Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  03.01.2007 15:06:23

Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci prosinci


Americké akciové trhy do nového měsíce vstoupily velmi úspěšně, když hlavní akciové indexy zaznamenaly výrazné zisky. Index Dow Jones se přiblížil svému historickému maximu a S&P 500 dosáhl nových šestiletých maxim. Impulsem k nakupování akcií v průběhu celého měsíce se staly mimo jiné i aktivity na poli fúzí a akvizic, což signalizuje skutečnost, že ceny akcií v současné době nejsou ani po delším růstu příliš vysoko. Obrovská aktivita v této oblasti tak ukazuje na to, že korporátní sféra má stále dostatek hotovosti pro účely investování. Trhu s akciemi k dobrým výsledkům napomohly též lepší než očekávaná ekonomická data, která tak přiživila naděje na postupné ochlazování americké ekonomiky a měkké přistání. Vyplnění takového scénáře společně s eliminací inflačních tlaků by mohlo vést k tomu, že americká centrální banka v průběhu příštího roku přistoupí ke snížení úrokových sazeb. V druhém obchodním týdnu se pozornost investorů soustředila na úterní zasedání americké centrální banky, na kterém se rozhodovalo o úrokových sazbách. FED nakonec dle očekávání ponechal klíčovou sazbu beze změny na úrovni 5.25%. Investoři se koncentrovali zejména na doprovodné prohlášení k rozhodnutí, které však nepřineslo žádné výraznější změny a trh se tak nedočkal žádné signalizace možnosti snížení úrokových sazeb v nejbližší době. FED opět deklaroval, ze inflace i nadále představuje hrozbu pro americkou ekonomiku a že pokračuje ochlazování celého hospodářství v čele s recesí v oblasti rezidenčního stavitelství. I v průběhu druhé poloviny měsíce byla příznivá nálada mezi investory podpořena překvapivě dobrými ekonomickými zprávami. Silný vzestupný trend nicméně v posledních týdnech poněkud oslabil. Index Dow Jones Industrial Average se však přesto vyšplhal na své nové historické maximum a širší index S&P dosáhl nového šestiletého maxima. Impulsem k nakupování akcií se staly též dobré hospodářské výsledky některých společností. Ukazuje se, že zisky společností se zatím v situaci ochlazování americké ekonomiky drží stále na solidní úrovni. Analytici v současné době předpokládají nárůst zisků společností zahrnutých do indexu S&P 500 ve čtvrtém čtvrtletí o 9.4% oproti původně odhadovaným 12.8%.

 

V průběhu uplynulého měsíce se lépe dařilo konzervativnějším sektorům, když jako jediný dokázal posílit sektor veřejných služeb. Největší ztráty naopak zaznamenaly sektory zlata, dopravy, polovodičů a biotechnologií. Bankovní společnost Bank of New York uskutečnila nabídku na koupi konkurenční společnosti Mellon Financial Corp. za zhruba 16.5 mld. USD. Akcie obou společností na základě zprávy výrazně posilovaly. V rámci technologického sektoru došlo k akvizici polovodičové společnosti Agere Systems Inc. společností  LSI Logic Corp. za přibližně 3.5 mld. USD. American International Group Inc. souhlasila s koupí společnosti Dubai Ports World. Spekulace o možných akvizicích společností Biomet Inc. a Sabre Holdings Corp. pomohly k růstu cen jejich akcií. Špatně si nevedly ani akcie leteckých společností v důsledku stále silnějších spekulacích o konsolidaci celého sektoru. O možnosti fúze jednají společnosti United Airlines a Continental Airlines, přičemž realizací transakce by došlo k vytvoření největší letecké společnosti na světě. Další zprávou z leteckého sektoru bylo zveřejnění nabídky nízkorozpočtového přepravce AirTran na převzetí konkurenční společnosti Midwest Air Group v hodnotě 290 mil. USD. Další významnou událostí bylo odkoupení energetické divize společnosti Norsk Hydro společností Statoil za 30 mld. USD. Index Dow Jones posílil o 1.97% na hodnotu 12463.15 bodů. S&P index se zvýšil o 1.26% na konečnou hodnotu 1418.30 bodů. Nejhůře si vedl technologický Nasdaq, který oslabil o 0.68% na 2415.29 bodů.

