.

CZK/SKK

Týdenní komentář
Slovenská koruna během minulého týdne mírně ztratila vůči evropské měně nad 38,90 SKK/EUR stejně jako většina dalších měn středoevropského regionu. Nicméně ztráty slovenské koruny byly menší než ztráty koruny české, díky čemuž česká koruna zaznamenala mírné oslabení nad 0,7650 CZK/SKK. Nečekané zvýšení nezaměstnanosti na Slovensku na 11,20 % s kurzem příliš nezahýbalo a ani další zveřejňovaná data výraznější impulsy nepřinesla.
Stejně jako u nás i na Slovensku tento týden bude bankovní rada NBS projednávat měnovou politiku. Zítřejší zasedání centrálních bankéřů by však změnu úrokových sazeb přinést nemělo. Také slovenská koruna se může ocitnout pod negativním vlivem regionálního sentimentu a slábnout vůči euru, vůči české koruně ale výraznější změny nečekáme.

Dlouhodobý výhled
V dlouhodobějším horizontu předpokládáme, stejně jako u české koruny, pokračování posilujícího trendu slovenské koruny vůči euru. Slovenská měna však může být pro investory atraktivnější díky vyšším úrokovým sazbám ve srovnání s úroky na české koruně a díky provedeným ekonomickým reformám a výkonu slovenské ekonomiky. Do konce roku tak bude mít česká koruna pravděpodobně tendenci spíše mírně slábnout přes 0,7700 CZK/SKK.




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.10.2005TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (31.10.2005) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
24.10.2005Kurzovní lístek ČNB na pondelí 24.10.2005 Redakce (Kurzy.cz)
17.10.2005TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (17.10.2005) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
10.10.2005Týden na devizovém trhu (10.10.2005) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
03.10.2005Týden na devizovém trhu (3.10.2005) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688