Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  04.10.2004 08:41:20

Proventus Finance - souhrn týdne 27.9. - 1.10. na trzích USA


Zprávy z USA

 V týdnu od  27. září do 1. října prakticky všechny akciové trhy posilovaly.  amerických indexů se nejlépe dařilo indexu Nasdaq Composite, který si připsal k dobru hned 3,3%, Dow Jones Industrial získal 1,45% a S&P 500 získal 1,93%. Tento týden se zapíše do historie  jako první, ve kterém ropa uzavřela denní obchodování nad 50 dolarů za barel.


 Makroekonomická čísla

 Počet prodaných nových domů vzrostlUSA v druhém prázdninovém měsíci o 9,4% na sezónně upravenou anualizovanou hodnotu 1,184 milionu. Ekonomové přitom očekávali, že počet prodaných nových domů bude 1,115 milionu. Počet domů, které jsou na prodej rekordně vzrostl z 396 na 404 tisíc, nejvíce za posledních 25 let. Průměrná cena nového domu prodaného v srpnu klesla z 214 000 na 208 900 dolarů a je na nejnižší úrovni za posledních 8 měsíců. Střední hodnota ceny domu naopak za posledních 12 měsíců vzrostla o 9,7%.

Index důvěry amerických spotřebitelů se v září již druhý měsíc po sobě propadl. Dnes ohlášená hodnota 96,8 bodů znamená pokles oproti revidované srpnové hodnotě o 1,9 bodu. Ekonomové přitom očekávali, že důvěra spotřebitelů by mohla vzrůst. Tržní konsensus nové hodnoty indexu důvěry se před ohlášením pohyboval okolo hranice 99 bodů.

Druhá revize HDPUSA ukázala, že americká ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí v anualizovaném vyjádření o 3,3%. První revize HDP přitom naznačovala růst o 0,5 procentního bodu nižší. Ekonomové před zveřejněním údajů očekávali konečnou hodnotu růstu ve výši 3,0%. Větší než očekávanou revizi způsobily nižší importy, vyšší exporty a vyšší akumulace zásob. I tak toto číslo znamená nejpomalejší růst za posledních pět čtvrtletí. V prvních třech měsících roku  2004 americký HDP vzrostl o 4,8%.

Růst mezd se podepsal na zvýšení osobních příjmů obyvatel USA v měsíci srpnu o 0,4%, což je v souladu s všeobecnými předpoklady ekonomů. Reálné i nominální příjmy zůstaly nezměněny, zejména díky klesajícím výdajům na zboží dlouhodobé spotřeby. Vzhledem k tomu, že příjmy vzrostly a výdaje zůstaly stejné, vzrostla míra úspor na 0,9% oproti rekordně nízké červencové hodnotě 0,5%.

Stejně jako každý čtvrtek vyšlo číslo jobless claims udávající počet lidí, kteří si v uplynulém týdnu poprvé zažádali o podporu v nezaměstnanosti. V týdnu od 20. do 24. září tak učinilo celkem 369 000 lidí, což je o 18 000 žádostí více, než v týdnu předchozím.

Obchodní aktivita v odblasti amerického středozápadu expandovala více než se očekávalo. Index NAPM – Chicago, který tuto aktivitu mapuje, vykázal za srpen hodnotu 61,3%. Toto číslo znamená nárůst o 4 procentní body oproti srpnové hodnotě 57,3%. Ekonomové posílení expanze čekali, ale ne v takové míře. Tržní konsensus se před ohlášením tohoto ukazatele pohyboval okolo 58,4%. Připomeňme, že veškeré hodnoty indexu nad 50% znamenají expanzi.

Nálada spotřebitelů v USA klesla. Zářijový consumer sentiment index, který náladu spotřebitelů sleduje, byl zrevidován z 95,8 zveřejněných na začátku měsíce na 94,2. V srpnu jeho hodnota činila 95,9 bodů. Pokles nálady byl v očekáván jen v malé míře (asi o 0,1%-ního bodu). Stavební výdaje v srpnu vzrostly o 0,8% oproti očekáváným 0,4%. Zrevidován byl rovněž růst červencových výdajů. Již méně příznivá zpráva pro trhy přišla v podobě ISM Manufacturing indexu, který sleduje výrobní aktivitu v USA. Jeho hodnota totiž v září klesla na 58,5% oproti srpnovým 59%. Ekonomové tento pokles očekávali.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 Vzpomínky na zlaté staré časy internetové horečky vyvolalo úterní ohlášení cenového cíle pro akcie společnosti Google Inc. (GOOG) od analytiků Credit Suisse First Boston. Podle těchto expertů by se cena jedné akcie oblíbeného vyhledávacího serveru měla vyšplahat během dvanácti měsíců až na 145 dolarů, což by oproti pondělní uzavírací ceně 118,26 dolarů znamenalo 23%-ní zhodnocení.  Cenový cíl CSFB naznačuje, že zisk Google před zdaněním by měl v roce 2005 předstihnout 53krát svůj současný odhad. Prohlášení analytiků CSFB evokuje vzpomínku na slavný výrok Henryho Blodgeta, hvězdného analytika společnosti Merill Lynch, z roku 1998, ve kterém stanovil smělý cíl pro akcie Amazon.com ve výši 400 dolarů. Cena jedné akcie internetového knihkupectví se tehdy vyšplhala na tak závratnou hodnotu ne za rok, ale za pouhý měsíc. Credit Suisse First Boston přidělil Googlu rating  „outperform“.

