Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  23.04.2024 16:40:39

Q1 2024: Přes pokles poptávky se neobsazenost zvýšila jen mírně a nejvyšší dosahované nájemné nadále roste

Prague Research Forum oznamuje údaje o kancelářském trhu v Praze za 1. čtvrtletí 2024:

  • Ve výstavbě je téměř 71 300 m2 kancelářských ploch, z toho 82 % bude dokončeno letos.
  • V prvním čtvrtletí 2024 byla dokončena jedna kancelářská budova – Roztyly Plaza (21 700 m2). Za celý rok 2024 by tak mělo být dokončeno 80 300 m2, výrazně méně, než činí dlouhodobý průměr.
  • Hrubá realizovaná poptávka dosáhla v prvním čtvrtletí 2024 celkem 108 700 m2, meziročně tak poklesla o 19 %.
  • Čistá poptávka činila ve stejném období 46 000 m2, o 38 % méně než ve stejném období loňského roku.
  • Čistá absorpce byla v prvním čtvrtletí pozitivní a dosáhla 8 900 m2.
  • Míra neobsazenosti vzrostla o 30 bazických bodů oproti předchozímu čtvrtletí na 7,5 %.
  • Nejvyšší dosažitelné nájemné se mírně navýšilo na 27,50–28,00 eur za metr čtvereční na měsíc.

Jan Babka, Vedoucí oddělení pronájmů kanceláří, Knight Frank:

„Situace na pražském kancelářském trhu zůstává víceméně stabilní jako v předešlých čtvrtletích. „Nájemci upřednostňují spíše prodloužení svých smluv než stěhování do nových kanceláří. Většina firem vyčkává a zefektivňuje své prostory, vyjednávají si také flexibilitu, aby mohli rychleji reagovat na případné změny na trhu. Stále přetrvává u některých firem trend stěhování z okrajových office hubů směrem blíže centru. Snaží se tak atraktivní lokalitou a novými prostory přilákat pracovní sílu zpět do kanceláří.“

Úvod

Prague Research Forum (PRF) zveřejňuje údaje o trhu s kancelářskými prostory za první čtvrtletí roku 2024. Členy PRF jsou společnosti CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, iO Partners, Knight Frank a Savills, které sdílejí základní informace o kancelářském trhu v Praze za účelem poskytování co možná nejúplnějších, nejpřesnějších a nejtransparentnějších dat o jeho vývoji.

Činnost Prague Research Fora podporuje instituce RICS.

Nabídka kancelářských budov

Celková velikost kancelářských ploch v Praze činí 3,9 milionů m2. V prvním čtvrtletí byla dokončena jedna kancelářská budova – Roztyly Plaza (21 700 m2) v Praze 4. Ve stejném období také začala výstavba projektu PernerKa (9 300 m2) v Praze 8, jedná se o první započatou novou výstavbu od druhého čtvrtletí 2022. Ve výstavbě je aktuálně 71 300 m2, z toho 82 % bude dokončeno letos. V roce 2024 by tak mělo být dodáno na trh 80 300 m2, což je o 18 % méně než v roce 2023 a výrazně pod dlouhodobým průměrem.

Většinu stávající nabídky moderních kanceláří (74 %) tvoří budovy třídy A, přičemž podíl nejkvalitnějších prostor s hodnocením AAA v celkovém objemu kancelářských prostor dosahuje 20 %.

Realizovaná poptávka

Celková hrubá realizovaná poptávka (včetně obnovených smluv – tzv. renegociací – a podnájmů) dosáhla
v prvním čtvrtletí roku 2024 celkem 108 700 m2 , což v mezikvartálním srovnání představuje pokles o 35 %. Oproti stejnému období předchozího roku jde o 19% pokles.

Čistá realizovaná poptávka dosáhla 46 000 m2, o 38 % méně než ve stejném období loňského roku a o 25 % méně než v předchozím čtvrtletí.

Obnovení stávajících smluv (tzv. renegociace) měly největší 57% podíl na celkové hrubé realizované poptávce. Podíl nově pronajatých prostor a expanzí ve stávajících budovách představoval 38 % z celkové hrubé realizované poptávky, zatímco předpronájmy nových kanceláří ve výstavbě tvořily pouze 4 %. Zbylé 1 % tvořily podnájmy již pronajatých prostor.

Nejvyšší hrubá realizovaná poptávka byla v prvním čtvrtletí zaznamenána v městských částech Prahy 4 (27 %), dále pak v Praze 8 (25 %) a v Praze 1 (16 %). Největší poptávka po kancelářích byla realizována technologickými společnostmi (17 %) a společnostmi z finančního sektoru (13 %).

Významné pronájmy

Mezi nejvýznamnější transakce prvního čtvrtletí roku 2024 řadíme Trinity Bank v Trinity Palace v Praze 1, jehož je rovněž majitelem (7 600 m2), dále obnovení stávajícího nájmu a expanze společnosti Grant Thornton v budově Parkview (5 000 m2) v Praze 4 a prodloužení stávající smlouvy společnosti Mattoni 1873 v budově myhive Palmovka 4 (3 800 m2) v Praze 8.

