JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Zákony a právo  |  24.09.2024 09:55:56

Definice projektu dle nařízení o crowdfundingu a výpočet limitu 5 mil. eur

Nařízení Evropského parlamentu a Rady 2020/1503 o evropských poskytovatelích služeb skupinového financování pro podniky, obvykleji nazývané nařízeni o crowdfundingu, je tu s námi již tři roky. Mnoho věcí je jasných, ale některá ustanovení jsou stále s otazníky. Tak je tomu např. u definice projektu skupinového financování či počítání limitu 5 mil. eur za 12 měsíců, či druhů úvěrových obchodů, které lze financovat.

Projekt skupinového financování

Definice projektu je v čl. 2 nařízení: „projektem skupinového financování“ podnikatelská činnost nebo činnosti, pro které vlastník projektu hledá financování prostřednictvím nabídky skupinového financování.

ESMA pak ve svých dotazech a odpovědích tuto definici ještě zpřesňuje v odpovědi na otázku 3.1.: Pojemobchodní činnost“ má být vykládán v širokém smyslu, zahrnujícím všechny druhy ekonomických činností fyzických osob (v rámci jejich podnikání, živnosti nebo povolání) nebo právnických osob, které svým vlastníkům přináší zisk nebo jakýkoli jiný ekonomický prospěch.

V praxi vyvstává otázka, zda může mít jeden subjekt na platformě více projektů. Dle našeho názoru je to možné. Pokud jde o rozlišení projektů, je důležité, aby byly projekty nezávislé a odlišné. Pokud má financovaný subjekt více projektů, které financuje prostřednictvím crowdfundingové platformy, musí být zajištěno, že jsou tyto projekty oddělené, a to jak z hlediska účelu, tak i z hlediska financování.

 


Například pokud úvěrovaný získá prostředky na Projekt 1 ve výši 80 milionů CZK a na Projekt 2 ve výši 110 milionů CZK, měly by být tyto projekty zřetelně odlišné v jejich obchodním modelu, účelu a financování, aby se nejednalo o obcházení limitu 5 milionů EUR.


Lze si tedy představit příklad, že jeden subjekt bude mít na platformě 2 projekty, např. developerský projekt bytového domu a developerský projekt rodinných domů. Z hlediska účelu se jedná o 2 projekty. Může být obtížné, pokud se bude jednat o jeden subjekt, odlišit financování těchto dvou projektů. Mohlo by toho být např. dosaženo oddělenými bankovními účty pro každý projekt a vedením střediskového/projektového účetnictví pro každý projekt. V praxi se však spíše takové projekty, kvůli rizikům, oddělují do samostatných SPV.

Odborná péče u úvěrových obchodů

Pokud je projekt financován prostřednictvím úvěru je poskytovatel povinen dle čl. 4.4. Nařízení vždy provést řádné posouzení úvěruschopnosti: Poskytovatelé služeb skupinového financování provedou předtím, než dojde k uzavření smlouvy o poskytnutí úvěru, náležité posouzení úvěruschopnosti vlastníků projektu v případech, kdy je služba skupinového financování poskytována ve formě úvěru. Posouzení úvěruschopnosti musí být založeno na dostatečných informacích, včetně informací poskytnutých vlastníkem projektu, a případně aktualizováno.

Není tak například možné poskytnout úvěr, jehož splacení je navázáno na propadnutí nebo realizaci zajištění. Takový postup by byl v rozporu s odbornou péčí poskytovatele.

Obecně lze říci, že projekt, resp. úvěr, by měl být vždy spojen s financováním smysluplné a reálné podnikatelské činnosti, a nikoliv s řešením krizových či nestandardních podnikatelských situací, např. insolvence apod.

Počítání limitu 5 mil. EUR za 12 měsíců

Nařízení stanovuje limit 5 milionů EUR jako maximální částku, kterou lze vybrat prostřednictvím crowdfundingové platformy od investorů v rámci jednoho projektu za období 12 měsíců. Tento limit se počítá na základě souhrnu veškerých prostředků získaných pro daný projekt v průběhu dvanácti měsíců. Časové období se počítá retrospektivně, což znamená, že pokud chce úvěrovaný získat další finanční prostředky, musíte se vzít v úvahu veškeré částky získané za předchozích 12 měsíců.

Pokud úvěrovaný například získá první tranši úvěru ve výši 125 milionů (ekvivalent přibližně 5 milionů EUR), musí od tohoto čerpání počkat 12 měsíců, než může znovu čerpat další prostředky pro stejný projekt. Pokud tedy po uplynutí 12 měsíců chce získat dalších 50 milionů CZK, je to možné, protože limit 5 milionů EUR se resetuje každých 12 měsíců.

Rámcová úvěrová smlouva je možná i na vyšší částku než 5 mil. EUR, například 175 milionů Kč, ale výběr prostředků by musel být rozložen do více období tak, aby v každém dvanáctiměsíčním období nepřesáhl limit 5 milionů EUR.

Při výpočtu se pracuje se skutečně získaným kapitálem (protiplněním) za posledních 12 měsíců (klouzavě). Je to dle našeho názoru stejné jako nabídka cenných papírů do 1 mil. EUR za 12 měsíců u podlimitních emisí dluhopisů či jiných cenných papírů. Výpočet je popsán ve stanovisku ČNB.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zákony a právo:

Po 11:52  Výpověď z důvodu dlouhodobé pracovní nezpůsobilosti Jiří Matzner (Matzner & Vítek Legal)
Pá 10:31  Pracovní právo při povodních a jak postupovat Redakce (Bydlet.cz)
Et 13:00  Minimální mzda svižně poroste Research (Česká spořitelna)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688