Ilona Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  25.09.2024 06:00:00

Od 1. října 2024 bude pro předčasný důchod potřeba 40 let pojištění

Jen několik posledních dnů je možné požádat o předčasný důchod za „starých“ podmínek, které mimo dosažení předdůchodového věku stanoví i minimální délku doby pojištění na 35 let. Všichni, kdo požádají o předčasný důchod od 1. října 2024 budou muset mít pro nárok na předčasný důchod 40 let pojištění.

Od začátku října se zvýší minimální doba důchodového pojištění pro získání nároku na předčasný důchod na 40 let. Tato změna je součástí novely zákona, která vešla v platnost již v říjnu 2023 a zpřísnila podmínky odchodu do předčasného důchodu, zejména:

Součástí zmíněné novely je i zvýšení minimální doby pojištění pro přiznání předčasného důchodu z 35 let (případně 30 let bez započítání náhradních dob) na 40 let. Účinnost této úpravy však měla roční odklad a začne platit od října 2024.

» Rozumíte dobře tomu, co je doba pojištění? Doba pojištění je zjednodušeně počet let, kdy člověk hradil důchodové pojištění. Doba pojištění se nejčastěji kryje s dobou výdělečné činnosti (zaměstnání, OSVČ, práce na DPČ a DPP s výdělkem, který zakládá povinnost platit pojištění aj.) a dále se do doby pojištění započítávají i tzv. náhradní doby pojištění, kdy osoba neměla povinnost platit důchodové pojištění, ale do doby pojištění se přesto započítává. Nejčastěji jde o dobu péče o dítě do 4 let věku, o dobu evidence na úřadu práce jako uchazeče o zaměstnání, dobu výkonu základní vojenské služby, o dobu pobírání invalidního důchodu III. stupně, o dobu studia aj. V současnosti je možné zjistit doby pojištění, které eviduje ČSSP, přes Internetovou důchodovou aplikaci IDA.

» Mám o předčasný důchod požádat? Jestli máte předdůchodový věk a vaše doba pojištění je delší než 40 let, můžete do předčasného důchodu v klidu kdykoliv odejít i po 1. říjnu 2024. Jestli ale tolik let pojištění nemáte a v dohledné době je ani nezískáte, můžete nárok na předčasný důchod od října definitivně ztratit. Pokud jste získali minimálně 35 let pojištění, ale méně než 40 let a chtěli jste brzy do předčasného důchodu odejít, máte ještě několik posledních dnů na podání žádosti o předčasný důchod tak, aby datum přiznání důchodu bylo nejpozději 30. září 2024. Rozhodující totiž není datum podání žádosti, ale datum přiznání předčasného důchodu, které si můžete zvolit při podání žádosti. Pro předčasný důchod však nelze zvolit datum přiznání důchodu zpětně, v minulosti. 

» Jak mám podat žádost o předčasný důchod? Žádost o předčasný důchod sepíšete osobně s pracovníkem úřadu na kterékoliv okresní správě, tedy nikoliv jen na té, která je pro žadatele příslušná podle místa jeho trvalého pobytu. Můžete se na vybrané pracoviště OSSZ předem objednat, abyste měli svůj čas jistý (odkaz na OBJEDNÁNÍ). Vezměte si s sebou identifikační průkaz a doklady o době pojištění, které sociální správa nemá k dispozici (např. doklady o studiu, rodné listy dětí atp.). Pokud budete požadovat vyplácení důchodu na účet, vezměte i vyplněný a bankou potvrzený tiskopis Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet (na vlastní účet nebo na účet manžela/ky).
Pro úplnost dodejme, že žádost o důchod lze podat i elektronicky přes ePorál ČSSZ.

» O kolik krácený bude můj předčasný důchod? Získání nároku na předčasný důchod je jedna strana mince, druhá je výše předčasného důchodu. Předčasný důchod je v porovnání s řádným důchodem krácen za každé čtvrtletí (90 dní) předčasnosti o 1,5 % výpočtového základu To nejčastěji představuje snížení kolem 300 za každých 90 dní předčasnosti. Platí, že čím dříve do předčasného důchodu jdete, tím vyšší je krácení – za 2 roky předčasnosti, tedy osm čtvrtletí, je výpočtový základ krácen o 12 %.
V následující KALKULAČCE si můžete rozdíl mezi řádným a předčasným důchodem orientačně spočítat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj kalkulačky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

» Alternativa předčasného důchodu? Předdůchod. Určitou možností je využití tzv. předdůchodu. To je možnost čerpat vlastní naspořené prostředky z doplňkového penzijního spoření, a to až 5 let před dosažením důchodového věku. Například v situaci, kdy člověk splňuje podmínku nutné doby pojištění pro přiznání řádného důchodu (35 let) a je jen několik let před důchodovým věkem, může ukončit výdělečnou činnost, začít pobírat předdůchod a překlenout tak dobu, kdy získá nárok na řádný důchod. Doba pobírání předdůchodu se sice nezapočítává do doby pojištění, ale ani nemá vliv na výši důchodu (jde o tzv. dobu vyloučenou). Předdůchodce se tak může vyhnout pobírání předčasného důchodu za přísných podmínek, doživotnímu pobírání kráceného důchodu, má možnost neomezeného přivýdělku a zdravotní pojištění za něj hradí stát. O předdůchodu jsme psali podrobně v tomto článku

» Týká se vás dřívější odchod do důchodu pro náročné profese? V rámci důchodové reformy se plánuje, že již od roku 2025 bude pro vybrané profese možné odejít do důchodu dříve, bez jakéhokoliv krácení výše důchodu. Bohužel však stále není úplně jasné, koho konkrétně se to bude týkat.
Možnost dřívějšího odchodu do důchodu bez jeho snižování mají aktuálně horníci, zdravotničtí záchranáři a podnikoví hasiči
Od roku 2025 by měly mít možnost odcházet do důchodu dříve i další profese, aniž by se jim dřívější odchod projevil na výši penze. Primárně se má jednat o zaměstnance (ne OSVČ) vykonávající náročnou práci ze 4. kategorie (vysoké riziko ohrožení zdraví), zda budou zahrnuty i profese z 3. kategorie není jasné. 
Za 2.200 odpracovaných směn (směna = 8 hodin) v rizikovém prostředí by pracovníci mohli odejít do důchodu o 15 měsíců dříve, za 4.400 směn o 30 měsíců a za každých dalších 74 směn o jeden další měsíc. Maximálně by mohli odejít do důchodu o 60 měsíců dříve. 
K dřívějším odchodům má však docházet postupně, i vzhledem k tomu, že v současnosti mají zaměstnavatelé povinnost archivovat údaje o odpracovaných směnách jen deset let. 

» Pracujete dlouhou? Jestliže získáte 45 let pojištění a budete žádat o předčasný důchod, bude nejspíš krácení výše vašeho důchodu jen poloviční (tj. 0,75 % výpočtového základu za každých 90 dní předčasnosti). To navrhuje důchodová reforma od roku 2026. »Podrobně o důchodové reformě.«


Ilona Wright
Převážně se zabývá tématy důchodů, dávek a příspěvků. Věnuje se také situaci dlužníků v případě exekuce a insolvence. V Kurzy.cz působí od roku 2019.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688