OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  17.10.2024 12:55:32

Rizika jsou stále komplexnější (Tržní report 2024 AON)

Společnost Aon plc, jedna z předních mezinárodních poradenských a servisních společností, zveřejnila zprávu pro rok 2024 pro německý pojistný trh. Zpráva shrnuje nejdůležitější trendy a poskytuje hodnocení současné situace na trhu.

Globální rizikové prostředí staví společnosti a pojistitele před stále větší výzvy. Napětí na pojistném trhu se v uplynulém roce dále zvýšilo; scénář hrozeb plynoucích z probíhající války na Ukrajině, konfliktů na Blízkém východě a rizik v asijsko-pacifickém regionu vyvolává nejistotu, pokud jde o předvídatelnost stávajících i nových nebezpečí. V této souvislosti nelze opomenout rostoucí rizika terorismu, která mohou vést k finančním ztrátám společností po celém světě. Trvalý dopad na firmy mají i nadále problémy dodavatelského řetězce, často ve spojení s dalšími riziky, jako je geopolitické napětí, terorismus a přírodní nebezpečí.

Nové právní předpisy týkající se produktové a kybernetické bezpečnosti, umělé inteligence a směrnice EU o transparentnosti odměňování, z nichž některé jsou spojeny s vysokými sankcemi za jejich nedodržení, vyvíjejí tlak na manažery mnoha společností. V tomto rámcovém scénáři, který se vyznačuje také rostoucími náklady na energie a stále vlivnějšími kritérii ESG, jsou firmy nuceny při svých řízení rizik přijímat prozíravá rozhodnutí. Pojistný trh je mezitím velmi různorodý. Vyznačuje se omezenými kapacitami a vysokými cenami, zároveň lze pozorovat zvýšený apetit pojistitelů k rizikům. Uvidíme, jak se tato situace projeví v dlouhodobém horizontu.

Hlavním tématem Zprávy o trhu 2024 je segment pojištění majetku. Se škodní kvótou 103 % (v předchozím roce 98 %) nejsou pojistitelé schopni dosáhnout udržitelných lepších výsledků, a to i přes desetiprocentní růst pojistného. „Prostor pro zvyšování pojistného je omezený,“ říká Hartmuth Kremer-Jensen, výkonný ředitel a ředitel makléřských služeb pro region německy mluvících zemí (Německo, Rakousko, Švýcarsko) společnosti Aon. „Pojišťovny budou muset při nadcházejících obnovách ukázat ochotu přistoupit na kompromisy.“

Výzvou zůstává změněné rizikové prostředí, v němž pro účastníky trhu hraje hlavní roli vývoj škod vzniklých z přírodních nebezpečí, což mění i vhodnou strategii řízení rizik. „Klasický tržní cyklus je minulostí. Pro úspěšnou transformaci na klimaticky neutrální ekonomiku musí být vhodná strategie řízení rizik pro podniky podpořena vedle transferu rizik také fundovaným rizikovým poradenstvím,“ říká Kremer-Jensen.

Stabilní až pozitivní trend se objevuje jak v pojištění odpovědnosti, tak v pojištění přepravy nákladu. V oblasti odpovědnosti jsou náznaky příznivější než v předchozím roce, a to zejména u středně velkých průmyslových podniků, které nejsou náchylné k riziku; pojistitelé mají zejména v tomto segmentu větší chuť jít do rizik. Pojistitelé jsou však naopak opatrnější, pokud jde o skupiny firem nebo koncerny a komplexní rizika. Nové zákonné předpisy vytvářejí nové kvality rizik, které může být nutné v případě obnovy smluv přezkoumat a upravit. Na druhé straně se sektor nákladní dopravy stále více vyvíjí z trhu prodávajícího na trh kupujícího a odvrací se od obecných témat, jako jsou inflace a kybernetická rizika, směrem k rizikům jednotlivých zákazníků. I zde je však občas patrný vliv globální politické situace. Ten může mít podobu zrušení krytí politických rizik, vysokého dodatečného pojistného v případě obtížných rizik, vyšších pojistných částek nebo snížení kapacity, jakož i rostoucího vlivu kritérií ESG na ochotu pojistitelů upisovat.

Vliv čtyř megatrendů, kterými jsou obchod, technologie, klima a personální oblast, o nichž již byla řeč v aktuální zprávě Aon Client Trends Report, je patrný i na německém pojistném trhu ve všech oborech a specializacích a významně ovlivňuje pojistné prostředí. To platí jak pro podniky, tak pro pojistitele. V této souvislosti jsou individuální analýzy rizik a podrobná příprava informací o rizicích naprosto nezbytné pro bezproblémové řízení rizik ze strany společností. Kremer-Jensen zdůrazňuje: „Čím jsou rizika složitější, tím naléhavější je, aby se s nimi zacházelo pružně a prozíravě.“

Stejně jako v předchozích letech zahrnuje letošní zpráva o trhu kromě tradičních pojistných odvětví také širokou škálu specializovaných témat z oblasti rizikového a lidského kapitálu.

Zpráva o trhu Aon 2024 je nyní k dispozici ke stažení zdarma ZDE:
https://contact.aon.com/Marktreport_2024?utm_source=pr&utm_medium=press-release&utm_campaign=b_0_ri__all_crs_dach-er_emea_de&utm_content=e__do&utm_term=marktreport-2024

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688