Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  16.02.2010 11:54:09

10 šokujících předpovědí 2010 - Díl. IV - dolar zastaví oslabování a poroste k euru

10 ŠOKUJÍCÍCH PŘEDPOVĚDÍ PRO ROK 2010

DÍL IV.      Do jakých měn se vyplatí investovat v roce 2010?

PŘEDPOVĚĎ SAXO BANKDOLAR ZASTAVÍ OSLABOVÁNÍ. BUDE POSILOVAT VŮČI EURU.

Pro rok 2010 Saxo Bank očekává, že utrpí méně výnosné měny s nízkým růstem – měny, jako jsou americký dolar a japonský jen. Kromě zdánlivě všudypřítomné „osy“ rizika však mohou v novém roce zapůsobit i další síly a USD může znovu začít posilovat díky novým tématům.

USD: se ztrátou síly carry obchodů nakonec přijde ozdravění

Carry obchodyUSD přitahovaly na trhu největší pozornost na přelomu léta a podzimu 2009. Dolar je nejméně výnosná měna z G10 a s ohledem na vzrůstající veřejný deficit a zapojení centrální banky do masivního kvantitativního uvolňování se prodej USD nezdál být chytrým krokem, neboť rizikové podmínky se na globálních trzích s aktivy nadále zlepšovaly. I když korelace USD a rizika může po určitou dobu platit i v novém roce, mohou se objevit nová témata, která stávající situaci zpomalí nebo zastaví. Cykly se nakonec vždy mění a obvykle právě tehdy, když už se zdá, že budou pokračovat navždy. Znepokojujícím aspektem carry obchodůUSD je, že jejich koncepce může vypadat přitažlivěji než skutečnost. Skutečný carry obchod by měl být spojen s obrovským úvěrováním v amerických bankách za účelem financování investic po celém světě. Ale úvěry v amerických bankách jsou pořád jen těžko dostupné, protože banky hromadí likviditu, aby se ochránily před další finanční zkázou, kterou mají stále ve svých rozvahách. A tak podstatou stávajících carry obchodů jsou spíše čisté sázky na měnu než nadměrné kapitálové toky plynoucí z USA do zahraničí. Carry obchodůmroce 2009 nahrával i vývoj spreadů úrokových sazeb, ale dramatické rozšíření spreadů úrokových sazeb na úkor amerického dolaru se nemusí v novém roce uskutečnit, pokud se neroztočí inflace. Výhled pro USD je vysoce nejistý pro počáteční měsíce roku 2010, ale s postupem času by dolar mohl zažít silný návrat vůči ostatním měnám G10, protože obrovské sázky vzniklé v roce 2009 na jeho pokles se budou muset vypořádat. Co se týče Fedu, na základě fundamentálních ukazatelů pravděpodobně nebude mít důvod pro zbytek roku sazby měnit, přičemž strategie se zaměří spíše na nástroje pro posílení likvidity než na úpravy sazeb.

Obchodování v roce 2010: Prodáváme EURUSD. Prodáváme AUDUSD při vzestupu k úrovni parity.

EUR: nalezení střední cesty

Euro se na konci roku 2009 nachází někde uprostřed davu. Dařilo se mu velice dobře vůči USD poté, co EURUSD počátkem roku 2009 dosáhl minima, kdy byly v centru pozornosti carry obchodyUSD, a po opětovném navázání čínské měny na USD došlo k velké akumulaci eur prostřednictvím diverzifikace rezerv. Když se ale podíváme na vývoj kurzu EURAUD, vidíme, jak špatně si měna vedla v průběhu roku ve srovnání s měnami s vysokooktanovým růstem. Tento výkon někde uprostřed bude pravděpodobně pokračovat i v roce 2010. Euro je vůči USD nadhodnoceno a při uvolnění globální nerovnováhy v novém roce se tlak na diverzifikaci rezerv pravděpodobně ostře sníží. Také se očekává, že ECB nebude rychle měnit sazby, i když se zdá, že ECB skutečně hodlá zpřísnit měnové podmínky, co nejrychleji to jen půjde. Podmínky v nejslabších ekonomikách eurozóny, jako jsou Řecko, Španělsko a Irsko, které zápasí v podmínkách splasknuté bubliny v oblasti aktiv, pravděpodobně neumožní dosáhnout oživení do roku 2011, především pokud si ECB pospíší a utáhne kohoutky toků z kvantitativního uvolňování tak rychle, jak se zdá, že by chtěla. Eurozóna se tak může nakonec potýkat s rizikem dvojího poklesu.

Obchodování v roce 2010: Prodáváme EUR versus GBP a USD.

JPY: vrátí se carry obchody v JPY?

V roce 2009 byl JPY kuriozitou. Začal rok silnou pozicí po debaklu v roce 2008, kdy vsadil na to, že světová ekonomika bude nadále klesat do propasti. Spready sazeb se vůči sazbám japonské centrální banky zhroutily, čímž v minulosti populární carry obchody v JPY přišly o svoji výhodu. Obecně nechuť k riziku byla vždy spojována se silnějším jenem. Dokonce ještě předtím, než akciové trhy dosáhly svého minima, začal JPY oslabovat, když si svět uvědomil, že slabá globální ekonomika způsobuje největší problémy zemím, které závisí na exportu (např. Japonsko a Německo), a že silná měna by tyto problémy jen znásobila. A tak dlouhé pozice v JPY musely počátkem roku ustoupit.

Od té doby však byla pozice JPY velmi proměnlivá a ve větší míře se měna držela dlouhých amerických sazeb, což je jev, který může pokračovat i v novém roce. Dokud se bude tato nová bublina likvidity nadále zvětšovat, bude JPY v určité nevýhodě, obzvláště pokud to povede ke zvyšování dlouhodobějších sazeb. Potenciálním negativem pro JPY by také mohla být nejistota ohledně toho, jak hodlá vláda stimulovat opatření, která budou východiskem z tísnivého návratu k deflaci. JPY může v průběhu roku zaznamenat dramatické výkyvy, jelikož trh se bude snažit udělat si jasno v tom, zda hospodářské oživení vyvolá výraznou inflaci. A protože je nucen si uvědomovat, že dezinflace je stále ještě větším rizikem, možná že později během roku by JPY mohl zaznamenat částečný comeback.

Obchodování v roce 2010: Nakupujeme USDJPY s cílem 100 až 105.

 

CHCETE ZÍSKAT KOMPLETNÍ MAKROEKONOMICKÝ VÝHLED SAXO BANK PRO ROK 2010? 

KLIKNĚTE ZDE

I. díl viz Saxo B.: 10 šokujících předpovědí 2010 - Díl. I -... 
II. díl viz -
Saxo B.: 10 šokujících předpovědí 2010 - Díl.II ... 
III. díl viz - Saxo B.: 10 šokujících předpovědí 2010 - Díl.III ... 

www.saxobank.cz                                                                                         www.saxobank.sk

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688