BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Daně a účetnictví  |  22.10.2024 15:12:07

Česko se brzy dočká velké novelizace DPH. Skončí například hojně sledovaný Lex Ferrari

Poslanci mají na své aktuální schůzi hlasovat o novele zákona o dani z přidané hodnoty (DPH). Jde o rozsáhlou novelizaci, která přinese úpravu bezmála pěti set bodů zákona. Většina změn bude mít účinnost již od ledna 2025, takže plátcům nezbývá příliš času na to se novým podmínkám přizpůsobit. Jednou ze změn bude například postupné rušení omezení odpočtu DPH pro luxusní a sportovní vozidla, takzvaný Lex Ferrari. Dále se tématu věnuje odborník na DPH, daňový poradce Petr Linx ze společnosti BDO.

Novela zákona o DPH se do třetího čtení dostala s pozměňovacími návrhy, které se týkají pouze detailů, věcné změny zůstaly beze změn. Z Poslanecké sněmovny pak novela poputuje do Senátu, kde má většinu také vládní koalice, takže ani zde se neočekávají žádné větší překážky při přijetí zákona. Následně by zákon měl podepsat prezident.

„Zatímco vládní konsolidační balíček zavedl jako jednu ze změn omezení odpočtu na dani u prémiových automobilů, takzvaný Lex Ferrari, novela o DPH ho bude postupně rušit. Nejprve dojde od ledna 2025 ke zrušení omezení odpočtu pro jasně definovaná sportovní vozidla, následně se od roku 2027 kompletně zruší celé omezení. Takže už nebude stanoven limit dvou milionů korun u služebních vozů a odpočet bude možné využít i z vyšších částek,“ zmiňuje jeden z dopadů novely a mediálně hojně probíraný případ Petr Linx z BDO.

Zásadní změnou bude nutnost sledovat ne jeden, ale rovnou dva obraty. „Zatímco nyní se plátcem stává osoba povinná k dani, která v tuzemsku překročí obrat 2 miliony za dvanáct po sobě jedoucích měsíců, od 1. ledna 2025 bude nutné sledovat také součet obratů v České republice a dalších členských státech Evropské unie. V tomto případě půjde o limit 100 tisíc euro, v přepočtu lehce nad 2,5 milionu korun,“ rozebírá daňový poradce z BDO. Zároveň v rámci sjednocení po celé EU půjde nově nikoli o dvanáct po sobě jedoucích měsíců, ale o celý kalendářní rok.

Kdy se osoba povinná k dani stane plátcem DPH, se také změní. „Doposud platilo, že plátcem se stane od prvního dne druhého měsíce následujícího poté, co překročila limit obratu 2 miliony korun. Nově se nicméně stane plátcem například hned následující den po překročení druhého obratu z transakcí v tuzemsku (cca 2,5 mil. ),“ seznamuje Petr Linx. Daná situace například umožňovala novému developerovi prodat první nemovitosti bez DPH, překročit limit obratu, nicméně stihnout prodat ještě další nemovitosti v mezidobí, než se plátcem daně skutečně stane. To již za nových podmínek nebude splnitelné.

„Ačkoliv se nově stane plátcem DPH osoba povinná k dani hned druhý den po překročení obratu, přihlášku k plátcovství DPH musí finančnímu úřadu podat do deseti pracovních dnů. Ten se o této skutečnosti tedy dozví se zpožděním, což teoreticky může administrativně způsobovat trochu neplechu. Odběratelé, kteří si budou chtít uplatnit odpočet DPH, budou určitě nějakou dobu v nejistotě, než se registrace k DPH jejich dodavatele objeví v registru plátců,“ dodává Petr Linx z BDO.

Mezi nejvýznamnější změny patří povinnost vrátit odpočet DPH v případě neuhrazeného závazku šest měsíců po splatnosti. Toto nové ustanovení se bude vztahovat na závazky vzniklé od 1. ledna 2025. „Především u propojených osob bývá prodlení s úhradou závazků velmi časté třeba z důvodu cashflow, což již nebude doporučováno. Na druhou stranu je možné, že se toto ustanovení pozitivně projeví v řádnějších úhradách dluhů,“ podotýká Petr Linx z BDO.

