Marketingové noviny.cz (Marketingové noviny.cz)
Marketing a média  |  07.05.2004 18:23:12

Podle průzkumu společnosti Nokia jsou zákazníci ochotni zaplatit více za mobilní obsah

 

Globální průzkum provedený pro společnost Nokia ukázal, že mobilní obsah představuje slibný tržní potenciál, a že jsou účastníci průzkumu připraveni platit za něj o 28 % více než dnes. Tento průzkum veřejného mínění provedla mezinárodní společnost NOP World v devíti zemích Severní Ameriky, Evropy a Asie. Cílem průzkumu bylo zjistit, jakému mobilnímu obsahu dávají lidé přednost, jakým způsobem má být obsah dodáván (stahování, streaming nebo surfování) a kolik jsou zákazníci ochotni za něj zaplatit. Základ výzkumu tvoří rozhovory s lidmi, kteří používají mobilní telefony a mají přístup na internet.

Hlavní závěry průzkumu naznačují, že zákazníci dávají přednost obsahu týkajícímu se zábavy a informací, které jsou považovány za užitečné v moderním životě. Celkově se zdá, že vylepšené služby vyvolávají větší zájem. Při plné dostupnosti by dokonce mohly vést zákazníky k omezení používání novin, televize a internetu.

Studie rovněž ukázala, že zákazníci jsou ochotni utratit výrazně více peněz za nové služby spojené s mobilním obsahem. Také poskytovatelé služeb budou muset více objasnit jednotlivé možnosti a odlišit své služby tak, aby byly vhodné pro všechny věkové skupiny.

Konkrétně mladí zákazníci jsou připraveni zaplatit měsíčně až deset euro navíc. Tato částka značně klesá se stoupajícím věkem dotázaných. Naopak pohlaví je méně důležité než věk. Studie ukázala, že mezi muži a ženami nejsou žádné zásadní rozdíly, pokud jde o připravenost vydat více prostředků na mobilní služby.

Toto zjištění platí i pro celkový zájem o mobilní obsah. Studie uvádí, že se muži a ženy o mobilní obsah zajímají stejně, s výjimkou sportovních informací, které zajímají 52 procent mužů, ale jen 29 procent žen. I v tomto případě byl zájem mladších dotazovaných větší než u starších respondentů.

Co se týká způsobu získávání mobilního obsahu, celkově zvítězilo surfování před stahováním a streamingem, ale vždy v závislosti na konkrétním druhu mobilního obsahu. Stahování je vhodné pro hry a hudbu, zatímco streaming a surfování jsou považovány za nejvhodnější metody v tom případě, kdy se informace často aktualizují. Při čtení místních zpráv je vysoká preference streamingu nebo stahování. Překvapivé může být zjištění, že způsob poskytování obsahu neovlivňuje výši částky, kterou jsou zákazníci připraveni utratit. Hlavním faktorem je v tomto případě typ obsahu.

V aktuálním žebříčku používání mobilního obsahu vede stahování vyzváněcích melodií (využíváno 40 procenty respondentů), na druhém místě je stahování obrázků a spořičů obrazovky (22 procent). Avšak současné služby spojené s mobilním obsahem jsou považovány za příliš drahé. Například 48 procent těch, kteří ještě nikdy žádnou službu mobilního obsahu nevyužili, uvádí nižší ceny jako klíčový faktor, který by je zlákal k použití služeb mobilního obsahu.

Průzkum také ukázal, že otázky techniky a osobního přístupu budou působit jako překážka, pokud nebudou odpovídajícím způsobem vyřešeny, konkrétně vylepšením designu služeb, marketingu a zákaznické podpory. I zde je věk důležitý. Například starší uživatelé potřebují více vysvětlovat a pomáhat, zatímco mladší uživatelé mají různá očekávání co se týče jednoduchosti obsluhy vzhledem k jejich větší obeznámenosti s internetem.

„Toto je jedna z nejkomplexnějších studií zabývajících se otázkou, co zákazníci od nového mobilního obsahu vlastně chtějí“, říká Janne Laiho, vedoucí oddělení End User Research společnosti Nokia. „Věk jako rozhodující faktor není u nových služeb nic překvapivého, ale tento průzkum odhaluje opravdu značný rozdíl mezi mladými a těmi staršími. To by mohlo být důležité pro operátory na vyspělých trzích, kde populace stárne a má větší vliv než mladší věkové skupiny. Náš průzkum ukazuje, že současné překážky je možné překonat poměrně jednoduchými změnami, a pak bude mobilní obsah představovat pro ostatní média opravdovou konkurenci i u zákazníků ve vyšších věkových skupinách.“

- red -

Článek je převzat z Marketingových novin.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Marketing a média:

25.04.2024  Ministr financí v Press klubu Frekvence 1 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
18.04.2024  Zbyněk Stanjura v diskusním pořadu na CNN Prima News MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
26.03.2024  Novinářské kachny mezi lety 2015 - 2020 (Na pravou míru) ec.europa.eu (Evropská komise)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688