Portál nehod (Portál nehod)
Auto Moto  |  22.10.2024 11:44:29

Nejrizikovější místo na silnicích v Jihomoravském kraji je na D1 u Šlapanic


 Největší podíl na příčinách dopravních nehod v Jihomoravském kraji – 57,05 % – mají samotní řidiči, a to konkrétně způsobem jízdy, jakým se pohybují v tamním silně frekventovaném provozu. Podíl nehod zaviněných nesprávným způsobem jízdy řidičů je v Jihomoravském kraji po Praze a Jihočeském kraji třetí nejvyšší v rámci České republiky. Vyplývá to z údajů Portálu nehod (www.portalnehod.cz), který již tři roky výrazně napomáhá v bezpečnosti silničního provozu, pravidelně hodnotí rizikovost jednotlivých lokalit častých dopravních nehod v České republice


 „Příkladem konkrétních příčin následných nehod může být třeba to, že se řidič například plně nevěnuje řízení vozidla, nedodržuje bezpečnou vzdálenost za vozidlem před ním, nezvládne řízení vozidla, případně se otáčí nebo couvá tam, kde to není povoleno. Celých 13,31 % nehod pak například vznikne z důvodu nedání přednosti v jízdě. Opět po Praze jde dokonce o druhý nejhorší údaj v rámci ČR,“ řekl Jan Chalas z Portálu nehod.


Brno a okolí, magnet na nehody, ve Znojmě naopak řídí s grácií

 Měřeno celkovým počtem nehod v Jihomoravském kraji podle dlouhodobého měření dochází ročně k největšímu počtu karambolů poměrně logicky v okrese Brno-město (průměrně 2521 nehod, podíl na všech nehodách v kraji ve výši 37,08 %), dále v okrese Brno-venkov (průměrně 1502 nehod, podíl na všech nehodách v kraji ve výši 22,10 %). S velkým odstupem v počtech nehod následují okresy Hodonín (průměrně 654 nehod, podíl na všech nehodách v kraji ve výši 9,62 %), Břeclav (průměrně 566 nehod, podíl na všech nehodách v kraji ve výši 8,32 %), Vyškov (průměrně 554 nehod, podíl na všech nehodách v kraji ve výši 8,14 %), Blansko (průměrně 538 nehod, podíl na všech nehodách v kraji ve výši 7,92 %) a Znojmo (průměrně 463 nehod, podíl na všech nehodách v kraji ve výši 6,81 %). 


Počet nehod v okresech Jihomoravského kraje za období let 20102023
  
Pramen: Portál nehod

Silnice v Jihomoravském kraji jsou pod náporem vysoké intenzity dopravy

 „Na jedné straně si Jihomoravský kraj při přepočtu počtu nehod za dva roky na rozlohu či počet obyvatel nestojí úplně nejhůř. U přepočtu na počet obyvatel je dokonce nejlepší v rámci celé ČR s nejnižším počtem nehod na 100 tisíc obyvatel (1011 nehod), u přepočtu na rozlohu je pak s 171 nehodami na 100 km2 až ve druhé polovině všech krajů. Ovšem z hlediska podílu příčin u dopravních nehod, které může přímo ovlivnit sám řidič, jako je rychlost, způsob jízdy nebo dání přednosti v jízdě, je Jihomoravský kraj vždy na pátém místě v rámci České republiky. Příčiny nehod se dají vidět v kombinaci silného provozu, velkého množství mimoměstských řidičů dojíždějících do brněnské aglomerace a nedostatečně kapacitní silniční infrastruktury,“ přiblížil situaci v Jihomoravském kraji Marek Sibal, datový analytik ze společnosti DataFriends, která je provozovatelem Portálu nehod. 


Desítka lokalit v Jihomoravském kraji s nejvyšší mírou rizika vzniku nehody za posledních 5 let

 V Jihomoravském kraji Portál nehod identifikoval deset nejrizikovějších míst na silnicích podle dat za posledních pět let, která vykazují nejvyšší počet dopravních nehod a zranění.

