Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  01.04.2004 11:14:46

Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci březnu (1.4.2004)


Třetí měsíc roku 2004 přinesl až na vyjímky negativní výsledky světových akciových indexů. Hlavní tři americké akciové indexy ukončily měsíc ve ztrátě. Mezi nejlepší světové indexy se zařadily pražský PX 50 a tokijský Nikkei 225. Největší ztrátu z amerických indexů si připsal Dow Jones Industrial Average. Dvě třetiny měsíce trhy klesaly a až v posledních 10 dnech zastavily devět týdnu trvající korekci. Zároveň skončilo první čtvrtletí, které přineslo smíšené výsledky. S&P 500 si připsal více jak 1%-ní zisk, DJIA a Nasdaq skončily v mírných ztrátách.

 

Zprávy z USA

 

Makročísla

 

Nejdůležitější zprávou z počátku měsíce byla zpráva o nezaměstnanosti. Nezaměstnanost sice klesla na 5,6% z předchozích 5,7%, počet nově vytvořených míst se však velmi lišil od očekávání ekonomů. Očekávané číslo bylo 120 000, nově vytvořených míst však ve skutečnosti bylo jen 21 000. Trh práce tak stále zůstává velmi anemický. Přední brokerské firmy neustále tvrdí, že růst zaměstnanosti příjde, ale zatím se jejich předpovědí nedostává. Podobný optimismus dodává také Alan Greenspan.

V polovině měsíce proběhlo zasedání centrálních bánkéřů. FOMC ponechala úrokové sazby na nezměněné hodnotě 1%. Centrální bankéři indikovali, že k růstu v nejbližší době nedojde. Rozhodnutí se čekalo a tak investoři více čekali na slova, kterými bude rozhodnutí doprovázeno. Problémem americké ekonomiky stále zůstává nízký nárůst zaměstnanosti a také proto se bývalý šéf FEDu Laurence Meyer domnívá, že k růstu sazeb nedojde dřív než v lednu roku 2005.

K závěru měsíce bylo zveřejněno finální číslo HDP za poslední kvartál roku 2003. To nepřineslo žádné překvapení a bylo v souladu s předchozím odhadem. Trochu obav se vyrojilo kolem klíčového ukazatele inflace. Ukazatel jádrových osobních spotřebitelských výdajů (PCE) byl revidován z 0,7% na 1,2%. Tento ukazatel je bedlivě sledován FEDem – a když trh slyší slovo inflace, začíná uvažovat o zvyšování úrokových sazeb.

Deficit obchodní bilance vzrostl v lednu o 43,06 miliard, ve srovnání  s prosincovým deficitem 42,69 miliard. Ekonomové očekávali deficit ve výši 42 miliard dolarů.

Spotřebitelské cenyUSA vzrostly v únoru meziměsíčně o 0,3%, když ceny energií pokračovaly v růstu, sdělilo Ministerstvo práce. Ceny energií vzrostly o 1,7%. Jádrový CPI, který nepočítá s cenami potravin a energií vzrostl meziměsíčně o 0,2%. Ekonomové očekávali nárůst CPI o 0,3% a nárůst jádrového CPI o 0,1%. Meziročně se zvýšila jádrová inflace o 1,2%, což znamená mírný vzestup z 38 letého minima 1,1%, kterého bylo dosaženo v listopadu, prosinci a lednu.

PPI – index cen výrobců - vzrostl v lednu o 0,6% v porovnání s růstem 0,2% v prosinci. Analytici  očekávali růst 0,4% .Jádrové PPI vzrostlo o 0,3% ve srovnání s 0,1% propadem za předchozí měsíc.

Index vedoucích ekonomických indikátorů byl v únoru beze změny. Zpráva je horší než se očekávalo. Předpověď Wall Streetu hovořila o nárůstu o 0,1%. Došlo také k revizím předchozích měsíců. Lednové Leading Indicators byly sníženy z 0,5% na 0,4%. Naopak prosincový index byl revidován směrem nahoru. Šest z deseti indikátorů vykázalo v únoru nárůst, ovšem tyto zisky byly vykompenzovány snížením očekávání spotřebitelů. Ekonomové říkají, že i přes zpomalení růstu v posledních měsících signalizuje index stále relativně silný ekonomický růst v blízkém období.

 

Další významné události

 

Teroristický útok v Madridu, při kterém zemřelo 190 lidí a bylo zraněno přes 900 lidí. Hned po útoku obvinilo Španělsko baskitskou separatistickou organizaci ETA. Později se však k teroristickému útoku přihlásila Al-Káida.

FED schválil vznik druhé největší banky USA, když povolil spojení dvou finančních ústavů - FleetBoston Financial Corp. a Bank of America. Banky se na sloučení v hodnotě 47 miliard dolarů formou výměny akcií, dohodly loni na konci října.

Evropská Unie definitivně udělila pokutu společnosti Microsoft ve výši 612 milionů dolarů a nařídila jí drasticky změnit některé klíčové produkty. Investoři toto rozhodnutí očekávali a poslali akcie po zveřejnění této zprávy výše. Microsoft zopakoval svůj plán se proti rozhodnutí odvolat. Ve svém prohlášení sdělil, že rozhodnutí evropské komise sníží spotřebitelskou volbu a zraní evropské vývojáře softwaru.