Podíl neobsazené plochy a čistá absorpce

Čistá absorpce vyjadřuje změnu obsazených kancelářských prostor na trhu za dané období. V porovnání s předchozím čtvrtletím obsazená kancelářská plocha vzrostla o 8 900 m2.

Neobsazenost kanceláří v prvním čtvrtletí letošního roku mírně mezičtvrtletně vzrostla o 30 bazických bodů na stávajících 7,5 %, meziročně se míra neobsazenosti nezměnila. Celková rozloha volných kanceláří dosáhla 292 000 m2. Nejvíce volných prostor bylo v Praze 4 (65 900 m2) a v Praze 5 (60 700 m2). Naopak nejméně neobsazené plochy bylo v Praze 2 (5 600 m2) a v Praze 10 (6 400 m2), které však patří mezi malé trhy dle celkového objemu kanceláří. V procentuálním vyjádření byla nejvyšší míra neobsazenosti v Praze 3 (19,8 %) a Praze 7 (13,2 %), nejnižší v Praze 8 (3,0 %) a Praze 10 (4,2 %).

Nájemné

Nejvyšší dosahované nájemné v prvním čtvrtletí tohoto roku mírně vzrostlo na 27,50–28,00 eur za m2 na měsíc v centru města, 18,00–19,00 eur za m2 na měsíc ve vnitřních a 15,50–16,00 eur za m2 na měsíc ve vnějších částech města.


Klasifikace kancelářských prostor

Minimální požadavky pro zařazení do celkové výměry moderních kanceláří třídy A nebo třídy B zahrnují:

  • Dokončení nebo rekonstrukce po roce 1990.
  • Velikost pronajímatelné plochy alespoň 1 000 m2.
  • Dostupné jednotky jsou inzerovány odpovídajícím způsobem.

Při hodnocení kvality nemovitosti jsou zahrnuty následující hlavní kategorie se stručným popisem:

  • Technické specifikace – jak dobře je nemovitost postavena a vybavena.
  • Smart technologie – efektivita budovy, jaké smart technologie používají a jaké nadstandardní vybavení budovy nabízejí.
  • Lokalita – dostupnost, služby a občanská vybavenost v blízkosti nemovitosti.
  • Servis a zabezpečení – jakým způsobem je budova bezpečna a spravována.
  • Parkování – parkovací poměry s různými požadavky na budovy v centru města, ve vnitřním městě a ve vnějším městě.
  • Věk budovy – dokončení budovy nebo poslední rekonstrukce.
  • Subjektivní hodnocení – subjektivní hodnocení členů Prague Research Fora.

Každé z kritérií má podkategorie, které umožňují bodování, což vede ke konečnému skóre nemovitosti. Maximální hodnoty každé kategorie jsou následující:

Kategorie Podíl na celkovém hodnocení
Technické specifikace 41 %
Smart technologie 18 %
Lokalita 9 %
Servis a zabezpečení 9 %
Věk budovy 8 %
Parkování 8 %
Subjektivní hodnocení 7 %

Příloha

Definice:

Celková výměra: Celková výměra dokončených kancelářských ploch (obsazených či neobsazených), nově postavených od roku 1990 nebo zrekonstruovaných, třídy A a B, obsazených majitelem nebo k pronájmu. Budovy s výměrou menší než 1 000 m² jsou vyloučeny.
Nová nabídka: Nově dokončené nebo zrekonstruované budovy, které obdržely kolaudační rozhodnutí v daném období.
Realizovaná poptávka: Hrubá plocha reprezentuje celkovou podlahovou plochu pronajatou nebo předpronajatou, prodanou nebo předprodanou uživatelům za uvedené období. Neobsahuje prostory pod nabídkou. Prostor je pronajat, pokud je podepsána smlouva. Celková realizovaná poptávka obsahuje i renegociace, prodloužení pronájmů a podpronájmy, čistá realizovaná poptávka tyto transakce vylučuje.
Míra neobsazenosti: Podíl fyzicky i smluvně volných prostor v dokončených budovách na celkové výměře.
Nejvyšší nájemné: Dosahované nájemné za nové budovy, vysoké technické kvality, v budovách v nejlepších lokalitách. Na trhu se ale mohou objevit i výjimečné projekty, kde je dosahováno vyšší nájemné.
Podnájem: Prostory nabízené k pronájmu současným nájemcem, který je smluvně vázán k nájmu prostor po delší dobu, než ve skutečnosti potřebuje.
Čistá absorpce: Čistá absorpce vyjadřuje změnu obsazených kancelářských prostor na trhu za dané období. Může být jak pozitivní, tak negativní.

COPYRIGHT © Prague Research Forum 2024

Tato publikace je vlastnictvím Prague Research Fora (Členové: CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, iO Partners, Knight Frank a Savills) a nesmí být kopírována, reprodukována a dále šířena v jakékoliv podobě nebo jakýmikoliv prostředky, a to jako část nebo celek bez uvedení Prague Research Fora jako zdroje informace. Informace obsažené v publikaci byly získány ze zdrojů považovaných za důvěryhodné. Nicméně správnost informace nezaručujeme. O nepřesnostech nás informujte, abychom je mohli opravit. Prague Research Forum na sebe neváže odpovědnost za škodu nebo ztrátu způsobenou jakoukoliv neúmyslnou nepřesností v této zprávě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688