Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  22.10.2024 16:24:47

Na trhu úřaduje Trump a vidina pomalejšího snižování sazeb

Na trhu úřaduje Trump a vidina pomalejšího snižování sazeb

16:24 22. října 2024
Zdroj: Depositphotos

Americké výnosy měly divoký vstup do nového týdne. Výnosová křivka se v pondělí posunula vzhůru. Největší nárůst jsme přitom viděli na dlouhém konci křivky, kde jsme se dostali až přes deset bazických bodů. Jde tedy o medvědí napřimování.

Zdroj: Daily Shot

Když se podíváme pod pokličku pohybu z posledních týdnů, růst výnosů byl tažen nejprve nárůstem inflační prémie, tedy vyšší breakeven inflací, následně otěže přebraly reálné výnosy měřené protiinflačními dluhopisy. Za poslední měsíc narostl desetiletý nominální výnos o více než 40 bodů, z toho zhruba 30 spadá pod nárůst reálného výnosu.

Vyšší výnosy přispěly k silnějšímu dolaru, k čemuž se přidala i holubičí ECB, sledujeme-li vývoj eura proti dolaru. Na pozadí všeho stojí i revize tržního výhledu amerických sazeb. Futures sazeb Fedu ještě na začátku října naznačovaly snížení úroků o cca 70 bodů ve zbytku. Teď jsme pod 45 body.

Zdroj: Daily Shot

Co hledat za pohybem výnosů a revizí tržního výhledu? S ohledem na vývoj reálných výnosů ukazujeme na nad očekávání lepší americká data, která dostala index ekonomických překvapení od Citi zpět do plusu, a to na nejvyšší úrovně od dubna. Další faktorem mohou být blížící se prezidentské volby. Aktuálně má podle průzkumů náskok Donald Trump, kterého hodnotíme jako větší proinflační „prvek“ než Harrisovou, což reflektují jak dluhopisy, tak dolar.

Pokud by měl nárůst výnosů pokračovat, pod tlak se mohou dostat i akcie. U nich také nesmíme zapomínat na probíhající výsledkovou sezónu. Vyšší výnosy, přelévající se i na hypoteční trh, případná nesplněná očekávání u očekávaných zisků zejména těch firem, které mají lví podíl na celém trhu, resp. indexu, a silnější dolar jsou proměnné s potenciálem působícím směrem k utažení podmínek financování. A ty mohou následně ovlivnit faktory, které v poslední době přispěly k pozitivním ekonomickým překvapením.

Zdroj: Daily Shot

Co aktuální situace znamená s ohledem na měnovou politiku? Většina faktorů jde směrem pomalejšího tempa snižování sazeb. Část trhu se zajišťuje i proti možné stabilitě sazeb, kde pravděpodobnost vzrostla především u prosincového zasedání Fedu. Z delšího období nás pak bude zajímat to, kam až mohou sazby klesnout. Tržní výhledy aktuálně naznačují hodnoty kolem 3,5 % na konci příštího roku, což je v souladu s poslední prognózou Fedu.

Zdroj: Daily Shot, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688