Export (export.cz)
Ze světa  |  03.11.2022 14:40:25

Německo má co dohánět, tamní digitalizace je šancí pro české firmy

NĚMECKO MÁ CO DOHÁNĚT. TAMNÍ DIGITALIZACE JE ŠANCÍ PRO ČESKÉ FIRMY

Německá trojkoalice vznikla pod heslem „Vzhůru k pokroku“. Jednou z hlavních oblastí, ve které ho chce dosáhnout, je oblast digitalizace. Její rozvoj má usnadnit a zrychlit zdlouhavé byrokratické procesy, ale také přispět k řešení současné energetické krize díky úsporám. Zrychlený rozvoj technologií je vhodnou příležitostí pro české firmy, které mohou Němcům nabídnout svá pokroková řešení.

Německo podpořilo desítky projektů chytrých měst. Ilustrační foto: Shutterstock

Německo má v oblasti digitalizace stále co dohánět. To dokazují nejnovější data Spolkového ministerstva pro hospodářství a ochranu klimatu. Ministerstvo používá pro monitoring vývoje digitalizace německého hospodářství tzv. „digitalizační index“, který je na základě 37 indikátorů schopný zhodnotit úroveň digitalizace v nejrůznějších oblastech. Index z roku 2021 ukazuje, že v úrovni digitalizace vedou jižní spolkové země, jako jsou Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Jejich index vzrostl téměř na 130 bodů. To je skoro o 20 bodů více, než tomu bylo v roce 2020. Pohled na index nových spolkových zemí už ale tak optimistický není. Jejich míra digitalizace činila necelých 98 bodů a oproti minulému roku stoupla jen o čtyři body. Nůžky mezi východem a jihem se stále více rozevírají. 

NÁSTUP DIGITÁLNÍCH DVOJČAT

Pohled do budoucna naznačuje, že by Německo mělo zažít v  digitalizaci značné zlepšení. V oblasti stavebnictví a infrastruktury se rozšíří „digitální dvojčata“ (Building Information Modelling – BIM), která představují řešení pro efektivní digitalizovanou správu budov. Od konce roku 2022 začne platit nařízení, že u všech nových veřejných budov bude použití technologie BIM v základním stupni povinné při projektování a plánování stavby. Podmínky pro použití technologie BIM se budou postupně zvyšovat v závislosti na velikosti stavby. Překážkou ve splnění plánu však může být nedostatek kvalifikované pracovní síly a také náročnost BIM, která není ještě plně zautomatizovaná. Proto spustilo Ministerstvo digitalizace a dopravy soutěž mFUND, jejímž cílem je nalezení efektivních řešení pro snadnější používání technologie BIM. Do soutěže se mohou přihlásit i české subjekty. Více informací k podmínkám soutěže je k dispozici  na webu Ministerstva digitalizace a dopravy.

DIGITALIZACE PRO MENŠÍ FIRMY

Program „Digital Jetzt“ nabízí řešení pro zlepšení digitalizace malých a středních firem, které v pravidelných průzkumech úrovně digitalizace zaostávají za velkými podniky. Ze zmíněného dotačního programu mohou být financovány investice do obchodních modelů založených na datech, umělé inteligenci, cloudových aplikacích, technologiích senzorů či 3D tisku. Důležitou součástí dotace je i zaškolení pracovníků na nové technologie. České firmy tak mohou v případě zájmu německých firem o jejich technologie rovnou odkázat na financování ze zmíněného dotačního programu. Zároveň si mohou o dotaci požádat samy, pod podmínkou, že mají v Německu alespoň jednu pobočku či provozní místo. Více informací k podmínkám dotace je k dispozici na webu Ministerstva pro hospodářství a ochranu klimatu.

CHYTRÁ MĚSTA

Zásadní rozvoj můžeme pozorovat i v oblasti digitalizace státu a veřejné správy. Od roku 2019 podpořila SRN celkem 73 pilotních projektů v oblasti chytrých měst. Jedním z nich je i hlavní město Saska Drážďany, kde vznikly první modelové projekty, jak zapojit občany do aktivního podílení se na vývoji města za pomoci digitálních technologií. V dalším kroku by měly být tyto jednotlivé projekty v rámci města sjednoceny, aby fungovaly jako celek.

Pro české firmy, které se zabývají vývojem digitálních technologií a přemýšlejí o vstupu na německý trh, nastala ta správná chvíle. Vhodnou příležitostí pro navázání česko-německé spolupráce jsou veletrhy, kterých se v Německu v dohledné době pořádá hned několik. Přehled veletrhů najdete u tohoto článku na webu Velvyslanectví ČR v Berlíně.

Hana Švédová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Berlíně


 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

 

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688