TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  11.05.2009 19:31:00

Škoda Auto v úterý spouští výrobu vozu Škoda Yeti

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Automobilka Škoda Auto v úterý ve svém závodě v Kvasinách spouští výrobu své dlouho očekávané SUV novinky Škoda Yeti. Uvedl to v pondělí server e15.cz.

Na trh by se auto mělo dostat na přelomu června a července. Jaká bude cena, stále není jasné. Spekuluje se, že nejlevnější Yeti bude na českém trhu začínat pod 400 tisíci korunami a v Německu pod dvaceti tisíci eury. Kolik zákazníci za vůz skutečně zaplatí, se dozví zřejmě až v červnu na brněnském autosalonu, kde bude mít Yeti českou premiéru.

V Kvasinách by se podle plánů automobilky mělo vyrábět zhruba 200 aut denně. Předseda představenstva Reinhard Jung při světové premiéře yetiho v Ženevě oznámil, že ročně firma vyrobí zhruba 20 tisíc kusů. Jde ale o předběžný plán, vše bude záviset na aktuálním vývoji automobilového trhu, na němž je nyní největší zájem o malá auta.

Yeti měl svou premiéru na ženevském veletrhu v březnu. Původně přitom Škoda Auto chtěla představení vozu odložit kvůli krizi automobilového průmyslu až na frankfurtský autosalon v září.

Plány na uvedení yetiho na trh automobilka několikrát změnila. Premiéru nejprve plánovala na březnový ženevský autosalon, kvůli krizi v automobilovém průmyslu ale premiéru přesunula na září do Frankfurtu, aby se nakonec k původnímu plánu opět vrátila. Za rozhodnutím může stát snaha novinkou rozhýbat stagnující trh, důvodů však může být více. ,,Jako příčinu vidím lednové uvedení konkurenčního modelu Soul od automobilky Kia za poměrně příznivou cenu. Vliv také může mít šrotovné, které nastartovalo prodej automobilů v nižší cenové kategorii, a firma toho chce využít," řekl E15 již dříve Jakub Kolár z magazínu AutoTip.

Pro Škodu není Yeti letos jedinou plánovanou novinkou. Koncem roku by se na trhu měl v úpravě kombi objevit Superb. Nedávno Škoda také představila faceliftované verze Octavia Scout a Octavia RS. Největší událostí ale bude zřejmě na rok 2011 naplánovaný start výroby zcela nového vozu, který má být menší než fabie. Podle všeho půjde o levný ekologický model postavený na unifikovaném podvozku, který budou využívat všechny značky skupiny Volkswagen.

Alena Klímková, klimkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688