 

Akciovým trhům v Evropě se dařilo dokonce ještě lépe, než jejich americkým protějškům. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém měsíci nakonec posílil o 3.64% a uzavíral na úrovni 1,484.6 bodů. Panevropský index tak v roce 2006 dosáhl zhodnocení 17%. Hlavní německý index XETRA DAX 30 se zvýšil o 5.10% na hranici 6641.61 bodů. Evropské trhyakciemi dosáhly zisků již čtvrtý rok v řadě. Růst evropských akcií byl podpořen zejména příznivými ekonomickými daty z USA a aktivitami na poli fúzí a akvizic. Méně se dařilo zejména společnostem s vysokým podílem exportu, jejichž akcie byly negativně ovlivňovány posilováním eura vůči dolaru.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Produktivita práceUSA se ve třetím čtvrtletí zvýšila o 0.2% oproti 1.2% v předchozím čtvrtletí, zatímco ekonomové odhadovali její růst o 0.4%. Jednotkové pracovní náklady vzrostly o 2.3%, přičemž trh čekal jejich růst o 3.2%. Růst mezd ve třetím čtvrtletí byl snížen na 2.6% z předchozích 3.7%. Data jsou poměrně příznivá. Nižší růst produktivity práce lze přičítat celkovému oslabování americké ekonomiky. Pozitivně byly vnímány zejména revize v oblasti mezd a jednotkových pracovních nákladů za druhé čtvrtletí směrem dolů, což přispívá ke snížení inflačních tlaků. Index ISM služeb v listopadu stoupl na 58.9 oproti říjnovým 57.1, zatímco analytici odhadovali dokonce jeho snížení na 55.4. Růst aktivity služeb se tak i nadále drží na solidní úrovni, nicméně trend oslabování růstu stále trvá.

 

Míra nezaměstnanostiUSA se dle očekávání zvýšila na 4.5%. Počet nově vytvořených pracovních míst vzrostl o 132 000 po růstu o 79 000 v říjnu a 203 000 v září. V rámci výrobních odvětví zaměstnanost klesá ve stavebnictví a průmyslu. Výrazněji posílil růst zaměstnanosti v sektorech dopravy, obchodu a energetiky. Růst zaměstnanosti tak od druhého čtvrtletí, kdy dosáhl svého vrcholu, stále pokračuje, i když mírnějším tempem. Negativně se do výsledků odráží recese v oblasti rezidenčního stavebnictví, stagnace průmyslové aktivity a pomalejší růst aktivity ostatních sektorů ekonomiky. Maloobchodní prodeje v USA v listopadu meziměsíčně vzrostly o 1%, zatímco analytici očekávali jejich růst pouze o 0.2%. Meziročně se maloobchodní tržby zvýšily o 5.6% a prodeje bez zahrnutí automobilů vzrostly o 5.3%. Došlo tak k překvapivému posílení maloobchodních tržeb, které indikuje menší zpomalování spotřeby domácností, než se původně předpokládalo.

 

Index výrobních cenUSA (PPI) se v listopadu meziměsíčně zvýšil o 2.0% oproti poklesu o 1.6% v říjnu, zatímco ekonomové očekávali jeho růst pouze o 0.5%. Jádrový index PPI bez zahrnutí cen potravin a energií posílil o 1.3% po poklesu o 0.9%, přičemž trh odhadoval jeho růst o 0.2%. Meziročně výrobní inflace vzrostla o 0.9% a jádrová inflace se zvýšila o 1.8%. O mnoho silnější růst indexu PPI byl způsoben zejména značným nárůstem cen energií. Nicméně výsledky částečně kompenzují silný pokles výrobních cen z předchozích měsíců a z dlouhodobého hlediska je stále na místě trend oslabování inflačních tlaků. Růst amerického HDP se ve třetím čtvrtletí zpomalil na 2.0% oproti 2.6% ve druhém čtvrtletí, zatímco ekonomové očekávali zpomalení na 2.2%. Největší světová ekonomika byla negativně ovlivněna zejména prudkým poklesem výstavby obytných domů. Data potvrzují pozvolné ochlazování americké ekonomiky, přičemž výraznější slabost je koncentrována jen v několika málo sektorech. Spotřební výdaje i podnikatelské investice rostou i nadále zdravým tempem. Společnostem se i v situaci zpomalování růstu amerického hospodářství daří zvyšovat zisky, když ty ve třetím čtvrtletí vzrostly o 4.2%.

 

Index výrobních cen (PPI) Eurozóny v říjnu meziměsíčně stagnoval po poklesu o 0.5% v září, zatímco ekonomové odhadovali jeho zvýšení o 0.1%. Meziročně index PPI vzrostl o 4.0% po růstu o 4.6% v předchozím měsíci, přičemž očekávalo se jeho zvýšení o 4.1%. Index PPI bez zahrnutí cen energií meziměsíčně posílil o 0.3% po růstu o 0.1% v září. Zdá se, že meziroční růst výrobních cen v jednotlivých zemích Eurozóny zpomaluje a inflační tlaky oslabují.

