Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  19.09.2024 07:53:06

Trh práce v USA se zchlazuje pouze pomalu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po včerejším rozhodnutí americké centrální banky snížit úrokové sazby o 50 bb bude dnešní ekonomický kalendář nezajímavý. Tradiční týdenní počty nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti v USA ukážou na pouze pomalé zmírňováni napětí na tamním trhu práce. Z regionu se dočkáme polské průmyslové výroby za srpen. Podle tržního konsensu není ani u našich severních sousedů důvod k radosti.

Ani polští průmyslníci nemají důvod k radosti

Dnešní světový ekonomický kalendář nabídne pouze odpolední americká data, která ale nebudou mít váhu finanční trhy zásadněji ovlivnit. Pravidelné týdenní statistiky počtu nově žádajících o podporu v nezaměstnanosti by měly ukázat na pouze opatrné zmírňování napětí na tamním trhu práce. Trh v průměru očekává znatelné zlepšení zářijového Fed indexu monitorujícího výhled podnikatelů z okolí Philadelphie. Naopak se obáváme horšího výsledku srpnové dynamiky prodejů stávajících nemovitostí. Tady je ale třeba férově uvést, že včerejší data o srpnové dynamice nově zahájených staveb a vydaných stavebních povolení výrazně pozitivně překvapila. Trhy tak dnes budou především dále přemýšlet o tom, co znamená včerejší rozhodnutí FOMC snížit sazby hned o 50 bb. Z pohledu eura i měn rozvíjejících se trhů by to měla být spíše pozitivní zpráva.

V regionu bude pozornost směřovat k údajům polské průmyslové výroby za srpen. To má totiž potenciál naznačit, jak se vyvíjela situace v daném měsíci i v tuzemském průmyslovém sektoru. A tržní očekávání pro polské číslo nejsou příliš optimistická, když konsensus ukazuje na meziměsíční pokles o -3,8 % (jedná se ale o nesezónně očištěné číslo). Červencový meziroční růst o 4,9 % by se tak proměnil v srpnový pokles o 0,3 %.

Koruna před zveřejněním výsledku jednání FOMC mírně posilovala

Prakticky celé středeční obchodování bylo ve znamení čekání na výsledek jednání FOMC, tedy na to, s jakou razancí američtí centrální bankéři zahájí cyklus snižování úrokových sazeb. Tržní čekávání se totiž pohybovalo mezi 25 bb a 50 bb. Euro mělo vůči dolaru během včerejšího dne tendenci pouze nepatrně posilovat, kurzový vývoj byl ale relativně klidný. Na regionálních trzích panovala mírně pozitivní nálada, když lehce posilovaly v podstatě všechny středoevropské měny. Koruna si proti euru polepšila zhruba o pět haléřů směrem k 25,06 CZK/EUR.

Večerní oznámení výsledku jednání FOMC bylo pro analytiky a částečně i pro trhy překvapením. Američtí centrální bankéři se totiž rozhodli zahájit cyklus snižování sazeb výraznějším krokem, když šly sazby dolů o 50 bb. Podle zveřejněné projekce členové FOMC přepokládají, že to konce roku se sazby sníží o dalších 50 bb, v průběhu příštího roku pak o dalších 100. Dlouhodobá sazba byla v projekci nepatrně zvýšena na 2,9 % z předchozích 2,8 %. My předpokládáme, že Fed bude zveřejněnou trajektorii následovat, na letošních zbývajících dvou zasedáních předpokládáme snížení sazeb po 25 bb. Měnové podmínky se tak budou uvolňovat přes stále relativně robustní růst americké ekonomiky. Pro Fed je v tuto chvíli klíčové zabránit výraznějšímu zhoršení na trhu práce. A právě případná negativní překvapení týkající se vývoje nezaměstnanost či počtu nově vytvářených pracovních míst mohou být tím impulsem, který Fed přiměje ke snižování o 50 bb.

Trhy byly krokem mírně překvapené, hledaly zejména odpověď na otázku, proč Fed sazby zvedl rovnou o 50 bb. Zda to nevěstí obavy z recese. Podle našeho názoru nikoliv, což ukazuje výše zmíněná projekce úrokových sazeb (dot plot). V bezprostřední reakci dolar oslabil vůči euru z cca 1,112 USD/EUR až k 1,119 USD/EUR, aby se kurz rychle vrátil zpět. Během dnešní asijské seance naopak dolar nejprve posílil k 1,107 USD/EUR, aby se dnes ráno nacházel opět u 1,112 USD/EUR. Ve výsledku se tedy aktuálně nachází na úrovni, kde byl před zveřejněním rozhodnutí FOMC.

Autor: Jan Vejmělek

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688