Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  24.05.2004 16:58:48

Atlantik FT - týdenní výhled 24.-28.05


Eurozóna/SRN - Na programu je zejména Index Ifo SRN (05 2004, úterý) a vystoupení vedoucích představitelů Eurozóny: Eurozóna - Vystoupení prezidenta ECB Jean-Claude Tricheta v Academie des Sciences Morales et Politiques v Paříži (pondělí, 13.00 CET) a na tiskové konferenci na konci semináře pořádaného evropskými centrálními bankami a centrální bankou Ruska (středa) a projevy hlavního ekonoma a člena nejvyšších výkonných orgánů ECB Otmara Issinga, jednak na téma Perspektivy ek. růstu v Evropě a Německu (Passua, čtvrtek), další vystoupení se bude konat na výroční ekonomické konferenci: Růst a stabilita EU, perspektivy Lisabonské agendy (pátek); CPI SRN (05 2004) a index ek. a spotřebitelského sentimentu Eurozóny a indikátor podnikatelského klimatu Eurozóny (05 2004, pátek) jsou další důležité makroekonomické události týdne.
Index Ifo má dle odhadu trhu mírně klesnout - americká ekonomika, motor růstu poptávky ze zahraničí, stále expanduje včetně trhu práce, firmy celosvětově získávají větší sílu ovlivňovat ceny; navíc i evropská ekonomika zaznamenala několik pozoruhodných výsledků (po zakolísání v úvodu roku vzrostly klíčové předstihové ukazatele Ifo SRN a index nákupních manažerů průmyslu Eurozóny/SRN, nečekaně vzrostly indexy ek. sentimentu jednotlivých odvětví ekonomiky a indikátor podnikatelského klimatu, vzrostl i růst HDP SRN/Eurozóny) jež potvrdily, že ek. oživení se dále rozšiřuje; ekonomové se však stále obávají terorismu, drahé ropy a také faktu, že ek. oživení Eurozóny drží fakticky pouze export - domácí poptávka, zejména spotřeba domácností jsou slabé, nezaměstnanost vysoká, spotřebitelský sentiment se nelepší a v posledních měsících zakolísal i růst firemní aktivity služeb Eurozóny; navíc poslední výsledky sektoru průmyslu SRN - průmyslové zakázky/výroba byly slabé a nepotvrdily oživení průmyslové výroby signalizované indexem nákupních manažerů průmyslu Eurozóny); Rovněž index sentimentu ek. očekávání ZEW stále klesá z vysokých úrovní na přelomu roku - pokles by se však měl zmírňovat; Pokles indexu je sice mírně nepříznivou zprávou, možná důležitější složkou zprávy institutu Ifo bude index současné situace - tento index v posledních měsících vzrostl, což při poklesu vysokého indexu očekávání stačilo na významnou redukci mezery oběma indexy. Pokud složka současné situace vzroste (což by byl projev skutečného ek. oživení), zpráva přes pokles indexu Ifo nebude vnímána nepříznivě.
ECB prozatím naznačuje, že v krátkém období není třeba měnit úr. sazby, tento krok ale zjevně nevylučuje; poslední ek. výsledky upevňují šanci, že již úr. sazby nebude třeba snižovat. Prozatímní vystoupení funkcionářů ECB jsou zatím pro trhy mírně nepříznivá (na trzích se stále pomalu vytrácí očekávání snížení úr. sazeb ECB).
Inflace má být 0,2% m/m (Reuters a Bloomberg) po růstu o 0,3% m/m v dubnu, meziroční růst se má zvýšit na 2,0% z 1,7% v dubnu (odhad dle Reuters a Bloomberg). Výrazné (a nečekané) zvýšení inflace stejně jako na úrovni Eurozóny je důsledkem jednak silného růstu cen energií a dále několika dalších položek (potraviny apod.); vzestup inflace však je pro ekonomiku příznivý, neboť stále cca 0,5 procentního bodu činní administrativní zvýšení cen lékařské péče/léků začátkem roku. Ek. výsledky (HDP, export, předstihové ukazatele jako index nákupních manažerů průmyslu, Ifo apod.) naznačily, že obavy deflace mizí, firmy mírně zvyšují ceny vlastní produkce a stále je tíží silný růst nákladů (viz. růst cen ropy); euro je však stále velmi silné a tak nebezpečí inflace, jak říká ECB jsou v rovnováze; vzhledem k produkční mezeře a nevyužitému trhu práce ve spojení se slabým sentimentem domácností a domácí poptávkou však obavy z inflace nejsou na místě. Indexy ek./spotřebitelského sentimentu Eurozóny mají dle trhu stagnovat, indikátor podnikatelského klimatu má mírně stoupnout. Data odpovídají mírnému ek. oživení.
Dopad událostí na trhy: Index Ifo sice má být mírně nepříznivou zprávou pro akciový a naopak trochu dobrou informací pro dluhopisový trh, konečné hodnocení však může rozhodnout práce index současné situace indexu; Vystoupení vedoucích představitelů ECB by se nemělo výrazněji lišit od předchozích prohlášení funkcionářů ECB a tak by nemělo dojít k překvapení a reakci trhů; Data inflace SRN a ek./spotřebitelského sentimentu Eurozóny a podnikatelského klimatu Eurozóny mohou být mírně příznivá pro akciový a nepříznivá pro dluhopisový trh.
Kalendář firemních výsledků: Scottish Power, Vodafone Group, Marks&Spencer (vše úterý)