 

Index firemní aktivity služeb Eurozóny se v listopadu zvýšil na 57.6 oproti říjnovým 56.5, zatímco analytici očekávali jeho stagnaci. Index dosáhl nejvyšší hodnoty za poslední čtyři měsíce a slušný růst aktivity služeb tak pokračuje i nadále. Nicméně zpomalování růstu ekonomiky USA a silná evropská měna se v průběhu příštího roku projeví v poklesu růstu aktivity služeb i celé evropské ekonomiky. Maloobchodní tržby Eurozóny v říjnu se zvýšily o 0.3%, přičemž trh odhadoval jejich růst o 0.2%. Zářijové maloobchodní prodeje byly nicméně revidovány směrem dolů na -1.0% oproti původním -0.6. Německý index Ifo v prosinci posílil na 108.7 z listopadových 106.8, zatímco trh odhadoval jeho stagnaci. Vzrostl jak index současné situace, tak i index očekávání. růstu indexu dochází již od podzimu roku 2005 a výsledky naznačují, že evropská ekonomika si vede i nadále dobře.

 

Evropská centrální banka dle očekávání trhu v prosinci zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na úroveň 3.50%. Pozornost investorů však byla soustředěna především na prohlášení ECB k rozhodnutí. Do určité míry se očekávalo, že ECB zmírní jestřábí rétoriku monetární politiky. ECB tak nakonec opravdu učinila. Potvrdila sice, že úrokové sazby jsou nízko a že monetární politika zůstává i nadále expanzivní, když argumentovala zejména trvajícím inflačním nebezpečím a solidním tempem ekonomického růstu. Na druhou stranu však ECB naznačila, že další zvyšování úrokových sazeb není samozřejmostí a vytvořila si tak větší prostor pro rozhodování o úrokových sazbách v průběhu příštího roku.

 

 

Další významné události uplynulého měsíce

 

Internetová společnost Yahoo Inc. chystá největší vnitřní restrukturalizaci za posledních pět let. Mělo by dojít zejména ke zjednodušení korporátní struktury a zvýšení příjmů z online reklamy a potažmo zlepšení pozice firmy v konkurenčním boji s ostatními společnostmi z odvětví, zejména se společností Google. Akcie Yahoo na zprávu zareagovaly mírně negativně, když oslabily o 2%. Ztráta provozovatele hotelů a lyžařských center Vail Resorts se v prvním fiskálním čtvrtletí prohloubila  na 35.8 mil. USD či 0.93 USD na akcii oproti 34.3 mil. USD před rokem. Tržby společnosti se ve stejném období meziročně zvýšily o 33% na 113.5 mil. USD. Trh očekával ztrátu ve výši jen 0.86 USD na akcii a tržby na úrovni 105.24 mil. USD. Společnost zároveň potvrdila svůj výhled zisků a tržeb pro rok 2007. Akcie Vail Resorts na výsledky reagovaly negativně, když oslabily o 2.69%.

 

Čistý zisk maloobchodníka se spotřební elektronikou Best Buy ve třetím čtvrtletí vzrostl na 150 mil. USD či 0.31 USD na akcii oproti 138 mil. USD či 0.28 USD na akcii před rokem. Tržby společnosti se ve stejném období zvýšily na 8.47 mld. USD ve srovnání s 7.34 mld. USD loni. Srovnatelné tržby stouply o 4.8%. Analytici očekávali zisk ve výši 0.35 USD na akcii a tržby na úrovni 8.42 mld. USD. Za celý fiskální rok společnost i nadále plánuje zisk v rozmezí 2.65-2.80 USD na akcii, zatímco analytici odhadují 2.81 USD na akcii. Akcie Best Buy na zprávu reagovaly negativně, když oslabily o téměř 5%. Producent cementu Cemex oznámil, že očekává zisk (před zdaněním, úroky a amortizací) za čtvrté čtvrtletí ve výši 930 mil. USD a tržby na úrovni 4.3 mld. USD. Provozní zisk by měl dosáhnout výše 620 mil. USD. V celém roce 2006 společnost plánuje zisk ve výši 4.1 mld. USD a tržby na úrovni 18 mld. USD. Provozní zisk by se měl pohybovat na úrovni 2.9 mld. USD. Společnost nezveřejnila žádný výhled hospodaření pro rok 2007, což zdůvodnila nejistou situací ohledně trvající recese na americkém trhu s nemovitostmi. Akcie Cemexu na zprávu reagovaly spíše negativně, když oslabily o 1.46%.

 

Čistý zisk investiční banky Lehman Brothers ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl o 22% na 1 mld. USD či 1.72 USD na akcii, zatímco analytici jej očekávali ve výši 1.68 USD na akcii. Výnosy společnosti se zvýšily o 23% na 4.5 mld. USD, přičemž trh je odhadoval na úrovni 4.4 mld. USD. Investiční banka Bear Stearns dosáhla též velmi dobrých výsledků, když ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila svůj čistý zisk o 38% na 562.8 mil. USD či 4.00 USD na akcii. Výnosy společnosti stouply na 4.47 mld. USD oproti 3.18 mld. USD před rokem. V obou případech Bear Stearns předčil očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 3.36 USD na akcii a tržby na úrovni 2.20 mld. USD. Obě společnosti výborných výsledků dosáhli zejména díky silnému kapitálovému trhu a divizím investičního bankovnictví.