Výrobce léků a komponent indexu Dow Jones Industrial Average, společnost Merck & Co., Inc. (MRK), oznámila, že se rozhodla dobrovolně stáhnout z trhu svůj lék proti artritidě s názvem Vioxx. Důvodem jsou dodatečně zjištěné vedlejší účinky, které mohou zvýšit riziko kardiovaskulárních chorob či infarktu. Vioxx se prodává již ve více než 80 zemích světa a jen v roce 2003 na něm společnost Merck utržila 2,5 miliardy dolarů. Akcie Merck na tuto zprávu reagovaly výrazným propadem o 27%. Tato zpráva výrazně negativně ovlivnila i čtvrteční výkon celého indexu Dow Jones Industrial.

Výrobce počítačových čipů, společnost Cypress Semiconductor Corporation (CY), oznámila již podruhé snížení výhledu na zisk za třetí čtrvtletí. Důvodem snížení výhledu je nízká poptávka na trzích s počítačovými čipy.

Společnost The Pepsi Bottling Group (PBG), která provozuje plnící továrny pro společnost Pepsi, v úterý oznámila zisk za třetí čtvrtletí ve výši 71 centů na akcii, o cent lépe než předpokládali analytikové. Tržby oproti stejnému čtvrtletí v roce 2003 vzrostly o 4,4% na 2,93 miliard. Výhled na celkové výsledky za letošní rok zůstal v souladu s analytickými odhady a akcie Pepsi Bottling posílily o 0,4%.

Společnost ConocoPhillips (COP) ve středu získala 7,6%-ní podíl v ruské ropné společnosti Lukoil. Tato skutečnost znamená, že Conoco má šanci být první západní těžařskou společností, která se vrátí na irácká ropná pole. Vítězství v aukci o podíl v Lukoil bude ConocoPhillips stát 1,2 miliardy dolarů.

Akcie společnosti PeopleSoft, Inc. (PSFT) pátek posílily o 15% poté, co byla zveřejněna zpráva o odvolání Craiga Conwaye, CEO společnosti. V prohlášení, které společnost vydala se jako důvod Conwayova vyhazovu uvádí ztráta důvěry v jeho schopnost nadále řídit společnost. Craiga Conwaye nahradí ve funkci zakladatel společnosti a současný předseda představenstva, Dave Duffield a finanční a obchodní ředitelé ParkerWilmingtonem se stanou viceprezidenty. Analytikové se domnívají, že s odchodem Duffielda z funkce se zvyšuje pravděpodobnost nepřátelského převzetí Peoplesoftu konkurenční společností Oracle. Akcie Oraclu dokonce posílily o 5,5%.

Společnost Research in Motion Ltd. (RIMM), výrobce hendheldových komunikačních zařízení, oznámila vyšší než očekávaný zisk a navíc zvýšila výhled do budoucna. Zisk za druhé fiskální čtvrtletí 45 centů na akcii přebil o 2 centy očekávání analytiků. Analytikové dále očekávali zisk za třetí čtvrtletí ve výši 48 a za čtvrté 53 centů. Research In Motion očekává za třetí čtvrtletí zisk 50 až 55 centů a za čtvrté čtvrtletí dokonce 57 až 63 centů. Počet uživatelů nejznámějšího výrobku, BlackBerry, vzrostl o dalších 317 000 a dohromady činí již 1,66 milionů. Avšak cena akcií Research In Motion, která letos vzrostla o 120%, klesla v pátek oproti čtvrteční uzavírací hodnotě o 2,9%.

 

Devizové a komoditní trhy

Americkému dolaru se v uplynulém týdnu příliš nedařilo. Oproti euru oslabil o více než procento, oproti britské libře pak o 0,4%. Kurz dolar/jen zůstal oproti minulému pátku na stejné úrovni.

Cena ropy v tomto týdnu poprvé dosáhla hranice padesáti dolarů za barel a v pátek dokonce uzavřela 12 centů nad touto hranicí. Výrazně podražil také zemní plyn, o celých 25%. Nezanedbatelně vzrostly také ceny zlata a platiny, o 3 resp. 1%.

 

Zprávy ze světa

 

Index spotřebitelské důvěry Velké Británie vykázal za září pokles z -5 na -7 bodů a napodobil tak včera zveřejněné výsledky indexu důvěry amerických spotřebitelů, jehož hodnota nepředpokládaně klesla. Důvodem horších výsledků tohoto ukazatele je zejména dopad vysokých úrokových sazeb ve Velké Británii a jejich předpokládaný další růst do konce roku 2004.

Podle zprávy statistického úřadu INSEE vzrostla nezaměstnanost ve Francii v srpnu na 9,9%, tedy o 0,1 procentního bodu oproti červencovým 9,8%. INSEE dále oznámil revizi růstu francouzské ekonomiky z 0,8 na 0,7% a dále také růst spotřebitelské důvěry za měsíc září na -17 z -23 bodů ohlášených minulý měsíc.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:12  Wall Street 15.5. - trhy na nových historických maximech Research (J&T BANKA)
St 10:31  Americké trhy opět rostly, čeká se na inflaci Research (Česká spořitelna)
St 10:05  Geopolitika a vaše #VítěznéPortfolio: Jak to vidí na severu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)

Přečtěte si také:

28.06.2005Proventus Finance - souhrn 27.6. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
28.10.2004Proventus Finance - souhrn 27.10. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
04.10.2004Proventus Finance - souhrn 1.10. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
22.09.2004Proventus Finance - souhrn 21.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
21.09.2004Proventus Finance - souhrn 20.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688