Lidé ročně vyhodí miliony tun jídla. Jak si pomoci od plýtvání?
Na celém světě končí ročně v odpadu více než miliarda tun jídla. I v Evropě je plýtvání velkým problémem. Lidé mohou vyhazováním potravin snadno zamezit - stačí dodržovat aspoň základní pravidla, které navíc ušetří peníze.
Nejvíce jídla se podle organizace pro výživu a zemědělství ročně vyhazuje v Severní Americe - 290 kilogramů na osobu ročně. Evropa se umístila hned na druhém místě, kde ročně skončí v odpadcích asi 277 kilogramů potravin na osobu! Lidé nejčastěji vyhazují ovoce a zeleninu.
Alarmující je, že se jídlo vyhazuje i rozvojových zemích, které v některých případech trápí hladomor. V severoafrických státech se nejvíce vyhazuje obilí. Na plýtvání jídlem se více podílejí spotřebitelé, ale také obchodní řetězce.
Výrobci a supermarkety mohou plýtvání výrazně omezit. V některých zemích fungují obchody, které prodávají potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti nebo poškozeným obalem, které se běžně prodávat nesmí. S problematikou plýtvání v Česku bojuje například řetězec Tesco, který spolupracuje s potravinovou bankou.
Další oblastí je plýtvání v restauracích, na které upozornil například miliardář Richard Branson, majitel společnosti Virgin Group. Podnikatel se už nemohl dívat, jak lidé nechávají spoustu jídla na talíři. Jeho restaurace zavedly nový systém – lidem dávají menší porce, které opravdu zvládnou sníst. Pokud by ale měli jejich hosté pocit, že se nenajedli dostatečně, dostanou přidat zdarma.
Nákupy si plánujte
Pokud chcete zamezit plýtvání, podle zpravodajského webu Mashable je dobré si sestavit jídelníček na celý týden a podívat se, co už máte doma. Z chybějících surovin si pak udělat seznam a v obchodě nakoupit jen to, co skutečně potřebujete.
Výhodné je kupovat vážené ovoce a zeleninu, protože tak koupíte jen množství, které skutečně sníte. Důležité je také sledovat datum spotřeby. Někdy je lepší si koupit jídlo, kterému končí datum za delší dobu. Obzvláště pokud víte, že ho zřejmě nezvládnete sníst.
Nepodceňujte uskladnění potravin. Na obalech najdete doporučení, jak skladovat. Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, měla by to být teplota v ledničce 1 až 5 °C.
Vyhození jídla by mělo být až poslední variantou. Pokud nedojíte velkou porci jídla, můžete ji ponechat v ledničce na další den. Například z mírně přezrálého ovoce můžete udělat koktejl, nebo ho jinak zpracovat. U pečiva je řešením zamražení. Starší chleba pak můžete rozmrazit před konzumací.
Mobilní aplikace
Řešením by také mohla být aplikace foodfully, vytvořená pro chytré telefony. Ta za váš pohlídá, co se vám doma právě kazí. Pokud nakupujete online, aplikace si zapamatuje váš nákup.
Také můžete v obchodě jednotlivé položky nafotit a do aplikace vložit. Pak už na vás bude automaticky vyskakovat upozornění, kdy vašemu jídlu končí životnost. Jídlo, které spotřebujete, z aplikace vymažete.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:
Přečtěte si také:
Prezentace
26.04.2024 Historie a vývoj vodovodních baterií: Od...
25.04.2024 Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny...
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
Okénko investora
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová maxima?
Štěpán Křeček, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Okénko finanční rady
Ondřej Vacek, Ušetřeno.cz
Nechcete přijít o peníze? 5 zásadních tipů, jak úspěšně využít pojištění storna
Petr Holub, MojeNebankovka
Zuzana Dubová, RekvalifikacniKurzy.cz
Financování vašeho vzdělávání: Přehled možností financování rekvalifikačních kurzů
Iva Grácová, Bezvafinance
Petr Holub, Zoxo Financial s.r.o.
Marek Pokorný, Portu
Tomáš Kadeřábek, Swiss Life Select
Lukáš Kaňok, Kalkulátor.cz