Americké podniky říkají, že největšími problémy, kterým bude v tomto roce americká ekonomika čelit, je slabý růst zaměstnanosti a rekordní fiskální deficit. Hrozba terorismu se umístila až na třetím místě s 19%, když v loňském roce byla na prvním místě s 41%. Tento přehled byl však dělán ještě před teroristickými útoky v Madridu. Deficit a zaměstnanost získaly 25% hlasů.

Demokratický prezidentský kandidát John Kerry odkryl svůj ekonomický plán, který obsahuje restrukturalizaci korporátních daní a úmysl eliminovat daňové výhody, které dávají podnikům motivaci umísťovat pracovní místa v zahraničí. Kerry hodlá prosadit sníženích firemních daní z 35% na 33%.

Po dvou letech se ve světové obchodní kumunitě znovu objevila kouzelná slova „udělejme obchod“. Podpořen nabídkou Comcastu na nákup Walt Disney Co. v hodnotě 66 miliard dolarů a nabídkou Sanofi Synthelabo na převzetí firmy Aventis v hodnotě 68,7 miliardy dolarů, vzrostl objem navrhovaných globálních fúzí a akvizicí (M&A) v prvních třech měsících roku 2004 na hodnotu 567 miliard dolarů. Data ukazují, že zatímco počet obchodů se snížil z 5341 na 4954, velikost obchodů vzrostla. Na území USA vzrostl objem fúzí a akvizicí na 292 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 237%. Pět z deseti největších M&A bylo ohlášeno v USA. Boom zasáhl téměř všechny sektory. Největšího nárůstu bylo dosaženo v sektoru finančních služeb, kde objem vzrostl o 175%. Také aktivity v sektoru zdravotnictví, volného času a telekomunikací zaznamenaly výrazný vzestup.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Ceny významných komodit zaznamenaly během března nárůst. Cena ropy sice od počátku měsíce mírně klesla, nicméně rozhodnutí OPECu o snížení denní těžební kvóty o 1 milion barelů, přijaté poslední březnový den s účinnosti od 1.dubna zřejmě přinese další zvýšení ceny. Ceny benzínu se nyní v USA pohybují na několikaletých maximech, což negativně působí na odvětví citlivá na cenu paliva. Cena zlata vzrostla během března o více jak 7% a uzavřela nad 425 dolary za trojskou unci. Příčinou tohoto růstu byly teroristické útoky a geopolitická nestabilita.

Americký dolar mírně posílil proti euru i proti britské libře. Poslední den měsíce se objevily zprávy hovoříci o tom, že šéf FEDu Alan Greenspan prodělal slabší infarkt. Dolar prudce oslabil. Zpráva však byla dementována a dolar získal své ztráty zpět. Naopak proti japonskému yenu dolar významně posílil. Důvodem jsou zprávy, které hovoří o ukončení devizových intervencíjaponské strany. Japonský ministr financí však tuto zprávu odmítl.

Výnosy z desetiletých dluhopisů během března klesaly, což pomohlo k růstu jejich cenám a také aktivitě na hypotečním trhu.

 

Zprávy ze světa

 

Indikátor ZEW, který měří ekonomickou náladu v Německu v březnu výrazně klesl, když vykázal hodnotu +57,6 bodu. Předpověď ekonomů činila +66 bodů, když v únoru byla naměřena hodnota 69,9 bodu. Hlavní příčinou není teroristický útok v Madridu. Důležitější je obava, že pomalé obnovování amerického trhu práce by mohlo potvrdit myšlenku, že nárůst americké ekonomiky není udržitelný, což by velmi zapůsobilo na také německou ekonomiku.

Ifo Institute sdělil, že německý obchodní sentiment v březnu opět klesl, když vykázal hodnotu 95,4 ve srovnání s únorovou hodnotou 96,4. Pokles je blízký očekáváním ekonomů, kteří předpokládali hodnotu 95,7.

Ernst Welteke, prezident německé centrální bankyBundesbank, řekl na tiskové konferenci, že obnovení ekonomického růstuNěmecku bude v tomto roce „o něco slabší“ než se očekávalo. Welteke je také členem governing councilu ECB.

Hlavní ekonom společnosti Morgan Stanley Stephan Roach tvrdí, že růst čínské ekonomiky se zpomalí. „Vedoucí představitelé Číny se obávají rizika přehřátí ekonomiky a tyto obavy převádějí do akcí, které by mohly vyústit ve značnou deceleraci růstu HDProce 2004“, sdělil Roach. „Pro světové finanční a komoditní trhy, které očekávají že boom bude v Číně pokračovat by mohlo tzv. „měkké přistání“ znamenat překvapení.“



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.09.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (7.9.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.07.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (3.7.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.04.2007Proventus finance - souhrn měsíce března na světových trzích (6.9.2012) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.01.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci prosinci Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste