TNBiz (TN.cz)
Reality  |  21.01.2010 13:46:09

Sdružení DOST chce bojovat za nižší ceny tepla

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Proti údajnému předražování tepla, vnucování smluv odběratelům a laxnímu přístupu státních úřadů chce bojovat členové celostátního sdružení DOST!, které zastupuje odběratele tepla v České republice vůči teplárenskému monopolu. Sdružení o svých záměrech informovalo ve čtvrtek.

„Do roka a do dne musí skončit bezpráví, kterému jsou vystaveni odběratelé tepla,“ tvrdí Petr Černý, předseda sdružení DOST! a předseda představenstva libereckého SBD Sever. „Splní-li stát a teplárny naše požadavky, klesne cena tepla o pět až 20 tisíc korun na domácnost a rok a cena teplé vody o čtyři až 15 tisíc korun na domácnost ročně,“ dodal. Podle Černého by zisk z obratu neměl překročit 12 procent, trh s teplem by měl být liberalizován, teplárny by měly být zároveň pod větší kontrolou a měřiče spotřeby tepla by měly být na patách všech domů.

Podle propočtů sdružení se dá ušetřit až 40 procent z ceny tepla a 55 procent z ceny teplé užitkové vody (TUV). „Dodavatelé zneužívají monopolu, děravé legislativy a předražují,“ tvrdí Pavel Hruška, energetický specialista a předseda BD Vackova v Liberci. „Stát nerespektuje zákony, není schopen účinné kontroly a namísto ochrany odběratelů nadržuje monopolním výrobcům tepla,“ myslí si Vacek

Sdružení DOST! tvrdí, že nemá zájem na likvidaci systému centrálního vytápění ani neupírá teplárnám právo na přiměřený zisk. „Chceme však spravedlivou cenu tepla pro všechny odběratele a řádnou a veřejnou kontrolu toho, jak tato cena vzniká,“ uvedl Jaromír Janega, předseda občanského sdružení Spokojené bydlení, Jablonec nad Nisou.

Sdružení DOST! vzniklo koncem roku 2009 jako protiváha Teplárenského sdružení ČR. Mezi jeho zakládající členy patří liberecké sdružení Teplo za 399,90!, které bojuje proti přemrštěným cenám tepla v Liberci.
Podle kalkulací sdružení se musí cena tepla na většině míst v České republice dostat pod čtyři sta korun. Teplárny ale jejich tvrzení považují za nesmyslné. Kupříkladu v Libereckém kraji stojí gigajoul ve většině měst nad 600 korun. Výjimkou je Turnov, kde díky rozsáhlým investicím do moderních kotlů mohli snížit cenu pod tuto hranici - na 587 Kč/GJ.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688