Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.10.2024 09:12:28

Ranní okénko - Zvedne hozenou rukavici ECB?

Dnešní den bude napěchovaný zajímavými údaji od nás i ze světa. Již za pár okamžiků zveřejní Český statistický úřad finální odhad růstu české ekonomiky ve druhém kvartále tohoto roku. Očekává se potvrzení mezičtvrtletního růstu o 0,3 % a meziročního růstu o 0,6 %, nicméně nedávná historie nám ukázala, že revizi ani jedním směrem není možné vyloučit. O půl hodiny později bude publikován výsledek tuzemského indexu nákupních manažerů (PMI). Ten v srpnu překvapil svým nárůstem až na 46,7 bodů, což znamenalo sice další zhoršování provozních podmínek ve zpracovatelském průmyslu, ale nejnižším tempem za poslední dva roky. Nyní ovšem očekáváme mírnou korekci a pokles indexu na 46,2 bodů. Podobně to vidí také trh (medián 46 bodů), ale vzhledem k dalšímu výraznému poklesu v eurozóně a zejména v Německu nelze vyloučit ani výraznější propad. V odpoledních hodinách pak Ministerstvo financí vydá zprávu o plnění státního rozpočtu po třech čtvrtinách letošního roku.

Nejdůležitějším údajem z Evropy bude odhad zářijové inflace v eurozóně. Ta by podle našeho i tržního odhadu měla i díky statistickým efektům poklesnout z 2,2 % až na 1,8 %. Na první pohled se tak zdá, že se ECB konečně podařilo zkrotit inflaci, což v kombinaci s ostrým zahájením cyklu snižování sazeb v USA a slabým výkonem ekonomiky eurozóny jako celku podněcuje finanční trhy sázet na další snížení sazeb i během říjnového zasedání ECB. Nicméně prezidentka Christine Lagarde upozorňovala, že se jedná pouze o dočasné dosažení cíle (či v tomto případě podstřelení) a trvalejší návrat k cílovým 2 % je nadále očekáván až ve druhé polovině příštího roku. Navíc podle naší prognózy jádrová inflace zůstane na srpnové úrovni 2,8 % i v září (medián trhu očekává mírný pokles na 2,7 %), což by mohl být rozhodující faktor pro bankovní radu, aby naplnila svá slova o opatrném přístupu a dala si v říjnu pauzu v uvolňování měnové politiky podobně jako v červenci.

Ve Spojených státech amerických bude zveřejněn výsledek PMI pro zpracovatelský průmysl dle ISM za měsíc září. Trh předpokládá po předchozím poklesu indexu mírný nárůst z 47,2 na 47,6 bodů. Takový výsledek by se tak podobal odhadu S&P (47 bodů) a dle obou metodik se průmysl drží pod klíčovou hranicí 50 bodů, oddělující expanzi a kontrakci odvětví. Dozvíme se také první data z amerického trhu práce v rámci tohoto týdne, a to konkrétně o počtu volných pracovních míst dle průzkumu JOLTS. Jejich počet výrazně poklesl v červenci z 7910 tisíc na 7673 tisíc a oproti začátku roku se snížil dokonce o více než jeden milion. V srpnu bylo dostupných pracovních pozic podle trhu podobně (7660 tisíc) jako předchozí měsíc.

Pohled zpět:

Nový týden byl odstartován údajem o zářijové inflaci v Německu. Podle národní metodiky inflace meziměsíčně stagnovala, ačkoli se očekával mírný nárůst (+0,1 %). V meziročním vyjádření byl výsledek také o 0,1 p.b. lepší ve srovnání s predikcí trhu (1,7 %), když inflace klesla až na 1,6 %. Inflace podle metodiky Eurostatu se vyvíjela zcela v souladu s očekáváními trhu, když meziměsíčně poklesla o 0,1 % a meziročně dosáhla výše 1,8 %. Je tak zřejmé, že se inflace v celé eurozóně dostane pod 2% úroveň a pravděpodobně i níže, než jaký je odhad trhu (1,8 %) vzhledem k pátečním číslům ze Španělska či Francie. Varianta snížení sazeb na říjnovém zasedání tak rozhodně bude na stole, u kterého budou zasedat centrální bankéři ve Frankfurtu.

Začátek nového týdne přinesl v případě amerického indexu S&P 500 zisk ve výši 0,4 %. Naopak německý DAX ztratil téměř 0,8 %. Pondělí bylo pro pražský PX spíše rozvážnější a připsal si necelých 0,1 %. Koruna včera ztrácela, když překročila hranici 25,20 EUR/CZK, kde se nachází i dnes ráno.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 10:37  Tuzemský průmysl nadále v útlumu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 10:35  Průmysl stále v šedi Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út 10:30  Tuzemský průmysl nadále v útlumu (Dominik Rusinko) Patria (Patria Finance)
Út 10:29  Průmyslová deprese pokračuje Cyrrus (Cyrrus)

Přečtěte si také:

25.10.2023Ranní okénko - Nálada v ČR se zvedla Research (J&T BANKA)
18.07.2022ECB poprvé za 10 let zvýší sazby - Ranní okénko Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
09.06.2022ECB dnes oznámí plán snižování sazeb - ranní okénko Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688