Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  22.08.2024 09:18:52

Ranní okénko - Čtvrtek dnem indikátorů kondice zahraničního průmyslu

Dnešní den bude ve znamení předstihových indikátorů zahraničního průmyslu, když se dozvíme aktuální hodnoty indexu PMI dle S&P nejprve pro Německo a eurozónu. V případě Německa, kde sektor průmyslu v poslední době zažívá těžší období s nižšími objemy produkce, očekáváme další možné zhoršení sentimentu, ačkoli velmi mírné, když index nákupních manažerů (PMI) by podle našeho odhadu mohl z červencových 43,2 bodů klesnout na 42,9 bodů. Expanzi zřejmě potvrdí alespoň sentiment ve službách, který by měl dle očekávání zůstat nad potřebnou hranicí 50 bodů. V případě celé eurozóny pak odhadujeme, že v průmyslovém sektoru také nadále převažuje pesimismus, což by se mělo projevit snížením PMI z 45,8 bodů v červenci na 45,6 bodů v srpnu. Naopak pro sektor služeb, stejně jako v případě Německa, očekáváme potvrzení hodnoty nad hranicí 50 bodů. Z eurozóny také dorazí data ohledně spotřebitelské důvěry, kde očekáváme mírné zhoršení z -13,0 na -13,6 bodů v srpnu, ačkoli trh počítá s o něco méně pesimistickým scénářem (-12,6).

V odpoledních hodinách zveřejní společnost S&P aktuální PMI i pro Spojené státy, kde však tento indikátor mívá o něco nižší dopad na tržní aktivitu, jelikož zahrnuje méně kategorií než širší ukazatel dle ISM. Podle mediánu tržních odhadů by měl sentiment v průmyslu zůstat těsně pod hranicí 50 bodů, v případě sektoru služeb by však měl přetrvat optimismus (odhad 54,0 bodů vs 55,0 bodů v červenci). Dále pak dorazí část nové statistiky z nemovitostního trhu za červenec, kde by podle aktuálních odhadů trhu mělo docházet k růstu prodejů existujících domů (odhad 3,93 vs 3,89 v červnu).

Pohled zpět:

Včerejší den přinesl dvě události, tou první byla aukce českých státních dluhopisů, které se ministerstvu financí povedlo prodat skrze Českou národní banku v rámci dodatečného úpisu. Nejhodnotnější byla aukce krátkodobých 2M dluhopisů v celkovém objemu 0,5 mld. eur s průměrným výnosem 3,66 %. Dále se vydražily dluhopisy se splatností 9Y, 12Y a 33Y v objemu 6 mld. , 5 mld. , resp. 0,25 mld. , s průměrnými výnosy 3,75 %, 3,90 %, resp. 4,32 %. Objem nabídek ve všech úpisech minimálně o 85 % převyšoval množství, které bylo k dispozici, a vláda tak na finančním trhu získala prostředky v objemu více než 23 mld. . Zájem investorů pomohl utvrdit i vysoký rating České republiky od agentury Fitch, která v srpnové zprávě potvrdila hodnocení AA- se stabilním výhledem.

Druhou událostí pak bylo zveřejnění zápisu z červencového zasedání Fedu, na kterém i přes zachování stávající úrovně úrokových sazeb došlo alespoň k přiblížení se k zahájení cyklu uvolňování měnové politiky skrze otevřenější rétoriku centrálních bankéřů. Již tehdy po zasedání na tiskové konferenci předseda Powell poprvé otevřeně zmínil, že snížení sazeb na zářijovém zasedání by mohlo „být na stole“, pokud se nově příchozí data vyvinou v souladu s mírně příznivými očekáváními. To potvrdil i včerejší zápis, kdy i z komentářů jednotlivých členů vyplývá otevřenost k trhy vysoce očekávanému uvolnění měnových podmínek. Dokonce ze zápisu vyplývá, že někteří členové FOMC by byli ochotni snížit sazby už v červenci, pokud by taková varianta byla hlasována. Vzhledem k horšímu, než očekávanému vývoji na trhu práce se v průběhu srpna mohly názory Fedu ještě rozvinout, o tom by však už zítra mohl napovědět Jerome Powell na konferenci v Jackson Hole.

Akciové trhy včera vyvažovaly úterní ztráty, a to napříč Spojenými státy i Evropou. Americký index S&P 500 vzrostl o 0,42 %, 50 hlavních evropských firem v rámci indexu Euro Stoxx 50 si polepšilo v souhrnu o 0,57 %, německý index DAX přidal +0,50 % a pražský index PX zakončil obchodní seanci výsledkem +0,24 %. Koruna včera opět posilovala, vůči dolaru se dostala až pod hranici 22,50 USD/CZK, vůči euru se přiblížila k úrovni 25,05 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

12.08.2024Ranní okénko - Týden ve znamení dat o domácí i zahraniční inflaci Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
23.05.2024Ranní okénko - Čtvrtek ve znamení předstihových ukazatelů ze zahraničí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
09.05.2024Ranní okénko - Propad v průmyslu, zahraniční obchod naopak v plusu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688