Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  25.10.2024 17:16:25

Proč investovat do bitcoinu dokud se prodává pod úrovní 70000 dolarů?

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Přestože v posledních měsících bitcoin nedosahuje takové výkonnosti jako zlato nebo index S&P500, které jsou na svých maximech, neměl by zůstávat stranou zájmů investorů. Zatím nejpříznivějším obdobím pro bitcoin byl úvod roku, kdy svůj růst takřka o 50 % (48 %) korunoval dosažením nového historického maxima. Bohužel tento růst nepřetavil do delšího býčího období. Paradoxně jej totiž v dalším růstu zastavilo dubnové půlení. Nyní to však vypadá, že by se mohl býčí trend pozvolna začít navracet.

Proč je vhodný čas na koupi bitcoinu, dokud se obchoduje pod 70000 dolarů?

Příznivý čas

Potencionální investoři najdou spoustu důvodů, proč být vůči bitcoinu optimističtí, když už ne v dlouhodobém horizontu, tak alespoň v tom krátkodobém. Po dlouhých 4,5 letech FED poprvé snížil úrokové sazby, což by mohlo značit začátek uvolněnější měnové politiky. Uvolněnější měnová politika je spojena s růstem výnosů z investic a ten je větší v případě rizikových aktiv, které tím odměňují investory za zvýšené riziko. Nižší úrokové sazby tak podporují růst investic a obecně přejí investicím do rizikových aktiv.

Ačkoliv se to nezdá, tak spuštění spotových burzovně obchodovaných fondů s bitcoinem (ETF) jsou zatím velmi úspěšné. V předchozích dnech objem investovaných prostředků přesáhnul bilion dolarů, což je dobrou zprávou pro celý kryptografický trh. Navíc ETF zvyšují dostupnost bitcoinu i méně zběhlým investorům, kteří se doteď báli investovat do kryptoměn s ohledem na neznalost tohoto trhu. Nyní, díky ETF, mohou získat expozici vůči nejstarší digitální měně, aniž by museli hodiny studovat specifika kryptografického trhu. Přidáme-li k tomu možnost příznivějšího regulačního prostředí bez ohledu na to, kdo vyhraje nadcházející prezidentské volby do Bílého domu, může být bitcoin pro běžného člověka žádaným aktivem.

Pevná nabídka

Pokud se na koncept Bitcoinu podíváme bez ohledu na makroekonomické prostředí nebo tržní tlaky, tak je těžké hledat slabiny a negativa. Když byl Bitcoin před 15 lety spuštěn, bylo to vůbec poprvé, co si mohly dvě strany posílat bezhotovostní peníze bez jakéhokoliv prostředníka (např. banky). Už to samo o sobě znamená průlom ve vnímání peněz.

Pokud bychom však chtěli charakterizovat Bitcoin, tak jeho nejtypičtější vlastností je předem stanovená pevná nabídka mincí, která se kdy dostane do oběhu. Konečný limit je stanoven na maximálně 21 milionů mincí, přičemž aktuálně se do oběhu uvolnilo přibližně 19,8 milionů mincí (19752559 mincí). I když není radno tento limit přeceňovat, dává Bitcoinu jedinečnou unikátnost.

Zatímco náš současný měnový systém lze charakterizovat stále rostoucím množstvím dluhu a nabídky fiat měny, tak bitcoinu se do oběhu nedostane víc než jen 21 milionů mincí, pokud tedy někdo nebude chtít obejít systém, čímž by ho znehodnotil. Nastavení současného finančního světa znamená, že peníze, které každý vlastní, se v čase znehodnocují, tzn., že za rok si za stejný obnos koupíte méně zboží / služeb než před rokem. Peníze tak postupem času mají stále čím dál menší hodnotu. A tato spirála se točí bez konce.

K výjimečnosti bitcoinu přispívá i to, že má nižší tempo růstu nabídky než zlato. Zlato má stejně jako bitcoin svůj konečný limit. Přestože zlata na Zemi jakožto jednoho z nejvzácnějšího a nejcennějšího kovu je omezené množství, jeho nabídka může částečně reagovat na poptávku. Bitcoin tuto možnost neskýtá a jeho počet je absolutně konečný. Jeho horní hranice se nezmění. Poptávka po bitcoinu sice může stoupat, ale nabídka zůstane více méně konstantní, což z pravidla vyústí v růst ceny této kryptoměny.

Bitcoin se tak, jakožto aktivum s pevně stanovenou maximální výší nabídky, může stát velmi atraktivní investiční příležitostí. To platí dvojnásob zejména pro ty investory, kteří navíc věří v čím dál větší rozšiřování digitalizace.

Vynikající výsledky

I když bitcoin láká k investicím čím dál více lidí, bylo by naivní předpokládat, že výsledky z minulých let jsou snad garantem budoucích výnosů. Na druhou stranu při porovnání v čase s tradičními investičními produkty (zlato, akcie atd.) nenajde investor výkonnější aktivum než je bitcoin. Podle společnosti BlackRock si bitcoin v sedmi z posledních deseti let (od roku 2014 do roku 2023) vedl lépe než každá hlavní třída aktiv. Přičemž letos zatím bitcoin vzrostl o přibližně 60 %, čímž s velkým náskokem překonal také širší akciový index S&P 500.

Grafické znázornění klesajících výnosů zhodnocení bitcoinu | zdroj: BlackRock https://www.blackrock.com/us/financial-professionals/literature/whitepaper/bitcoin-a-unique-diversifier.pdf

To samo o sobě nic neznamená, protože z historických dat je také zřejmé, že v každém 4letém cyklu dochází ke snižování výnosů. Takže je rozumné očekávat, že se tak bude dít i v dalších letech a cyklech. Tento vývoj je očekávatelný také s ohledem na rostoucí přijetí bitcoinu a rostoucí zájem o investice do nejstarší kryptoměny od institucionálních investorů. Než se však bitcoin zařadí mezi plnohodnotné investiční produkty, budou muset investoři počítat s volatilitou, ke které bude docházet. Přesto všechno se bitcoin stále jeví jako chytrá investice, dokud se obchoduje pod 70000 dolary.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

16.10.2024  Může Bitcoin sloužit jako zajištění pro hypotéky? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
14.10.2024  Společnost PayPal umožňuje firemní transakce v kryptoměnách Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
08.10.2024  Zájem o bitcoin v Česku neklesá i přes klesající cenu Martin Stránský (WBTCB)
02.10.2024  Visa spouští platformu pro správu tokenizovaných aktiv Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688