  • Nejvíce nehod se stalo na mimoúrovňové křižovatce dálnice D1 u města Šlapanice v okrese Brno-venkov, kde bylo za posledních 5 let zaznamenáno 50 nehod a 18 zraněných. 
  • Další rizikovou oblastí je křižovatka silnice II/418 s ulicí Nádražní u Újezdu u Brna, která zaznamenala 23 nehod a 19 zraněných.
  • V okrese Brno-město je kritickým místem mimoúrovňová křižovatka silnice I/50 a ulice Holzova, kde došlo k 18 nehodám a 15 zraněním. 
  • V okrese Brno-venkov leží další rizikové místokřižovatka se silnicí II/416 u obce Měnín, se 17 nehodami a 23 zraněnými.
  • V okrese Hodonín patří mezi nejrizikovější úseky silnice I/54 u obce Žarošice s 16 nehodami a 17 zraněnými a také křižovatka ulic Brandlova a Marxova v Hodoníně, kde se stalo 15 nehod s 9 zraněními.
  • V okrese Blansko byla nehodovost vysoká na křižovatce silnice I/43 se silnicemi III/3764 a III/37428 u obce Krhov, s 13 nehodami a 14 zraněnými. 
  • Rizikový je také úsek silnice III/39411 mezi Ivančicemi a Padochovem v okrese Brno-venkov, kde se stalo 10 nehod s 6 zraněnými.
  • V okrese Hodonín se mezi riziková místa řadí i křižovatka silnice I/55 s ulicí Bojanovická v obci Lužice, kde došlo k 9 nehodám a 8 zraněním. 
  • Poslední rizikovou lokalitou je přechod u křižovatky ulic Pražská a Bratrstva ve Znojmě, kde došlo ke 3 nehodám s 3 zraněními.

 Tato místa patří mezi nejvíce nehodové oblasti v kraji a řidiči by zde měli zvýšit svou opatrnost.


V Brně proběhla regionální dopravní konference s cílem prevence dopravních nehod

 Představení deseti nejrizikovějších míst na silnicích Jihomoravského kraje, kde podle analýz a statistických dat za posledních pět let došlo k nejvyššímu počtu nehod, bylo hlavní částí regionální dopravní konference, která se konala v Brně 1. října pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha a primátorky statutárního města Brna Markéty Vaňkové a za účasti náměstka hejtmana pro dopravu Jiřího Crhy. 

 

Účastníci konference hledali řešení pro každé z těchto míst, aby se snížilo riziko nehod a zvýšila se bezpečnost. Organizátory konference jsou společnosti RSE Project a DataFriends. Projekt je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

 Jiří Crha, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu, v úvodní řeči zdůraznil důležitost zlepšování dopravní infrastruktury a předávání zkušeností při zavádění opatření, která mohou zachránit lidské životy. „I kdyby šlo jen o nízkonákladové zásahy, jako jsou změny v dopravním značení nebo prořezání zeleně, mohou tyto kroky výrazně zvýšit bezpečnost na rizikových lokalitách,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha. Doprava je podle něj jedním z prioritních témat kraje, který má za cíl investovat až deset miliard korun ročně do zlepšování dopravní infrastruktury, přičemž tato částka může být navýšena o další dvě miliardy korun.

 Datový analytik Marek Sibal z Portálu nehod upozornil na tři z deseti rizikových lokalit, kde hlavní příčinou nehod bylo nepřizpůsobení rychlosti místním podmínkám. V těchto případech doporučoval kapitán Josef Tichý z dopravní policie Jihomoravského kraje zdrsnění povrchu vozovky. Dalších pět míst zahrnovalo křižovatky, které jsou podle současného hodnocení zastaralé a nevyhovující rostoucí hustotě dopravy. „Nejbezpečnějším řešením těchto kolizních míst je zavedení okružních křižovatek,“ podotkl kapitán Josef Tichý.

 Jedním z významných regulátorů nehodovosti, který se osvědčil například na Břeclavsku a Hodonínsku, je úsekové měření rychlosti, které přineslo výrazné snížení nehod v těchto lokalitách.

 

Portál nehod

 Cílem Portálu nehod – www.portalnehod.cz – je přispět k posílení bezpečnosti silničního provozu a k prevenci dopravních nehod. Tento portál přináší užitečné informace jak pro širokou veřejnost, tak pro novináře či zástupce samosprávy a další, kdo se zabývají prevencí nehodovosti na českých silnicích.

 Nejvýraznějším prvkem portálu je interaktivní mapa rizikových míst, na které si lze naplánovat trasu cesty a zobrazit si riziková místa, která se na ní nacházejí. Kromě toho je možné si na portálu zobrazit videa ze zásahů na nehodových místech. A právě na tato riziková místa nyní upozorňuje navigace Mapy.cz.


Portál nehod vznikl za podpory fondu zábrany škod a úzké spolupráce s Českou kanceláří pojistitelů (ČKP). Autorem projektu je společnost DataFriends, která portál i provozuje.

 


Portál nehod

Cílem Portálu nehod – www.portalnehod.cz – je přispět k posílení bezpečnosti silničního provozu a k prevenci dopravních nehod. Tento portál přináší užitečné informace jak pro širokou veřejnost, tak pro novináře či zástupce samosprávy a další, kdo se zabývají prevencí nehodovosti na českých silnicích. Nejvýraznějším prvkem portálu je interaktivní mapa rizikových míst, na které si lze naplánovat trasu cesty a zobrazit si riziková místa, která se na ní nacházejí. Kromě toho je možné si na portálu zobrazit videa ze zásahů na nehodových místech.

Více informací na: www.portalnehod.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688