Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.10.2024 11:10:00

Tesla je dlouhodobě výrazně podhodnocena, krátkodobé uvažování je ale jiné (Munster) (video)

Gene Munster z Deepwater Asset Management na CNBC uvedl, že Tesla na něj udělala dojem tím, co viděl a slyšel na poslední akci zaměřené na robotaxíky. Podle tohoto investora zde byl jasně vidět rozdíl mezi krátkodobým a dlouhodobým uvažováním. To, co Elon Musk řekl, přitom ukazuje, že robotaxíky jsou od své plně funkční podoby vzdálené minimálně tři roky. Investoři mohli být také zklamáni nedostatkem informací o dostupném Modelu 2. Dohromady se tím dá vysvětlit negativní reakce akcie na tuto akci Tesly.

Munster klade důraz na to, že Tesla „buduje základy autonomie“, tedy systému dopravy, který by se točil kolem autonomního řízení a robotaxíků. „Svět se pohybuje tímto směrem, dá se hovořit o tom, zda bude hlavní roli hrát Waymo, Cruise či Tesla.“ Její pohled na to, jak by mohl vypadat autonomní vůz, Robovan, ukazuje obrázek:

dd
Zdroj: Tesla, CNBC

Munster také míní, že Tesla už je dnes jednoznačně technologickou firmou, nejen automobilkou. Chápe však, že krátkodobí investoři nyní nemohou ukázat na nic konkrétního, co by souviselo s robotaxíky a autonomií a co by z fundamentálního pohledu akcii pomáhalo. K tomu bylo jasně znát „ticho kolem Modelu 2“. Munster odhaduje, že Tesla na něm stále pracuje a na trh by mohl přijít někdy ke konci příštího roku. A firma „o něm momentálně nechce hovořit, aby neohrozila prodeje aktuálních modelů.“

Na CNBC poukázali na to, že v současné době je Tesla zejména automobilkou, čelí cenové válce s konkurencí z Číny a například v Kalifornii její tržní podíl klesá. Munster na to odpověděl, že on sám považuje Teslu za „hrubě podhodnocenou AI firmu“. Tedy společnost, která bude ve velkém těžit z umělé inteligence „a čas to prokáže“. Příští rok ale bude výrazně ovlivněný tím, jestli Tesla skutečně přijde s modelem, který by uspokojil zákazníky požadující nižší cenu.

Podle investora se totiž nyní celý trh s elektromobily vyvíjí tak, že jeho růstová část se přesunuje právě do segmentu levnějších vozů. U Tesla jako automobilky tedy bude důležité, zda v něm bude mít konkurenceschopný vůz, nebo zda segment zaberou jiné společnosti. Z tohoto pohledu vidí investor vývoj v roce 2025 jako potenciálně přelomový. Nicméně jak zdůraznil, dlouhodobější vývoj by měl ukázat potenciál Tesly v nových technologiích a podhodnocenost jejích akcií.

Zdroj: CNBC

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688