Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  14.10.2024 08:55:37

Ranní okénko - Zasedání ECB v hledáčku již ve čtvrtek

Tento týden bude ve znamení měnově-politického zasedání Evropské centrální banky, která ve čtvrtek rozhodne o potenciální změně referenčních úrokových sazeb pro eurozónu. Vzhledem k nad očekávání příznivému vývoji v oblasti inflace, která se dostala dokonce pod cílovou 2% úroveň, a zároveň stále utlumenému ekonomickému růstu, trh zesílil svá očekávání, že ECB bude bez přestávky pokračovat ve snižování sazeb. S tím počítá i naše prognóza, která předpokládá standardní krok ve výši -25bb.

Dnes týden otevřou data z platební bilance ČR, která odhalí stav svého běžného účtu ke konci srpna. V USA je státní svátek (Columbův den), americké burzy však budou v běžném provozu, zavřen bude pouze dluhopisový trh spolu s bankovními institucemi.

V úterý bude zveřejněna změna objemu průmyslové produkce v eurozóně, náš odhad počítá s růstem o 1,7 % oproti červenci, v meziročním srovnání však výroba zůstane odhadem o 1 % snížená. V Německu bude zveřejněn průzkum ZEW, kde se po 4 měsících poklesů nyní očekává zlepšení sentimentu. V USA bude publikován průzkum newyorského Fedu ohledně nálady ve zpracovatelském průmyslu, která by se podle tržního odhadu měla tentokrát zhoršit (odhad 3,6 vs 11,5 v září).

Ve středu budou na pořadu ceny průmyslových výrobců v České republice, kde očekáváme jen mírné meziměsíční zdražení o 0,1 % (+1 % r/r), když v září výrobci “těžili” z tehdy ještě klesajících cen ropy na světových trzích.

Ve čtvrtek přijde hlavní událost týdne, a to avizované zasedání Evropské centrální banky. Pokud ECB dle očekávání sníží sazby o 25bb, depozitní sazba tak poklesne na 3,25 %. Dále z eurozóny ještě dorazí potvrzující data o zářijové inflaci (odhad 1,8 % r/r) a zahraničním obchodě. V USA bude kromě každotýdenních statistik z trhu práce publikován i výsledek maloobchodu (odhad 0,3 % m/m vs 0,1 % v srpnu) nebo průmyslové produkce (odhad -0,1 % m/m vs 0,8 % v srpnu).

V pátek týden uzavře saldo běžného účtu platební bilance eurozóny. Ve Spojených státech se bude pozornost trhu ubírat směrem k nemovitostnímu trhu, když má být zveřejněn počet vydaných stavebních povolení, jakož i počet nově zahájené rezidenční výstavby. Trh očekává drobné zhoršení obou zmíněných statistik.

Závěr minulého týdne z hlediska eurozóny ničím nepřekvapil, když finální odhad inflace v Německu zůstal beze změny, čímž byl potvrzen mírný meziroční růst spotřebitelských cen o 1,6 %, resp. o 1,8 % podle harmonizované metodiky. Takový výsledek tak jen podporuje očekávané snížení sazeb ECB na čtvrtečním zasedání.

Zajímavější pak byla data ze Spojených států, kde tamní index cen výrobců překvapil meziměsíční stagnací, čímž však zajistil růst výrobních cen o 1,8 % r/r, když byl zároveň zpětně navýšen růst během srpna (1,9 %). Mírné zklamání přinesly předběžné výsledky průzkumu U Michigan, který poukázal na možné zhoršení sentimentu spotřebitelů v říjnu (68,9 vs 70,1 bodů v září). Inflační očekávání na horizontu jednoho roku opět mírně porostla (téměř na 3 %), v 5letém výhledu naopak mírně poklesla z 3,1 % na rovná 3 %, což je podstatné z důvodu postupného odbourávání zvýšených inflačních očekávání, která by jinak omezovala schopnost Fedu doručit cenovou stabilitu.

Akciové trhy zakončily minulý týden v zelených číslech, když index S&P 500 porostl o 0,61 % (+1,35 % za celý týden). Německý DAX si připsal 0,85 %, za celý týden si tak polepšil o 1,17 %. Pražská burza skrze index PX posílila v pátek o 0,28 %, souhrnně však týden uzavřela takřka beze změny. Koruna v závěru týdne mírně posílila a pohybuje se poblíž úrovně 25,30 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.09.2024Ranní okénko - Týden ve znamení inflace a zasedání ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.07.2024Ranní okénko - Dnešní den ve znamení zasedání ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
15.07.2024Ranní okénko - Vrcholem tohoto týdne zasedání ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688