Významnou změnou bude od 1. července 2025 úprava v oblasti dodání staveb. Nyní každé dodání ve lhůtě 5 let od první kolaudace (nebo první kolaudace po podstatné změně) podléhá zdanění. Nově bude novostavba podléhat zdanění pouze jednou, a to ve lhůtě 23 měsíců po měsíci dokončení (nebo po podstatné změně). Dobrovolné zdanění dodání stavby, která by byla jinak osvobozena, zůstane zachováno. Výpočet limitu pro podstatnou změnu (rekonstrukci) se také značně změní a již nebude potřeba znalecký posudek.

Zároveň novela o DPH přinese zúžení finančních činností, které jsou osvobozené od daně. K prvotnímu zúžení dojde rovnou od ledna 2025, další budou následovat zkraje roku 2026. „Od ledna 2026 například přestane být od daně osvobozeno vybírání televizních a rozhlasových poplatků prostřednictvím České pošty. Dle judikatury se totiž nejedná o služby platebního styku, které jsou od daně osvobozené, ale prakticky o vymáhání pohledávek, a to i přestože jde o takové pohledávky, jejichž splatnost ještě nevypršela,“ prohlašuje Petr Linx.

Malým podnikům má administrativu ulehčit speciální režim

Úplnou novinkou se má stát tzv. režim pro malé podniky, vyplývající z evropské legislativy, takže bude harmonizovaný pro celou EU. „Režimu pro malé podniky bude moci dobrovolně využít například řemeslník ze Slovenska, který již nebude muset odvádět DPH v České republice jako doposud, ale dobrovolně se zapíše v registru pro malé podniky v jeho domovské zemi, na Slovensku. Pokud nepřekročí roční celoevropský obrat 100 tisíc euro, DPH tak nebude muset hradit,“ tvrdí Petr Linx.

Co novela stanovuje také zcela nově, jsou podmínky vrácení bezdůvodně zaplacené daně dodavateli. Ke vrácení může dojít zejména při chybném použití běžného režimu namísto režimu přenesení daňové povinnosti. „Již nyní víme, že k vratce daně bude mít finanční úřad striktní podmínky, počítáme proto, že půjde o výjimečné případy,“ komentuje odborník z BDO. Tato úprava má nicméně posunutou účinnost až k 1. lednu 2026.

Novela dále upravuje například u virtuálních akcí, jako jsou kupříkladu webináře, tzv. místo plnění – tím nově bude zpravidla sídlo, nebo místo pobytu účastníka akce. „Dochází také ke zkrácení lhůty pro uplatnění nároku na odpočet DPH ze tří na dva roky, jelikož stejně většina plátců uplatňuje odpočet v první roce, případně ve druhém, přičemž finanční úřad získá více času na kontrolu samotného uplatnění nároku,“ doplňuje Petr Linx. Naopak u opravy základu daně dojde k prodloužení lhůty na sedm kalendářních roků.

BDO Česká republika

BDO je poradenská společnost poskytující auditorské, daňové, právní, účetní a poradenské služby. Na českém trhu působí již 30 let. S téměř 500 odborníky a dlouholetou praxí se řadí k předním společnostem s tímto zaměřením v České republice, kde má kanceláře v Praze, Plzni, Brně, Domažlicích, Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a Ostravě.

BDO je v České republice zastoupena společnostmi BDO Audit s.r.o., BDO Czech Republic s.r.o., BDO Consulting s.r.o., BDO Legal s.r.o., advokátní kancelář a BDO Valuation, s.r.o. Společnost je součástí mezinárodní sítě BDO, která celosvětově tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských skupin. Zaměstnává více jak 91 tisíc odborníků a působí ve 167 zemích, v nichž čítá více než 1 650 kanceláří.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688