Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  16.08.2004 08:59:18

Proventus Finance - souhrn 13.8. na trzích USA


Akcie mírně posilovaly

 

Hrdinou pátečního dne byla společnost Dell Computer, která pomohla většině indexů na cestě vzhůru býčí silou svých výsledků a ekonomického výhledu. Na trzích však úřadoval faktor daleko těžšího kalibru - ropa. Ceny ropy vzrostly dokonce přes 46 dolarů za barel a značně tak ubraly akciím páru. Naštěstí opětovné zvýšení cen ropy nemělo tak drtivý dopad jako v předchozích dnech a hlavní akciové indexy uzavřely den sice jen mírně, ale v kladných číslech. Dow Jones Industrial přidal 10, Nasdaq Composite 4 a S&P500 1,5 bodu.

Co se dá očekávat příští týden? Pokud se konečně uklidní situace na trhu s ropou a ceny této komodity klesnou, mohlo by přijít alespoň krátkodobé rally. Dá se očekávat, že trh nepůjde dolů donekonečna, protože na nějaké úrovni cen si investoři uvědomí, že jejich akcie jsou podhodnoceny.  I přes úterní rally, uzavřela většina sektorových indexů týden níže. Přitom Philadelphia Semiconductor Index ztratil téměř 10% a Amex Networking Index dokonce 12,4%. Kdybyste chtěli v uplynulém týdnu vydělat, museli byste investovat do těžby zlata či stavebních firem. Mezi komponenty Dow Jones nejvíce vynikaly společnosti Verizon a Boeing, které tento týden posílily o 10,6 respektive o 5,7%.

Ceny ropy svým růstem na 46,50 dolarů za barel opět znechutily investorům život. Hlavními důvody dalšího růstu byly: výbuch rafinerie společnosti BP ve Whitingu ve státě Indiana, prezidentské referendum ve Venezuele a další nepokoje v Iráku.

Příští týden přinese několik důležitých ekonomických zpráv, například index spotřebitelských cen, počet započatých staveb či index vedoucích indikátorů. Výsledková sezóna je u svého konce a většina světové pozornosti bude věnována spíše Olympiádě v Řecku než ziskům firem. Přesto však příští týden oznamují poměrně důležité společnosti. Za všechny jmenujme: Home Depot, Lowes, Deere, Stein Mart či Talbots.

Akcie společnosti Dell posílily v pátečním obchodování o 4,2% poté, co byly ve čtvrtek po uzavření trhu oznámeny dobré výsledky a povzbudivý ekonomický výhled. Dell tak alespoň trochu pomohl zahnat znechucení trhu po výsledcích Hewlett-Packard. Společně s výsledky Dellu pomohlo Nasdaqu na cestě vzhůru také zvýšení ratingu Cisco Systems z „equal weight“ na „overweight“. Akcie Cisco Systems posílily o 1,4%, ještě lépe se dařilo akciím Oraclu, které si připsaly zisk 3,5%. Kdo naopak ztratil, byly akcie biotechnologické společnosti Genentech (-5%) a U.S. Airways (-17%).

pátek v 9 hodin ráno východního času, začala společnost Google přijímat nabídky v aukci svých akcií. Vyskytla se však jedna závažná komplikace, která může výrazně pokazit IPO této významné společnosti. Touto komplikací je rozhovor, který poskytli během tzv. tiché periody, kdy by společnost provádějící primární úpis akcií neměla zveřejňovat informace ovlivňující cenu úpisu, Larry Page a Sergey Brin časopisu Playboy. Společnost Google oznámila, že se nedomnívá, že by článek v časopisu Playboy mohl znamenat záměrnou manipulaci s cenou úpisu. Pokud by však regulatorní autorita došla k opačnému názoru, musela by společnost Google část svých ackií odkoupit zpět.

Americký deficit bilance zboží a služeb se v červnu zvýšil o 19,1 miliardy na rekordních 55,8 miliardy dolarů. Zveřejněná hodnota deficitu poměrně překvapila, protože ekonomové očekávali mnohem nižší hodnotu 46,9 miliard.  Červencový údaj znamená nejvyšší růst deficitu během jednoho měsíce od února 1999.  Importy v červenci vzrostly o 3,3% na 148,6 miliardy, oproti tomu exporty klesly o 4,3% na 92,8 miliard. Rekordně vzrostl deficit bilance zboží a služebČínou. Jeho červnová hodnota činí 14,2 miliardy dolarů.

Hladina cen placených průmyslovým výrobcům měřená indexem PPI se v červenci zvýšila o 0,1%. Americký PPI se za posledních 12 měsíců zvýšil o 4%. Jádrové vyjádření indexu, které nezahrnuje změnu cen a energií, vzrostlo v červenci také o 0,1% a za posledních  12 měsíců jeho nárůst činí 1,7%. Ceny meziproduktů vzrostly v červenci o 0,8%, oproti tomu ceny surových materiálů klesly o 0,2% (poprvé od roku 2003).



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.05.2005Proventus Finance - souhrn 13.5. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
14.09.2004Proventus Finance - souhrn 13.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.08.2004Proventus Finance - souhrn 25.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
25.08.2004Proventus Finance - souhrn 24.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.08.2004Proventus Finance - souhrn 23.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688