 

Čistý zisk zásilkové společnosti FedEx ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 8% na 511 mil. USD či 1.64 USD na akcii, zatímco trh jej odhadoval ve výši 1.76 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily o 10% na 8.93 mld. USD, přičemž analytici je očekávali na úrovni 8.91 mld. USD. Společnost zároveň snížila výhled čistého zisku na fiskální rok 2007 na rozmezí 6.35-6.65 USD na akcii. Ve třetím čtvrtletí společnost odhaduje zisk v rozmezí 1.20-1.35 USD na akcii a pro čtvrté čtvrtletí jej plánuje v rozmezí 1.98-2.13 USD na akcii. Akcie FedExu na zprávu reagovaly negativně, když oslabily o téměř 2%. Producent nealkoholických nápojů Pepsi Bottling pro rok 2007 plánuje čistý zisk v rozmezí 1.92-2.00 USD na akcii, zatímco analytici jej odhadovali ve výši 2.05 USD na akcii. Společnost dále odhaduje, že objem prodaného zboží se v roce 2007 zvýší o 1-2%. Pro rok 2006 Pepsi Bottling plánuje čistý zisk v rozmezí 1.90-1.93 USD na akcii a nárůst objemu prodejů o 3%.

 

Celkový počet prodaných automobilů japonského producenta automobilů Honda Motor Co. se v listopadu oproti předchozímu měsíci zvýšil o 0.6% na 106 tis. Počet prodaných osobních automobilů klesl o 5.7% na 54 662, zatímco počet prodaných nákladních automobilů se zvýšil o 8.1% na 51 784. Největší producent oceli na světě Arcelor Mittal ohlásil, že v roce 2007 odhaduje vyšší zisk před zdaněním než v letošním roce. Pro celý rok 2006 společnost plánuje zisk EBITDA v rozmezí 15.2-15.4 mld. USD. Společnost zároveň oznámila, že se dohodla na prodeji své továrny v Durynsku společnosti Grupo Alfonso Gallardo za 591 mil. EUR. Touto transakcí společnost realizuje část dohody s Evropskou komisí v souvislosti se spojením firem Arcelor a Mittal.

 

Londýnská burza London Stock Exchange (LSE) opět odmítla nabídku amerického provozovatele elektronické burzy Nasdaq na převzetí v hodnotě 5.3 mld. USD. Vedení společnosti jednomyslně odmítlo nabídku Nasdaqu, přičemž své rozhodnutí zdůvodnilo tím, že nabídka zásadním způsobem podhodnocuje burzu a neodráží její unikátní strategickou polohu a její velký ziskový a provozní potenciál. LSE zároveň oznámila, že zašle akcionářům vysvětlení důvodů odmítnutí nabídky a doporučila, aby zatím na nabídku nereagovali.

 

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis se dohodla s potravinářskou společností Nestlé na odprodeji své divize lékařské výživy za 2.5 mld. USD. Nestlé následně oznámilo, že realizací transakce se stane druhou největší firmou na světě na trhu lékařské výživy. K finálnímu dokončení celé transakce by mělo dojít v průběhu druhého pololetí 2007. Akcie obou společností na základě zprávy mírně posilovaly. Norské těžařské společnosti Norsk Hydro a Statoil oznámily dohodu o sloučení svých aktivit v oblasti těžby ropy a zemního plynu. Realizací transakce dojde k vytvoření největšího producenta ropy z moře s celkovou kapacitou 1.9 mil. barelů za den a prozkoumanými zásobami ropy ve výši 6.2 mld. barelů. Akcie Norsk Hydro na zprávu reagovaly velmi pozitivně, když posílily o téměř 19%. Akcie Statoilu klesly o více než 3%.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém měsíci se cenám komodit vůbec nedařilo. Cena lehké ropy se snížila o 3.29% na 61.05 USD za barel, zatímco cena zemního plynu se propadla dokonce o 29.6% na 6.13 USD za mil. BTU. Cena zlata též oslabovala, když klesla o 1.63% na úroveň 641.30 USD za trojskou unci.

 

Na devizových trzích v průběhu měsíce se propad amerického dolaru vůči ostatním měnám zastavil. Dolar vůči euru se snížil o 0.14% a vůči britské libře ztratil 0.06%. Vůči japonskému jenu dolar posílil o 2.17%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc posílila o 1.68%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.09.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (7.9.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.07.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (3.7.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.11.2006Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci říjnu (1.11.2006) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688