Ilona Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  23.10.2024 06:00:00

Ošetřovné OSVČ: od roku 2025 budou ošetřovné zřejmě dostávat i OSVČ a dohodáři. Podmínkou je pojištění

Od ledna 2025 se nejspíš rozšíří okruhu osob, které budou mít nárok na krátkodobé ošetřovné, o osoby samostatně výdělečně činné a osoby pracující na dohody o pracovní činnost či provedení práce. Nyní dávka za ošetřování nemocné osoby náleží pouze zaměstnancům. Od nového roku by zároveň mělo vyřizování ošetřovného probíhat mezi zúčastněnými stranami elektronicky. Navrhované změny v zákoně nyní procházejí legislativním procesem.

Ošetřovné – co se změní v roce 2025

Ošetřovné (OČR), hovorově „ošetřovačka“, „OČR“ či „paragraf“, je dávka, kterou v současnosti mohou pobírat pouze zaměstnanci, pokud nemohou pracovat z důvodu péče o nemocnou či zraněno osobu nebo i zdravé dítě do 10 let

» Aktuálně projednávaná novela zákona navrhuje, aby od ledna 2025 byl nárok na peníze po dobu ošetřování i pro OSVČ, osoby pracující na DPČ a DPP, zahraniční zaměstnance a lidi s tzv. zaměstnáním malého rozsahu. Podmínkou nároku je jejich účast na nemocenském pojištění, a to alespoň po dobu 3 měsíců před nástupem na ošetřování. Výjimka má platit pouze pro začínající podnikatele, kterým se započítá i předchozí účast na nemocenském pojištění ze zaměstnání, pokud se k dobrovolnému nemocenskému pojištění přihlásí do 8 dnů po ukončení zaměstnaneckého poměru. Nárok na ošetřovné pro osoby, které pracují na dohodu DPP nebo DPČ vznikne pouze v případech, kdy jim na základě dohody vzniká účast na pojištění.
Při dobrovolné účasti na nemocenském pojištění je v současnosti OSVČ poskytováno nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, otcovská a dlouhodobé ošetřovné. Ošetřovné by se mělo mezi poskytované dávky přidat od roku 2025.

Co je nemocenské pojištění pro OSVČ?
Nemocenské pojištění je součástí sociálního pojištění, do kterého ještě patří důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Pro zaměstnance je nemocenská složka povinná, ale OSVČ se k její platbě mohou přihlásit dobrovolně.
Minimální pojistné na nemocenské pojištění se počítá jako 2,7 % z minimálního vyměřovacího základu, který je pro rok 2025 ve výši 9.000 . Minimální pojistné pro rok 2025 je tedy 243 . OSVČ si však může sama určit, kolik bude měsíčně platit na nemocenské pojištění, i když má tato částka svůj strop. Podrobně o nemocenském pojištění OSVČ.
K platbě nemocenského pojištění se OSVČ může přihlásit například na webu ČSSZ, a to kdykoli během zdaňovacího období. Účast na pojištění vznikne ke dni uvedeném na přihlášce (nelze se přihlásit zpětně!).

Samozřejmě platí, že čím víc platíte na pojištění, tím víc pak dostanete vyplaceno v případě nutnosti ošetřování. Pokud bude OSVČ platit jen minimální pojistné, bude i dávka ošetřovného nízká. Pro orientační výpočet výše dávky můžete použít naši kalkulačku ošetřovného OSVČ 2025, do které zadejte délku ošetřování (max. 9 dní, resp. samoživitelé max. 16 dní) a výši měsíční platby nemocenského pojištění.












 


Zdroj kalkulačky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora) 

» Zvýšení redukčních hranic 2025: Výše ošetřovného se bude i nadále počítat jako 60% z redukovaného vyměřovacího základu. Od ledna 2025 se o 6,5 % zvyšují redukční hranice pro výpočet nemocenských dávek, tedy i ošetřovného. Zvýšení dávky však zaznamenají jen osoby s měsíčními příjmy nad 45.000 . Např. žena s pravidelným výdělkem 50.000 Kč měsíčně, která bude po dobu 9 dnů ošetřovat člena rodiny získá v roce 2025 ošetřovné 7.848 Kč, což je o 135 Kč více než v roce 2024.  

Porovnat výši ošetřovného můžete i na našich kalkulačkách: kalkulačka ošetřovného 2024 a kalkulačka ošetřovného 2025

» Ošetřovné elektronicky 2025: Nově se bude ošetřovné vyřizovat výhradně elektronicky, tedy na podobném principu jako eNeschopenka. Pečujícím osobám ubude starost s obíháním zúčastněných stran s formulářem.

Ošetřovné – co platí v roce 2024 a bude platit dál

Na ošetřovné je nárok pokud nastane potřeba pečovat o nemocné dítě do 10 roků, případně i o starší dítě (pokud tak rozhodne lékař) nebo i o další dospělé členy rodiny. V případě příbuzenství v přímé linii není podmínkou společná domácnost (například může ošetřovné dostat pracující babička za péči o vnouče). Nárok na dávku vznikne i u zdravých dětí do 10 let, pokud je zavřená jejich škola nebo školka (kvůli epidemii, havárii apod.) nebo pokud osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla.

V současnosti už mají a nadále také budou mít nárok na ošetřovné zaměstnanci, kteří pracují v pracovním nebo služebním poměru, a to i při práci na zkrácený úvazek, ve zkušební či výpovědní době. Na ošetřovné je nárok jenom během zaměstnání, není zde stanovena žádná ochranná lhůta po skončení pracovního poměru, jako tomu je u nemocenské nebo mateřské.

Ošetřovné lze pobírat nanejvýš po dobu 9 kalendářních dnů, resp. 16 kalendářních dnů, pokud jako osamělý rodič ošetřujete školou povinné dítě mladší 16 let. Osamělý rodič je svobodný, ovdovělý nebo rozvedený rodič, pokud nežije s družkou (druhem) nebo v registrovaném partnerství. Pokud ještě nejste rozvedeni, nejste osamělým rodičem, i když o dítě pečujete sami. Během ošetřování je možné se  jednou vystřídat s jinou osobou.

V případě, že máte víc dětí, které onemocní, tak dostanete ošetřovné jen jednou. Ošetřovné na druhé nemocné dítě se totiž nevyplácí po dobu výplaty ošetřovného na první nemocné dítě.

Více podrobností o ošetřovném, včetně kalkulaček i návodu, jak a kde o ošetřovné žádat, píšeme ZDE.

Ilona Wright
Převážně se zabývá tématy důchodů, dávek a příspěvků. Věnuje se také situaci dlužníků v případě exekuce a insolvence. V Kurzy.cz působí od roku 2019.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688