Ušetřeno.cz (Ušetřeno.cz)
Banky  |  29.08.2024 11:10:06

Hypoteční sankce povedou k nižším úrokovým sazbám: Boj bank o klienty se přiostří

Za refinancování nové hypotéky během fixačního období bude od září hrozit výrazně vyšší sankce než dosud. Nečekaným důsledkem by však mohlo být snížení úrokových sazeb.

Od září budou banky u nově poskytnutých hypoték moci požadovat za předčasné splacení hypotéky během fixace úrokové sazby poplatky až v desítkách tisíc korun, což je přibližně desetinásobek stávajícího penále.

Za každý započatý rok, který zbývá do konce fixace, klient zaplatí 0,25 % z předčasně splacené částky s tím, že maximální výše poplatku může činit 1 procento. Pokud tedy do konce fixačního období zbývají čtyři roky, může banka za předčasné splacení hypotéky ve výši 4 milionů korun požadovat až 40 000 .

Změna se vztahuje na hypotéky uzavřené od prvního září, ale také na stávající úvěry, pokud dojde k jejich refixaci. Naopak se sankce nadále nevztahuje na klienty v tíživé rodinné situaci, jako je úmrtí jednoho z dlužníků a nově také rozvod, nebo na pojistné události. Zůstává i možnost bez sankcí uhradit až 25 procent z jistiny k výročí podpisu úvěrové smlouvy, stejně jako splatit celou hypotéku na konci fixačního období.

Banky si budou moci zajistit peníze na trhu při stabilních podmínkách, kdy v případu poklesu úrokových sazeb na trhu nedojde ze strany klienta k refinancování. Vyšší sankce také omezí hypoteční turistiku, což sníží náklady spojené s akvizicí nových klientů nebo opětovným vyjednáváním stávajících smluv při refixaci,“ uvedla Pavla Petlachová, vedoucí hypoteční specialistka ve společnosti Ušetřeno.cz.

V situaci, kdy na trhu existuje silná konkurence a dochází k poklesu hlavních sazeb České národní banky, mohou sankce bankám vytvořit prostor pro nabídku lepších sazeb v budoucnosti. „Očekáváme, že nabídky nejvýhodnějších hypoték by se mohly koncem roku dostat na úroveň 3,5 - 4 %,“ uvedla Pavla Petlachová, vedoucí hypoteční specialistka ve společnosti Ušetřeno.cz.

Pakliže hypotéku má klient uzavřenou dříve, než v září, bude moci stále refinancovat či refixovat za starých podmínek. Další refinancování už pochopitelně bude za podmínek nových. Některé banky také oznámily, že tento poplatek vybírat nebudou a refinancování tak bude stále možné.

V každém případě je důležité udělat si dobrý přehled o nabídkách napříč trhem prostřednictvím důvěryhodného srovnávače.

Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz umožňuje spotřebitelům rychle a jednoduše srovnávat ceny energií napříč dodavateli, stejně jako ulehčuje výběr různých finančních produktů včetně půjček a hypoték či spoření, nebo mobilního operátora. Stačí do kalkulačky vyplnit požadované informace. Specialisté Ušetřeno.cz poté pomohou při výběru nejoptimálnější varianty.

Více informaci na: www.usetreno.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Banky:

Et 14:28  Klienti Monety nově zaplatí Cvakem přímo ve Smart Bance MONETA Money Bank (MONETA)
Et   8:26  ECB dále uvolní měnové šrouby ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Et   7:58  ECB dnes po červencové pauze opět sníží úrokové sazby (Ranní zpráva z… Investiční bankovnictví (Komerční banka)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688