USA - Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (05 2004, úterý), zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby (04 2004, středa), HDP (Q1 2004, 1. revize, čtvrtek), týdenní data trhu práce, index nákupních manažerů Chicaga (05 2004, pátek) a index spotřebitelského sentimentu University Michigan (05 2004, pátek, konečné výsledky); trhy čekají posílení spotřebitelského sentimentu, hlavně silnému ek. růstu a zlepšení trhu práce; benzín však značně podražil a geopolitická situace není příznivá budou si uvědomovat domácnosti; proto by se spotřebitelská nálada neměla příliš ve srovnání s předchozími týdny či měsíci, měnit; zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v posledních měsících prudce rostly, je na místě čekat určitou korekci; přesto rostoucí trend ukazatele zesílil, což je projevem robustního růstu agregátní poptávky, spotřeby domácnosti a firemních výdajů včetně investic; Trh práce by měl dále posilovat, byť pokles počtu nových a celkových žádostí (indikátor propouštění a schopnosti trhu práce absorbovat pracovní sílu) by již nemusel být tak rychlý jako v předchozích týdnech a měsících; regionální výsledky ek. aktivity by měly potvrdit silný růst ek. aktivity.
Dopad událostí na trhy: Makroekonomická data by měla být opět příznivá pro akciový a nepříznivá pro dluhopisový trh.
Kalendář firemních výsledků: Heinz (úterý)

Devizový trh (USD/EUR): Minimální předpoklady ukončení dlouhodobého trendu silného eura sice již byly naplněny (možný double-top v lednu a únoru), rovněž silné makroekonomické výsledky v prvním čtvrtletí, zejména v březnu oznámené v dubnu mohou přispět k dalšímu dlouhodobějšímu posílení dolaru. Tomu by nasvědčovalo posílení dolaru k euru pod 1,16 s dalším cílem 1,1 a 1,0. Poslední vývoj na trhu však naznačuje možnost konsolidace na úrovních 1,18 USD/EUR s možností posílení eura na 1,21 a dále na 1,24-1,25 USD/EUR (červen-červenec, mírně preferovaná varianta). Nejpozději ke konci roku a v příštím roce by však dolar v každém případě výrazněji posílit. Je pravděpodobné, že vývoj devizového trhu v následujících týdnech bude klíčový pro odhad dalšího směru devizového kursu v tomto roce. Klíčové úrovně trhu jsou nyní mezi 1,18-1,21 USD/EUR, jejich překonání napoví o dalším vývoji v příštích týdnech.
Trend silného eura platný několik let je veden nepříznivým sentimentem vůči dolaru, ostatní důvody, tj. nízká dolarová úr. míra a velký deficit běžného účtu platební bilance, mají menší váhu. Nejpozději ke konci roku by zmíněné důvody měly poněkud ochabnout, sentiment nedůvěry k dolaru se zřejmě změní a bude oslabovat euro. Variantě zastavení posilování eura také odpovídá očekávání silnějšího ek. růstu USA než Eurozóny (diferenciál bude zvýrazněn dopadem silného eura na export Eurozóny) a také vymazáním rozdílu úr. sazeb eura a dolaru. Zatímco trhy zřejmě budou více počítat se zvýšením úr. sazeb USA v létě (pravděpodobně červen, případně srpen) v Eurozóně zvýšení tento rok nelze čekat. Ek. růst Eurozóny je slabý (viz. spotřeba domácností) a inflační tlaky jsou slabé, předstihové indikátory zatím nenaznačují přesvědčivý růst (Ifo, ZEW, indexy nákupních manažerů/firemní aktivity služeb Eurozóny). v USA je pravděpodobné, že dlouhodobě bude silnější růst zaměstnanosti pokračovat stejně jako ek. růst, inflační očekávání/tlaky i indikátory rostou. To ve spojení s komentáři Fedu o potřebě zvýšit úr. sazby povede ke zvýšení úr. sazeb.

ZDROJ: ebroker.atlantik.cz
AUTOR: ebroker





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 11:23  Mírný pokles po rekordním dnu Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

24.01.2011ATLANTIK FT Ranní přehled 24/01/11: VIG Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
24.04.2006Atlantik FT - HOT 24.4. - PMČR, Orco Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688