mdcr.cz (MD ČR)
Doprava  |  01.10.2024 09:57:00

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět přivaděč D35 do Pardubic

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo stavět obchvat Sezemic na silnici I/36 v Pardubickém kraji. Práce na téměř sedm kilometrů dlouhé stavbě vyjdou zhruba na 838 milionů bez DPH, potrvají necelé dva roky. Obchvat bude sloužit i jako přivaděč dálnice D35 do Pardubic. Stavba se napojí na už hotový úsek D35 mezi Opatovicemi a Časy. Vysoutěžená suma, za kterou zhotovitel obchvat postaví, je proti předpokládané ceně o 30 procent nižší.

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět přivaděč D35 do Pardubic
„Na obchvat čekali obyvatelé Sezemic skoro 20 let. Přes obec se jezdí k dálnici D35 a centrum tak zahlcuje tranzitní doprava. Díky obchvatu klesne počet nehod a tím, že přeložka povede mimo zastavěné části obcí, se výrazně sníží riziko, že projíždějící auta srazí chodce. Obchvat bude plnit i důležitou funkci přivaděče dálnice D35 do Pardubic,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Stavba řeší nevyhovující situaci při průjezdu Počapelských Chalup, městem Sezemice a obcí Časy. Zajistí také kapacitní propojení měst Pardubice a Holice. Bude začínat 180 metrů za křižovatkou se silnicí III/2982 směrem od Pardubic. Přes lesní komplex Bělobranská dubina povede dál podél okraje Počapelských Chalup, město Sezemice obejde z jihu. Skončí před mimoúrovňovou křižovatkou (MÚK) Časy, kterou ŘSD postavilo jako součást úseku D35 Opatovice–Časy. Obchvat se vyhne akvaduktu ze 17. století, technické památce. Jde o místo, kde se kříží potok Zadní Lodrantka a Mlýnský potok.

„Mimořádným stavebním objektem bude téměř 289 metrů dlouhý osmipólový most přes řeku Loučnou, Zadní Lodrantku a Mlýnský potok. Výška mostu nad terénem je kolem šesti metrů. Součástí obchvatu budou mimoúrovňová křižovatka Sezemice, čtyři nadjezdy i nadchod pro zvěř dlouhý 29 metrů. Důležité také je, že MÚK Sezemice výhledově umožní napojení jihovýchodního obchvatu Pardubic,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Po tahu I/36 mezi Sezemicemi a Pardubicemi projede podle dat ze sčítání dopravy denně přes 10.000 aut. Severovýchodní obchvat Pardubic plánuje ŘSD otevřít příští rok, v roce 2026 by měla začít stavba jihovýchodního obchvatu. Letos zprovozní ŘSD na tahu I/36 ještě okružní křižovatku Spojil nedaleko Pardubic. V Pardubickém kraji teď ŘSD staví rovněž 32,4 kilometru dálnice D35. „A do konce roku plánujeme zahájit i dálniční obchvat Litomyšle,“ řekl Radek Mátl.

Stavba je navržena ke spolufinancování v rámci Programu Doprava 2021-2027 (OPD3) z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

I/36 Sezemice, obchvat

Hlavní trasa:
délka: 6863 m
počet stavebních objektů: 56
zhotovitel: Společnost I/36 Sezemice – M –SILNICE – MI Roads – Doprastav
cena stavby dle smlouvy: 838 293 284 bez DPH
zahájení realizace: 10/2024
zprovoznění: 5/2026
délka stavby do zprovoznění: 20 měsíců


Ředitelství silnic a dálnic aktuálně realizuje celkem 298 kilometru nových staveb. Jedná se o 226,1 km dálnic a 71,9 km silnic I. třídy.

Ve výběrovém řízení se nachází dalších 139,3 km dálnic a silnic I. třídy.

Kompletní přehled všech připravovaných i realizovaných staveb naleznete v interaktivní mapě na webu Ředitelství silnic a dálnic s. p. - ŘSD s. p. (rsd.cz)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688