Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  26.04.2024 10:01:38

Ranní okénko - Růst v USA zpomalil, ale Fed bude muset zůstat obezřetný. Další sada dat dnes

Dnes nás čeká přísun zajímavých dat z Evropy i z USA, řeč bude především o cenách, penězích v ekonomice, ale i rozpočtech spotřebitelů. Hlavní informací z evropského kontinentu bude meziroční vývoj peněžní zásoby M3 v eurozóně za březen, v souladu s trhem očekáváme růst o 0,6 %, tedy mírné zrychlení oproti únoru (0,4 %) a hlavně pokračování v zajeté trajektorii od 2. poloviny roku 2023, kdy došlo k obratu předchozího dlouhodobě klesajícího trendu. Zároveň budou vydány výsledky průzkumu inflačních očekávání v ročním a 3letém horizontu, také za březen. Očekávaná inflace na obzoru jednoho roku v posledních měsících klesala mírně nad 3 % v souvislosti s již odeznívajícím inflačním šokem a signály ze strany ECB, že cenové tlaky bezpečně polevují. V tříletém horizontu tak trh předpokládá, že budou spotřebitelé očekávat snižování inflace směrem k cíli centrální banky, a že hodnota inflačních očekávání v březnu poklesne z 2,5 % na 2,4 %.

Odpoledne pak přijdou makroekonomické údaje z USA ohledně osobních financí. V případě nominálních důchodů spotřebitelů, které zahrnují veškeré příjmy včetně sociálních dávek, se v průměru očekává zlepšení o 0,5 % (oproti aktuálním 0,3 % v únoru). Ještě větší nárůst se však očekává na výdajové straně, kdy spotřebitelské výdaje mají vzrůst o 0,6 % (přitom ale ubrat na dynamice z únorových 0,8 %). Pozitivní vývoj spotřebitelské aktivity by tak mohl být dobrým znamením pro americkou ekonomiku i přes její slabší dynamiku v 1. čtvrtletí.

Čtvrtek přinesl anualizovaný odhad mezičtvrtletního růstu americké ekonomiky, který ovšem negativně zaskočil trh, když počítal s růstem o 2,5 %, zatímco skutečná hodnota činila pouze 1,6 % (minulá dokonce 3,4 %). Hospodářství USA zaostává i za prognózou Fedu, který pro letošní rok počítá s růstem na úrovni 2 %. Nepomohla ani spotřeba, která sice vzrostla o 2,5 %, ale očekávání bylo rovněž vyšší (3 %). V souvislosti s úrokovými sazbami však nelze očekávat, že by horší výsledek ekonomiky v 1. čtvrtletí výrazně měnil pravděpodobnost zachování směru měnové politiky, jelikož po odečtení volatilních složek HDP zůstávají přítomné i inflační tlaky v podobě silného prodeje tuzemským odběratelům.

Včerejší den byl také ve znamení hned 3 nových publikací našeho výzkumného týmu. Při příležitosti výročí 20 let od vstupu České republiky do EU jsme vydali publikaci s názvem „Česko 20 let v EU – bohatší, ale ne nutně odolnější“, která analyzuje dopad vstupu do EU na ekonomiku, podnikatelské prostředí a společnost. Z výstupů lze „vypíchnout“, že Česko v EU zbohatlo, ale v odolnosti příliš neposílilo, když některé naše regiony ekonomicky divergují od průměru EU. Zatímco zpočátku se Česko přibližovalo k EU zejména posilováním kurzu, nyní konvergujeme především skrz ceny, mzdy, kurz koruny, a nakonec až prostřednictvím přidané hodnoty. V rámci V4 se pak těšíme největší důvěře investorů.

Na akciových trzích včera převládal pesimismus reflektující převážně horší než očekávané ekonomické výsledky. Americký S&P 500 poklesl o -0,46 %, německý DAX o -0,95 % a pražský PX odepsal -0,32 %. Od začátku týdne jsou však všechny tyto indexy stále v plusu. Česká koruna včera posílila až k 25,10 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

28.03.2024Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.03.2024Ranní okénko - V Česku i USA dnes vyjdou data o nezaměstnanosti Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688