Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  31.08.2024 16:23:19

Příští týden jsou v pondělí v USA trhy uzavřeny kvůli svátku, v průběhu týdne hodně makročísel

V posledním prázdninovém týdnu se investoři soustředili na výsledky společnosti NVIDIA, vliv víkendového zasedání v Jackson Hole, resp. příspěvek šéfa Fedu a technický faktor převážení indexů MSCI.

Na začátku týdne se pozornost na trzích věnovala vystoupení Powella (šéf Fedu) na výročním zasedání centrálních bankéřů v americkém Jacskon Hole z minulého pátku. Zde Powell jasně naznačil, že nastává obrat v měnové politice Fedu směrem ke snižování úrokových sazeb.

Zajímavé bylo ujištění, že se inflace trvale vrací k cílové úrovni 2 % a větší pozornost se tak vrací k trhu práce. Celkově bylo vyznění komentáře pro riziková aktiva pozitivním impulzem. Výsledky společnosti NVIDIA byly solidní, ale ani to trh nepřimělo, aby nedocházelo k vybírání zisků na technologickém sektoru jako celku.

Technické převážení indexů MSCI ke konci týdne pak přineslo hlavně zvýšené objemy. Nervozita trhu před výsledky NVIDIE byla vyrovnána relativním ujištěním o otočce v měnové politice Fedu. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 lehce ustoupily o 0,2 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 vzrostla o 1,4 % t/t. Domácí index PX následoval Evropu a uzavřel výše o 1,0 % t/t na 1594,5 bodech.

Společnosti na BCPP

Český výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV oznámil za 1H24 roku dodání 18 letadel a tržby 331,3 mil. , tj. +81 % r/r ze 183,5 mil. loni. Motorem růstu tržeb bylo plnění zakázky, v níž si evropský zákazník od firmy objednal 24 letounů One 150. Zisk před odpisy EBITDA vzrostl o 128 % r/r na 156,7 mil. při marži 47,3 %. Skok v marži z loňských 37,5 % je pro nás pozitivním překvapením a naznačuje výraznou provozní páku, kdy nárůst počtu dodaných letadel zlepšuje znatelně ziskovost výroby. Výhled s dosažením tržeb 0,9 – 1,1 mld. (loni 598 mil. ) byl potvrzen. Titul zakončil týden na 945 (+5,6 % t/t).

Pojišťovna VIG reportovala za 1H24 růst hrubého předepsaného pojistného o 8 % r/r na 7,9 mld. EUR. Zisk ze samotných pojišťovacích aktivit vzrostl o 6 % na 585 mil. EUR a celkový zisk před zdaněním o 4 % na 481 mil. EUR. Výsledky na všech úrovních překonaly konsensus trhu. Výnosy z pojišťovacích aktivit rostly napříč všemi regiony. Za celý rok management očekává zisk před zdaněním na horním okraji dosavadního výhledu (825 – 875 mil. EUR). Ukazatel kapitálové přiměřenosti (solvency ratio) zůstává na velmi vysoké úrovni 265 % (269 % na konci roku 2023). titul zakončil páteční seanci na 785 (+2,2 % t/t).

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) informoval, že začal posuzovat nákup společnosti Pilulka Lékárny firmou Growth Expert, která patří gen. řediteli Rohlik Group Tomáši Čuprovi. ÚOHS posuzuje transakci ve zjednodušeném řízení, a rozhodnutí tak lze čekat do 20 dnů. Pilulka již na začátku července oznámila, že získá úvěr 80 mil. od jiné Čuprovy společnosti TCF Capital, přičemž součástí dohody je opce na získání kontrolního podílu ve společnosti. Podotýkáme, že nejsou známy žádné detaily včetně velikosti získávaného podílu nebo ceny za akcii. Převzetí ze strany Čupra nicméně otevírá možnost, že bude oznámena veřejná nabídka na odkup minoritních podílu. Titul uzavřel pátek na 168 (-0,6 % t/t).

Společnost Trigema Real Estate, která je ručitelem u emisí dluhopisů Trigema Ref 5,10/25 a Trigema Ref 8,75/28, oznámila za r. 2023 provozní zisk ve výši 419,9 mil. a čistý zisk 152,01 mil. . Provozní i čistý zisk klesly oproti hodnotám z roku 2022 (527,2 mil. , resp. 344,1 mil.), což bylo podle nás způsobeno developerským cyklem, kdy se prodalo méně bytů a došlo k nižšímu přecenění probíhající výstavby. Společnost oznámila, že ukazatel finanční zadluženosti (podíl závazků vůči celkovým aktivům) činil na konci loňského roku 77,62 %, tedy nacházel se pod maximem 80 %, které stanovují prospekty vydaných dluhopisů. O rok dříve činil ukazatel zadluženosti 75,07 %. Reportované finanční výsledky a plnění kovenantu zadluženosti hodnotíme neutrálně ve vztahu k dluhopisům Trigema Ref 5,10/2025 a 8,75/2028.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo Primoco (945 , +5,6 % t/t). Primoco vydalo silná čísla za 1H24 a potvrdila ambiciózní výhled na téměř zdvojnásobení tržeb oproti minulému roku. Generální ředitel současně nastínil další možné zakázky, které by měly naplnit zmíněný výhled. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byl ČEZ (-2,3 % t/t na 864,5 ). Titul reaguje negativně na ponechání mimořádných daní po celou původně plánovanou dobu, které nastínili zástupci současné vlády.

Výhled na příští týden

Začátek září by měl odstartovat rozvážně z důvodu pondělního svátku v USA, kdy budou trhy v zámoří uzavřeny. To ovlivní rozjezd týdne na většině trhů. V průběhu týdne se budou investoři soustředit na hojná makroekonomická data se zaměřením na páteční data z trhu práce v USA, která budou dalšími dílky do skládačky výhledu na budoucí měnovou politiku Fedu. Celkově jsme na příští týden neutrální s tím, že se budou sledovat makrodata a do popředí se bude dostávat dlouhodobý výhled na ekonomiku a monetární politiku.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní ISM v průmyslu za srpen (oček. 47,5 po 46,8 bodu m/m), středeční podnikové objednávky za červenec (oček. +4,7 po -3,3 % m/m), čtvrteční ISM služeb za srpen (oček. 50,9 po 51,4 bodech m/m) a páteční měsíční data z trhu zaměstnanosti (oček. 165 po 114 tis. nových prac. míst). V Německu se zaměříme na čtvrteční podnikové objednávky za červenec (oček. -1,5 po +3,9 % m/m) a páteční průmyslovou produkci za červenec (oček. -0,4 po +1,4 % m/m). V Číně se zaměříme na ještě víkendová data z PMI průmyslu za srpen (oček. 49,5 po 49,4 bodu m/m) a PMI služeb za srpen (oček. 50,1 po 50,2 bodu m/m).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688