Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  22.10.2024 07:28:35

Inflace a její dopad na osobní finance: Jak se připravit na rok 2025?

V posledních letech jsme si prošli obdobím dramatických výkyvů inflace – od relativně nízkých hodnot, které prudce vzrostly až na 15,1 % v roce 2022. Tyto změny otřásly rozpočty českých domácností a donutily nás přehodnotit, jak zacházíme se svými vlastními penězi. Rok 2024 přináší konečně zasloužený oddech, protože inflace se v září ustálila na 2,6 % – což je blízko cíle České národní banky. Teď je ten správný čas upravit své finanční strategie na stabilnější časy. Podívejme se, jaké kroky podniknout, aby i mírný růst cen nepoškodil hodnotu našich peněz.

Jak se liší přístup k financím při vysoké a nízké inflaci?

Rychlé skoky v inflaci, jaké jsme zažili v minulých letech, nás donutily přizpůsobit se zcela nové realitě. Když inflace dosahovala 10 % a více, mnoho lidí se začalo zaměřovat na ochranu svých peněz před znehodnocením – například investováním do nemovitostí, akcií nebo komodit. Čím rychleji rostly ceny, tím důležitější bylo udržet si dlouhodobou kupní sílu prostřednictvím chytrých investic.

Nyní, s inflací na 2,6 %, však máme větší flexibilitu v přístupu k našim financím. Neznamená to ale, že můžeme být lehkomyslní. I při nízké inflaci je důležité mít kontrolu nad svými úsporami, protože i mírné zdražování v dlouhodobém horizontu snižuje hodnotu peněz. Zde je několik způsobů, jak upravit své finanční chování podle aktuální inflace.

1. Zaměřte se na optimalizaci rozpočtu

V době vysoké inflace bylo nezbytné přehodnotit rodinné rozpočty a šetřit na všem, co nebylo nutné. I nyní, kdy jsou ceny stabilnější, je důležité mít pevný přehled o svých výdajích. Sledujte, kam vaše peníze míří, a zaměřte se na dlouhodobé úspory, například při nákupu energií nebo potravin. Využívání srovnávačů cen a sledování akcí může zůstat silným nástrojem, jak i při nižší inflaci udržet výdaje pod kontrolou.

2. Investujte chytře

Při vysoké inflaci se mnoho lidí obrátilo na investice jako na způsob, jak ochránit své finance. Ačkoliv inflace momentálně klesla, investice zůstávají skvělým způsobem, jak zajistit, aby peníze neztrácely na hodnotě. Akcie, dluhopisy nebo fondy vázané na inflaci stále nabízejí příležitost růstu. Důležité je však neinvestovat bezhlavě – podobně jako při výběru hypotéky, je potřeba zhodnotit své možnosti, udělat si přehled a investovat s rozmyslem.

3. Diversifikujte své příjmy

Když ceny rostou, je užitečné mít více zdrojů příjmů. To platí jak v dobách vysoké inflace, tak i při mírnějších podmínkách. Vedlejší příjem z freelance projektů, pronájmu nemovitostí nebo investic do dividendových akcií vám může pomoci zajistit větší finanční stabilitu.

4. Refinancujte úvěry

S klesající inflací je pravděpodobné, že úrokové sazby se budou měnit. Pokud máte půjčky nebo hypotéku s vysokým úrokem z období vysoké inflace, je vhodný čas uvažovat o refinancování na lepší podmínky. Banky často nabízejí lepší sazby, když je inflace nižší, a můžete tak ušetřit na úrocích a splátkách. Stejně jako při výběru nové hypotéky je důležité pečlivě porovnat všechny možnosti na trhu.

5. Myslete na budoucnost

Nižší inflace nám dává prostor plánovat dlouhodoběji a přehodnotit naše finanční cíle. Spoření na důchod, vytváření finanční rezervy nebo investice do dětí – to všechno jsou oblasti, na které bychom se měli soustředit. Přestože jsme se zbavili tlaku dvouciferné inflace, je důležité mít plán, jak ochránit své peníze v budoucnu.

Připravte se na budoucnost s rozvahou

Ať už se inflace pohybuje kolem 2 % nebo skáče do dvouciferných hodnot, vaše finanční strategie by se měla přizpůsobit aktuálním podmínkám. Rok 2024 nám nabízí příležitost uvolnit napětí, které způsobila vysoká inflace, ale i přesto bychom neměli přestat pečlivě sledovat, jak inflace ovlivňuje naše peníze. Důkladné plánování a finanční strategie zaměřené na dlouhodobou stabilitu jsou klíčem k úspěchu – bez ohledu na to, jaká inflace nás v budoucnu čeká. Začněte ještě dnes s přehodnocením vašich finančních cílů, abyste byli připraveni na jakékoliv výkyvy, které nás v roce 2025 mohou čekat. S pečlivým plánováním můžete zajistit, že vaše peníze budou chráněny a připravené na jakékoliv budoucí ekonomické změny.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 13:40  Jaké jsou důsledky jízdy bez povinného ručení? Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
Po 13:29  Proč banky stále nezlevňují hypotéky? Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)
Et 18:19  Objem škod v důsledku srážky se zvěří se za 10 let ztrojnásobil Aleš Rothbarth (Skupina Klik.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688