Export (export.cz)
Export  |  10.10.2024 09:34:00

Malajsijský ringgit výrazně posílil, čeští exportéři mají šanci

Malajsijský ringgit (MYR) se nedávno stal nejvýkonnější měnou na světě, když dosáhl nejvyšší hodnoty vůči americkému dolaru za posledních 2,5 roku. Od dubna do konce září posílil přibližně o 16 % vůči americkému dolaru (v dubnu činil kurz 4,79 USD/MYR, na konci září 4,10 USD/MYR). Ringgit se tak stal nejsilnější měnou v Asii a nejvíce posilující měnou na světě v posledních měsících. Posílil tedy také vůči dalším významným měnám, včetně téměř 11% nárůstu vůči euru a přibližně 7% nárůstu vůči singapurskému dolaru.

Býk před malajsijskou burzou v současnosti symbolizuje i náladu na měnových trzích. Foto: Shutterstock

V současnosti se ringgit obchoduje na úrovni přibližně 4,30 MYR za 1 USD. Toto významné posílení vzbudilo zájem mezi ekonomy, investory i podnikateli. Vyvolává otázky o faktorech, které tuto situaci ovlivňují, a o jejích důsledcích pro malajsijskou ekonomiku. Jedním z hlavních faktorů, které stojí za posílením ringgitu, je ekonomická odolnost Malajsie. Navzdory globálním nejistotám země vykazuje silný ekonomický růst, který je do značné míry podpořen oživením exportů. „Silné ekonomické základy Malajsie patří mezi faktory podporující růst ringgitu,“ uvedl guvernér centrální banky (Bank Negara Malaysia) Datuk Seri Abdul Rasheed Ghaffour.

EKONOMICE SE DAŘÍ

Malajsijské ekonomice se v poslední době daří skutečně poměrně dobře. Díky silným výdajům domácností, vývozu a investicím vzrostl HDP země ve 2. čtvrtletí působivým tempem 5,9 %, což je nejrychlejší tempo za 18 měsíců. Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje, že Malajsie letos dosáhne růstu okolo 4,5 %, což podpoří diverzifikaci ekonomiky a strategické vládní iniciativy zaměřené na přitahování investic. Tento pozitivní výhled také posílil důvěru investorů v ringgit.

Centrální banka (Bank Negara Malaysia) udržuje úrokové sazby relativně stabilní a také přijímá opatření na boj s inflací. Závazek centrální banky ke stabilnímu měnovému prostředí uklidnil investory a rovněž přispěl k posílení ringgitu. Dalším faktorem je, že rozhodnutí centrální banky ohledně devizových rezerv pomáhá budovat důvěru. Zajištěním dostatečných rezerv může centrální banka v případě potřeby zasahovat na devizových trzích a tím hodnotu ringgitu stabilizovat.

UŽ BRZY ZEMĚ S VYSOKÝMI PŘÍJMY

Světová banka oznámila, že Malajsie by mohla dosáhnout statusu země s vysokými příjmy do roku 2028. Ekonomika s vysokými příjmy je definována Světovou bankou jako země s HDP na obyvatele 14 005 USD, nebo vyšším. Předpokládá se, že v Malajsii bude v roce 2025 činit 13 043 USD.

Hlavní ekonom pro Malajsii ve Světové bance Apurva Sanghi uvedl, že to odráží pozitivní trend v hospodářském růstu a rozvojové strategie zaměřené na zvyšování produktivity a inovací. Tento milník by znamenal důležitý krok v ekonomickém rozvoji země.

RINGGIT JAKO JISTOTA PRO INVESTORY

Ekonomové naznačují, že investoři, kteří hledají stabilní aktiva uprostřed geopolitických napětí a ekonomických výkyvů, začali vnímat ringgit jako životaschopnou alternativu. Jeho posílení vůči dolaru odráží nejen místní ekonomické podmínky, ale také globální trendy, které formují chování investorů. Analytici předpovídají, že malajsijský ringgit je po nejlepším čtvrtletním výkonu za posledních 50 let připraven pokračovat v posilování. Očekávají, že ringgit si udrží vzestupný trend, protože roste důvěra investorů a zlepšuje se ekonomický výhled. Silný výkon je považován za znak odolnosti malajsijské ekonomiky navzdory globálním nejistotám.

Posilující ringgit přináší různé příležitosti i výzvy pro jednotlivé sektory malajsijské ekonomiky. Zatímco silnější ringgit může výhodně ovlivnit dovozce tím, že snižuje náklady, představuje významná rizika pro exportéry. Malajsijské firmy, které silně spoléhají na export, mohou čelit větším obtížím v mezinárodní konkurenci, protože jejich produkty se stávají pro zahraniční kupce dražšími. Jedním z pozitivních aspektů posilujícího ringgitu je jeho potenciál nižších cen dováženého zboží. To je obzvláště důležité pro exportně orientovanou Malajsii, v jejíž ekonomice zároveň hraje významnou roli dovážené zboží a služby. Posilující ringgit může přitáhnout více zahraničních investic, protože investoři často preferují angažmá s měnami, které vykazují stabilitu a růstový potenciál. To může podpořit ekonomický rozvoj, zejména v sektorech jako technologie a výroba.

ŠANCE PRO ČESKO

Pro dovozce, kteří aktivně obchodují v amerických dolarech, jako je například automobilový průmysl, doprava či zdravotní péče vytváří posilující malajsijský ringgit a stabilizující se ekonomika řadu zajímavých příležitostí. Česko, známé svými silnými technologickými firmami a výzkumem, může nabídnout pokročilé technologie v oblastech jako IT a software (vývoj software, kybernetická bezpečnost a digitální transformace), automatizace a robotika (technologie pro výrobní procesy).

Odhady naznačují, že pokud se udrží současné trendy, může ringgit dosáhnout dalšího posílení. Významný ekonomický institut Malaysian Institute of Economic Research předpovídá, že kurz malajsijské měny by mohl do konce roku posílit na 4,20 až 4,25 ringgitu za americký dolar. Trajektorie MYR bude pravděpodobně záviset na schopnosti Malajsie udržet hospodářský růst, přilákat více přímých zahraničních investic a přizpůsobit se globálním ekonomickým změnám nebo nepředvídaným faktorům. Investoři budou pečlivě sledovat říjnové oznámení o rozpočtu země, pokud jde o pokrok v oblasti dotačních reforem a fiskálního deficitu.

Posilující malajsijský ringgit přináší českým exportérům široké spektrum příležitostí v různých sektorech. Klíčové je přizpůsobit nabídku specifickým potřebám a trendům na malajsijském trhu. Důležité je také aktivně se zapojit do obchodních misí a veletrhů, aby se vytvořily cenné kontakty a posílila důvěra mezi obchodními partnery. S cíleným přístupem a kvalitními produkty mají české firmy možnost výrazně rozšířit své exportní možnosti na malajsijském trhu.

Martina Kaderová

Milan Dostál, ekonomičtí diplomaté, Velvyslanectví ČR v Kuala Lumpur

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688